Takvim Yöntemi ve Vajinal Duş
Gebelikte egzama neden olur?
Gebelik döneminde kadınlar hiç alışık olmadıkları sorunlarla karşılaşabilirler. Bunlardan birisi de egzamadır. Egzama cilt hastalığı olduğu için, görünürde rahatsız edici sorunlara neden olur. Gebelikte egzama nedenleri arasında en önemlisi hormon seviyelerinin değişmesidir. Buna alerjik etkenlerde eklenince gebelikte egzamanın oluşumu yaygınlaşmaktadır. Gebeliğin getirdiği zorluklara uğraşan anne adayı bunu rahat atlatabilmek için, bir doktora danışmalıdır. Egzamaya ne erken müdahale edilir, tedavisi yapılırsa, iyileşme daha hızlı olur.
Hamilelik kadınların vücudunda alışık olmadıkları şekilde değişimlere neden olabilir. Bunların bazıları hamileliğin gerektirdiği şekilde, bazıları da rahatsızlık olarak etkili olur. Daha önceden olmayan rahatsızlıklar gebelikle birlikte kadının bedenini etkilemeye başlar. Gebelik döneminde egzama rahatsızlığının olması da bunlardan biridir. Egzama bu süreçte alerjik etkenlerden kaynaklandığı için, tedavisi ihmal edilmemelidir. Aksi halde egzama ilerledikçe bebek için bir risk haline gelecek ve düşük riskini de arttıracaktır. Bu nedenle gebelik döneminde egzama için bazı önlemler alınmalı ve tedavisi yapılmalıdır.
Bir cilt hastalığı olan egzama, ciltte çeşitli etkenlere karşı ortaya çıkan iltihaplı oluşumlardır. Ciltte kaşıntı, kızarıklık ve döküntü şeklinde ortaya çıkar. Bunların tedavi edilmemesi halinde ve egzamaya neden olan etkenler ortadan kaldırılmadığı zaman, cilt döküntülerinin iltihaplı ve şiş görünümü oldukça rahatsızlık verecektir. Bu durum kendinize olduğu kadar, gebeliğinize de zarar verecektir.
Gebelik döneminde egzama türleri
Normal zamanlarda olduğu gibi gebelikte de ortaya çıkabilen egzamanın çeşitli türleri olabilir. Bunların belirtileri de farklı olabilir.
Akut egzama: Egzamanın bu türü ciltte yanmaya ve kaşıntıya neden olur. Ciltte yer yer su toplama, şişlik ve kızarıklık meydana gelir.
Subakut egzama: Bu türdeki egzama ciltte kabuklanma ve kepeklenmeye yol açar. Bu aşamada da kaşıntı büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar.
Kronik egzama: En ciddi seviyedeki egzama türüdür. Ciltte kuruma ve kalınlaşma görülür, ciltteki yarıklar dikkat çekici seviyeye ulaşır. Bazı hallerde cilt rengi de bundan etkilenir.
Gebelik döneminde egzama ciltteki kaşıntı ile başlayarak, başka alanlara enfeksiyonun yayılmasıyla ilerleme gösterir. Tedavi geciktikçe kronik egzamaya kadar giden bir süreç yaşanır.
Gebelik döneminde egzama neden olur?
Hormon seviyelerinin gebelikle birlikte değişmesi, vücutta önemli değişimlerin olmasına zemin hazırlar. Daha çok gebeliğin ilk aylarında alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir. Gebelikte hava sıcaklığı, nem oranı gibi etkenler, sebze ve meyveler, ilaçlar bile ciltte alerjik tepkiye neden olabilir. Egzama nedeni olabilecek bu etkenler bir anda gebe kadının cildini etkileyebilir.
Gebelik döneminde egzama bebeği etkiler mi?
Gebelikte egzamanın direkt olarak bebeği etkilediğine dair kesin bilgiler bulunmamaktadır. Fakat gebe kadının vücudunun vereceği tepkiler nedeniyle, antikor üretimi artar. Bu etken gebelik ürünü olan fetusun da düşman olarak algılanmasına neden olabilir. Bunun sonucunda gebelikte düşük ya da bebeğin doğumsal anomaliyle doğması gibi sorunlar yaşanabilir. Bu yüzden uzmanlar gebelikte egzamanın başlangıç aşamasında kontrol altına alınmasını ve tedavi edilmesini tavsiye ederler.
Gebelik döneminde egzama nasıl önlenir?
Gebelikte egzama oluşumunu önlemek amacıyla cildin nemli tutulması gerekir. Ciltte egzama olan alanların kaşınmaması da gerekir. Bu sayede egzamanın yayılması önlenebilir. Oluşumlara soğuk uygulama yapılması da kaşıntının azaltılmasını sağlar. Ayrıca cildi tahriş edebilecek, egzamanın yayılımını kolaylaştıracak giysiler giyilmemelidir. Gebelik sürecinde herhangi bir egzama kreminin de kullanılmaması gerekir. Bu konuda mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.
Gebelik döneminde egzama tedavisi
Normalde egzama tedavisi için öncelikle steroid kremler kullanılır. Fakat gebelikte bu kremlerin doktor kontrolünde ve uygun dozda kullanımı önemlidir. Cildin kuru kalmaması, soğuk kompres gibi uygulamalarla tedavini desteklenmesi gerekir. Egzamanın en ciddi komplikasyonu olan kaşıntının önlenmesi tedaviden daha kısa sürede sonuç alınmasını sağlar. Alerjik etkiye neden olabilecek yiyeceklerde bu süreçte tüketilmemelidir. Gebelik döneminde egzama tedavisinde kullanılacak yöntemlerin özenle seçilmesi gerekir. Tıbbi tedavilerin ve ilaçların kullanımında doktorun önerileri mutlaka uygulanmalıdır. Tedavide gebelik döneminde rahatça uygulayabileceğiniz doğal çözüm önerileri de aşağıdaki gibidir;
Cildi nemlendirmek: Gebelik sürecinde ortaya çıkan egzama belirtilerinin azaltılması için, cildin nem dengesi iyi ayarlanmalıdır. Cildi nemlendirmek ve kuruluğunu gidermek için, doktor tarafından önerilen özel bir krem ya da merhem kullanılabilir. Bitkisel formülü olan kremler içinde doktorunuza danışmalısınız.
Sabun kullanmaktan kaçının: Ciltte meydana gelen egzama etkilerinin hafifletilmesi için, sabun kullanımından kaçınmalısınız. Başlangıçta sabunun iyi geldiğini düşünebilirsiniz. Ama bir süre sonra sabunun cildinizi kuruttuğunu göreceksiniz. Buda ciltte egzamanın ilerlemesine neden olacaktır. Cildi yumuşak tutacak, koruyacak başka bir ürün kullanmayı tercih etmelisiniz.
Sıkça banyo ve duş yapmaktan kaçının: Cildin sıkça yıkanması, cildin üzerindeki doğal yağ tabakasının olumsuz etkilenmesine neden olacaktır. Bu yüzden gebelikte egzama sorunu olanların banyo ve duşu 2-3 günde bir yapması önerilir. Ayrıca cildin suyla teması mümkün olduğunca önlenmelidir. Bulaşık, temizlik gibi durumlarda eldiven kullanılmalıdır.
Alerjik etkenlerden kaçınmak: Gebelikte egzamanın oluşmasını tetikleyecek faktörlerden uzak durulmalıdır. Soğuk hava, sıcak hava, kimyasal ürünler, deterjanlar, besinler, toz gibi etkenler bu etkiyi gösterebilir. Vücudunuzu tanıyorsanız, böyle alerjik maddelerden uzak kalabilirsiniz.
Cildin kaşınmaması: Kaşıntı ciltte egzamanın yayılmasını sağlayan bir etkendir. Ciltte enfeksiyona neden olabilir. Bu yüzden cildi kaşımak yerine, suyla yıkamak daha iyi olur. Böylece kaşıntı sorunu da azalmış olur.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
1 Yorum
Maalesef gebelik döneminde önlem alamadığım için kronik egzema oldu