Herpes Uçukları Nedir?
Bebeklerde Uyku Geçişleri
Bebekler ilk 3 ay her 3 saatte bir uyuyabilirler. Fakat 3 aydan sonra bebek, yavaş yavaş gece ve gündüzü ayırt etmeye başlar.
Dokuz aylık heyecanlı bekleyiş sonucunda nihayet bebeğiniz doğar. Anne ve babaların bu doğumdan sonra hayatlarındaki koşuşturmanın yönü değişir. Daha öncekileri kendine vakit ayırabilen ebeveynler, artık çay kahve molasına bile fırsat bulamazlar.
Son yıllarda bebeklerdeki uyku düzeninin oluşmasına yönelik uyku eğitimi veren özel kişiler ya da kuruluşlar vardır. Bebeklerde uyku eğitimi genel olarak 4. aydan itibaren başlar. Tabi ki bunun kararını ebeveynler daha doğru verirler. Bebeklerde uyku eğitimi, onların gelişimi için oldukça önem arz eder. Çünkü bebeklerde büyüme hormonları gece salgılanır.
Uzmanlara göre bebeklere verilen uyku düzeni eğitimleri dördüncü ayda verilmelidir. Erkenden eğitimi alan bebek uyku düzenine kavuşur ve buna bağlı olarak gelişimi de etkilenir. Bazı bebeklerde uyku düzenini oturtabilmek sancılı bir süreçtir. Bu süreçte ebeveynlerin biraz daha sabırlı ve özenli olması gerekir. Bebeğin uyumamak için gösterdiği ağlama krizlerinde biraz daha dik durmak şarttır.
Bebeği uyutabilmek için yapılan bazı yanlışlar ise uyku düzenini tamamen sıkıntıya sokabilmektedir. Bunların başında bebeği ayakta sallamak, çarşaf veya beze sarıp sallamak, uyuması için süt ya da mama vermek, bebeği yormak bunların başında gelen eylemlerdir. Bebeğin uyuması için bu sayılanların yapılması yerine doğal haline bırakmak daha doğru olacaktır.
Bebeklerde ay ya da yaş ilerledikçe uygu geçişleri değişkenlik gösterir. Yeni doğan bebek ile 24 aylık bebeğin uyuma periyotları aynı değildir. Aslında bebek büyüdükçe uyumaya karşı eğilimi de azalır. Bunun yanında uyuma periyotlarının süreside doğru orantılı olarak değişir.
Bebekler ilk 3 ay her 3 saatte bir uyuyabilirler. Fakat 3 aydan sonra bebek, yavaş yavaş gece ve gündüzü ayırt etmeye başlar. Böylelikle uykunun büyük bölümü geceye kayar. Bazı bebekler 1 yaşına kadar gündüz 2 defa uyurken bazı bebeklerde bu sayı bire düşebilir.
Uyku sayısının azalması ebeveynleri aslında şüpheye düşürebilir. Akıllara gelen ilk soru acaba bir yeri mi ağrıyor ya da hasta mı olur. Aslında olan şey bebeğin büyüdüğünün göstergesidir.
Bebekler uykuları geldiğinde ebeveynlerine mesajlar verirler;
Uyku düzeni olan bebekler bazı durumlarda uyumak istemezler. Bu isteklerini de ağlayarak ya da huysuzluk yaparak belirtirler.
Bebeklerin uyumama nedenleri;
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.