DOĞUM YAPTIKTAN NE KADAR ZAMAN SONRA HAMİLE KALINIR?
Embriyolarda Kalite Değerlendirmesi
Tüp bebek tedavisinde embriyolar günlük olarak değerlendirilir ve kalite değerlerine göre sınıflandırılır. Embriyolar kalite değerlerine göre hesaplanırken bazı hususlar göz önünde bulundurulur.
Tüp bebek tedavisi anne baba olmak isteyen bireylerin başvurduğu bir tedavi yöntemidir. Gelişen tıp dünyası ile beraber tüp bebek tedavisi de gelişmiştir. Gelişen tedavi yöntemleri her geçen gün insanlara daha büyük umutlar vermektedir ve bebeğin hayata tutunma şansı da gelişen yöntemlerle beraber artmaktadır. Anne rahminde gelişim gösterecek olan embriyolar bu aşamaya gelene kadar belirli kontrollerden geçerler. Bilindiği üzere tüp bebek tedavisinde embriyolar günlük olarak değerlendirilir ve kalite değerlerine göre sınıflandırılır.
Embriyolar kalite değerlerine göre hesaplanırken bazı hususlar göz önünde bulundurulur.
Bu hususlar arasında:
Sınıflandırmalar sonucu embriyolar skalalara göre isim alırlar.
Embriyonun kalitesinin değerlendirilmesi için hücrelerin bölünmesi gün be gün takip edilir. Bu değerlendirmede hücrelerin büyüklükleri ve hücrelerin bölünme sonrası senkron bir şekilde hareket edebilmeleri, granülasyon denilen yapıların görülüp görülmediği, fragmantasyon denilen istenmeyen hücresel atıkların olup olmadığı önemlidir.
Özellikle son yıllarda doktorlar blastokist dedikleri embriyoları 5.gün ya da 6.güne kadar büyütebilmektedir. Blastokist aşaması embriyolarda, embriyo değerlendirmesi ya da kalite değerlendirmesi embriyonun büyüklüğüne, çapına, dış hücre katmanına ve fetüs dediğimiz bebeği oluşturacak hücre grubuna göre değerlendirilir.
Bu değerlendirmelere göre embriyologlar sık sık 3AA, 3BB, 5AA gibi terimler kullanırlar. İsimlerin başındaki rakam embriyonun büyüklüğünü gösterir. Çünkü blastokist aşaması gelmiş bir embriyo çap olarak da genişler ve en son aşamada kabuk dışına çıkar. Kabuğun dışına çıkma aşaması 6 olarak sınıflanırken ilk aşamadaki erken blstokist dediğimiz embriyoya da 1 denir.
1. aşamadaki ve 6.aşamadaki embriyonun farkı tamamen ileri doğru gidilmesidir. 6.aşamadaki embriyonun tutma şansı 1.aşamadaki embriyoya göre daha yüksektir diyemeyiz. Aynı şeyi AA ya da BB şeklindeki sınıflandırma için de söyleyebiliriz fakat birden fazla blastokist varsa ve embriyolog içlerinden birisini seçmek durumundaysa AA, BB ya da BA denilen embriyoları ilk etapta tercih edecektir. Tutunma şansı olarak aralarında çok küçük oransal farklılar vardır. 5AA embriyosunun tutunma şansı 5BB embriyosuna göre %3 ya da %5 artış gösterecektir.
Tüp bebek tedavisi herkes tarafından bilindiği üzere oldukça zorlu bir süreçtir. Fakat çekilen bütün çileler bebeğiniz kucağınıza aldığınızda, kokusunu içinize çekip sesini duyduğunuzda mükafatlandırılmış olacaktır. İsteyen herkesin anne baba olması hepimizin en büyük temennisidir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.