Gebelikte Masaj Yaptırmanın Faydaları

Gebelikte masaj yaptırmak riskli mi?

Anne adayının gebelik sürecinde sıkıntılar yaşaması ihtimali olduğu gibi ağrıların artması da gebeliğin doğasına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Gebelik süresi içerisinde anne adayanın masaj yaptırması çoğu zaman risk yaratmaz. Yine de anne adayının masaj yaptırmadan önce doktoruna başvurması gerekir.

Gebelikte Masaj Yaptırmanın Faydaları

Gebelik döneminde anne vücudunda pek çok değişimler görülür. Anne adayının gebelik sürecinde sıkıntılar yaşaması ihtimali olduğu gibi ağrıların artması da gebeliğin doğasına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Omurganın taşıdığı yükün artmasıyla beraber kaslarda gerilmeler yaşanırken ağrılar da beraberinde görülür. Ayak ve bileklerde şişlikler görülmeye başlandıkça gebe rahatsız olmaya başlar. Bu nedenlerle gebeler farklı çare arayışları içerisine girerler. Gebelerin tercih ettiği yöntemlerden en gözdesi ise masaj yaptırmaktır.

Masaj Nedir?

Masaj, vücut üzerinde elle, suyla veya elektronik bir alet yardımıyla yapılan rahatlatma işleminin adıdır. Pek çok sayıda birbirinden farklı masaj teknikleri bulunuyor. Masaj yaptırmak baş ağrılarını azaltır, vücut gerginliğini atmaya yardımcı olur, stres ile başa çıkmaya yardımcı olur, sırt ağrılarını dindirir, kas ağrılarına iyi gelir, esneklik sağlar. Daha pek çok faydası olan masaj insanlar üzerinde bağımlılık yapamaya kadar varabilecek etkiye sahiptir. Ayıca masajın kişi üzerinde psikolojik olarak iyi yönde etkileri olduğunu da unutmamak gerekir.

Gebelikte Masaj Yaptırmak Doğru Mu?

Gebelik süresi içerisinde anne adayanın masaj yaptırması çoğu zaman risk yaratmaz. Yine de anne adayının masaj yaptırmadan önce doktoruna başvurması gerekir. Özellikle diyabet hastalarının, erken doğum riski taşıyanların, vücudunda enfeksiyon bulunanların ve yüksek tansiyon hastalarının kesinlikle doktor onayından geçmeleri gerekir. Doktorun da onayı ile birlikte masaj yaptırmak isteyen gebeler gönül rahatlığı ile masaj yaptırabilir. Gebelikte masaj yaptırmak, kasların gevşemesi, dolaşımın artması sebepleriyle anne adayını rahatlatmaya yardımcı olacağı için profesyonel eller tarafından masaj yapılması doğru olur. Gebelik süresinde en çok tercih edilen masaj türü ise prenatal masajdır.

Prenatal Masaj Nedir?

Prenatal masajlar, gebelik sürecindeki anatomik değişikliklere uygun olarak uygulanır. Bu nedenle klasik masajdan farklı olarak uyarlanmıştır. Gebe büyüyen karnına göre konumlandırılır. Gebelikte masaj esnasında bacaklarda derin dokunun çalışmasını beklemek doğru değildir. Nazik basınç en güvenli yol güvenli olsa da gebeler kan pıhtılaşmasına karşı oldukça hassastır. Prenatal masaj ile gebe vücudunda doğru noktalara uygulanan işlem sayesinde masajdan alınan verim en üst seviyeye çekilmiş olur.

Gebelikte Masaj Yaptırmanın Faydaları Nelerdir?

Gebelikte masaj yaptırmak anne adayına pek çok konuda iyi geliyor. Uzman tarafından yapılan sağlıklı masajlar sayesinde anne adayına faydalarının olacağı bilimsel olarak da kanıtlanmıştır.

  • Kas ve eklem ağrılarını azaltır, gergin bölgeleri rahatlatır.
  • Kalp-damar dolaşım sisteminde düzelmeler sağlar.
  • Özellikle ayak bileklerinde ve bacaklarda ödem sorunu çözer. Ödemli bölgelere uygulanan lenf ödem masajı dokularda birikmiş olan ödemin sirkülasyonuyla rahatlamalar sağlar.
  • Bele yüklenen aşırı yük sonucu, siyatik sinirlerinin sıkışmasına neden olur. Bu sebepten oluşan bel ve bacak ağrılarında azalmalar sağlar.
  • Uygulanan doğru yöntem ile hormonal dengeleri düzenler.

Stres yaratan hormonlar azalır, serotonin ve dopamin benzeri hormonların artışı sağlanır, gebelerin stres ile başa çıkmaları ve ruhsal olarak kendilerini daha sağlıklı hissetmelerini sağlar.

-Gerginliği ve depresyonu azaltmasından dolayı doğum anını kolaylaştırır. Bu sayede bebeğin doğum esnasında zorlanma yaşamasını engeller. Dolayısıyla sağlıklı bir doğumun gerçekleşmesini sağlar.

  • Düşük riskini azaltır.
  • Sinüzit sorununu çözer.
  • Stresin azalması ile uyku düzeninin bozulmasını engellemiş olur.

Gebelikte masaj yaptırmak isteyen anne adaylarına masaj fırsatları tanımak hem anne adayı için hem de bebek için faydalı olacaktır. Masaj esnasında kusma, ishal veya ateş görüldüğü takdirde masajını bitirmek ve en kısa sürede doktor ile iletişime geçmek gerekir. İhmal edilmesi veya masaja devam edilmesi durumunda gebeliği olumsuz etkileyecek sonuçlar doğabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.