Anne Ölüm Oranı
Gebelikten korunma amacı ile doğum kontrol hapı kullanan bayanlarda düşük oranla da olsa hamile kalma ihtimali bulunmaktadır.
Doğum kontrollerini hap kullanarak sağlamaya çalışan bayanlarda hapların düzenli olarak kullanılmaması başta olmak üzere pek çok farklı sebep nedeni ile gebelik oluşabilmektedir.
Doğum kontrol ilaçları ve farklı doğum kontrolü saplayan herhangi bir yöntem gebelikten yüzde yüz korunmayı garantileyememektedir. Kadının operasyon ile tüplerini bağlatmasında bile gebelik riski tamamen ortadan kalkmaz. Doğum kontrol hapı kullanan bayanlarda çoğunlukla haplarının kullanılmasının unutulmasına bağlı olarak haplar etkisini kaybeder. Bu sebepten ötürü de gebelik meydana gelebilmektedir. Bu nedenle doğum kontrol haplarını kullanmayı unutmamak ve günlük olarak düzenli şekilde kullanmaya dikkat etmek gerekir.
Ayrıca hapların düzenli bir şekilde her gün ortalama aynı saat aralıklarında içilmesi de gebeliğin önüne geçilmesi açısından oldukça önemlidir. Hapların unutularak bir sonraki gün alınması, koruyucu etkilerinin azalmasına neden olur. Beklenmeyen bir hamilelikte böyle meydana gelir.
Doğum kontrol ilaçları güvenilir midir?
Doğum kontrol ilaçları düzenli şekilde ve günlük olarak aynı saatte kullanılırsa, çok başarılı bir doğum kontrol yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak doğum kontrol hapları düzenli olarak, her gün ayı saatte ve unutulmadan alınırsa dahi nadir de olsa hamileliğin oluştuğu görülebilmektedir. Bundan ötürü de doğum kontrol hapı kullanılırken adet gecikmesi ile karşılaşıldığında vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir. Ayrıca, bu şekilde doğum kontrol hapı ile korunurken hamile kalanların gebeliklerinde veya bebeklerinde kullandıkları doğum kontrol haplarından kaynaklanan hiçbir sorun olduğu gözlemlenmemiştir.
Fakat bu hususta muhakkak doktorunuza başvurarak bilgi almanız tavsiye edilir.
Doğum kontrol hapı kullanırken adet gecikmesi ile karşılaşmak
Doğum kontrol hapı kullanan bayanların adet gecikmesi yaşamaları kesinlikle hamile olduklarının bir işareti değildir. Adet gecikmesi bazen kullanılan doğum kontrol hapları nedeni ile de yaşanabilmektedir. Bu sebeple de böyle bir durum ile karşılaşıldığında kanda gebelik testi yapılmalıdır. Hamilelik testi sonucunda gebe olmadığınızı anlarsanız, haplarınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.
Şayet testte gebe olduğunuz fark edilirse hap kullanmayı derhal bırakmalısınız. Vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmalı, bu hamileliğin planlarını zaman geçirmeden yapmalısınız.
Doğum kontrol haplarını doğru kullandığınızda, söz konusu haplar için uygun adaysanız ve kullanımını düzenli bir şekilde aksatmadan yaparsanız, doğum kontrol hapları oldukça güvenilir ve etkili bir yöntemdir. Doğum kontrol haplarının doğru kullanılması durumunda bin kadından 1 tanesinde gebelik saptanmıştır. Yani doğum kontrol ilaçlarını kullanırken hamilelik riski % 6 – 8 oranındadır.
Doğum kontrol hapları kullanarak gebelikten korunan kadınlar, haplarını kullanmayı unuturlarsa gebelik riski artmaktadır. Hapların etkili olması adına muhakkak düzenli olarak kullanmak gerekmektedir. Söz konusu haplar, günlük olarak aynı saat dilimlerinde kullanılmalıdır. Fakat bir veya daha fazla hapın alınması atlanırsa koruyucu etkisi azalmaktadır.
Doğum kontrol haplarını tercih etmeden önce jinekolojik bir muayene şarttır. Hapların birbirinden faklı birçok çeşidi vardır. Bu nedenle doktorunuz sizin için en uygun ilaca karar verecektir.
Haplar, günün aynı saatlerinde ve tok karnına alınmalıdır. Hapları kullanma saatlerinin aynı olmasına özen gösterilmelidir.
Doğum kontrol haplarının genelinde 21 tablet bulunur. Ancak bazılarında ise 28 tane tablette olabilmektedir. Söz konusu ilaçlara ara vermeden kullanmak önemlidir.
İkinci veya sonrasındaki kutular için âdetin ilk günü başlama şartı bulunmamaktadır. 7 günlük aradan sonra ikinci ve sonraki kutulara 8.günde başlanır.
İki kutu arasında verilen boşlukta adet görülmesi şarttır. Şayet adet görülmezse yeni kutuya geçilmeden önce hamilelik testi yaptırılması gerekir.
Özellikle penisilin grubu çeşitli antibiyotikler gebelik haplarının koruma oranlarında azalmaya sebep olabilir. Bu nedenle beklenmeyen bir hamilelik oluşabilir. Bundan ötürü de antibiyotik kullanılıyor ise prezervatif gibi ek yöntemlere de başvurulması gerekir.
Bir hapın kullanımı unutulursa ve ertesi gün akla gelirse hemen kullanmaya devam edilmelidir. Vaktinde düzenli olarak alınan ilaç da saatinde kullanılmalıdır. İlacın üç günden çok unutulması durumunda tabletler düzenli olarak kullanılmaya devam edilmelidir. Fakat prezervatif gibi ek yöntemlere başvurmak o ay için çok daha sağlıklı olur.
Kürtaj ya da düşükten hemen sonra doğum kontrol haplarına başlanabilmektedir. Fakat emzirme sürecinde doğum kontrol haplarının tüketilmesi bir süreliğine önerilmemektedir. Söz konusu haplar, anne sütünün oranını ve yapısını azaltır.
Farklı sebeplerden bebeklerini emziremeyen anneler ise doğumun ardından 6 hafta sonra kombine haplara başlayabilir.
Lohusalık sürecinde kullanımı uygun değildir.
Unutulmaması gereken noktalardan biri doğumun ardından yeni hamilelikten korunmaya; düzenli olarak emziren bayanlar doğumlarının ardından 3 ay sonra emzirmeyen bayanlar ise 3 hafta içerisinde başlayabilirler.
Doğum kontrol haplarını kimler kullanamaz?
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
1 Yorum
Merhaba 3 aydır yasmin hapını kullanıyorum hergün aynı saatte hiç aksatmadan düzenli bir şeklide içtim fakat dün ilacımı unuttum unuttuğumu da ertesi günün hapını alırken farkettim ve unuttuğum günün ilacını ve o günün ilacını ikisini bir içtim. ilacı almayı unuttuğum gün eşimle birlikte olduk hamile kalma riskim var mıdır adetime 15 gün var
cevaplarsanız çok sevinirim