Hamilelikte Bel-Sırt Ağrısı için Öneriler
Sarılık Neden Olur?
İnsan vücudunda sarılık iki nedenle ortaya çıkar. Bunların ilki vücudun olması gerekenden daha fazla bilirubin üretmesidir. Diğeri ise safra yollarında tıkanıklık oluşmasıdır. Her iki durumda da sarılığın tedavi edilmesi gerekir.
Hamilelik dönemi anne adaylarının sağlıklarına her zamankinden daha fazla dikkat etmeleri gereken bir dönemdir. Anne adayının karnındaki bebeğin sağlığını da düşünerek yaşadığı tüm hastalıkları dikkate alması ve derhal sağlık kuruluşuna başvurması gerekir. Elbette tüm anne adayları hamilelik döneminde hasta olmamak için elinden geleni yapıyor olsa da bazen alınan önlemler işe yaramıyor. Sarılık rahatsızlığı da bunlardan biri olabiliyor.
Geniş kapsamlı bir inceleme gerektiren sarılık rahatsızlığı aslında karaciğer problemi nedeniyle ortaya çıkıyor. Bazen vücuttaki bazı değişimler de bu rahatsızlığı beraberinde getirebiliyor. Hamilelik döneminde ortaya çıkan sarılık sorunu derhal müdahale edilmesi ve tedaviye başlanmasını gerektiren bir durumdur. Bu nedenler tüm anne adaylarının hamilelik öncesinde sarılığın belirtileri hakkında bilgi sahibi olması gerekir. İleride anne adayında sarılık meydana geldiğinde bu belirtileri gözlemleyebilmeleri ve ciddiye alabilmeleri için sarılığın vücutta kendini nasıl belli ettiğinin bilinmesi gerekir.
Gebelikte Sarılık Nedenleri Nelerdir?
Gebelikte Sarılık Belirtileri Neler?
Sarılık hamilelik döneminde de vücutta bazı belirtilere neden olarak aslında kendini belli eden bir hastalıktır. Bu yönüyle belirti vermeyen ve vücutta sinsice ilerleyen hastalıklardan ayrılır. Hastalar vücutlarında aşağıdaki belirtilerden birini ya da birkaçını fark ettiğinde hiç vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
Gebelikte Sarılık Tanısı Nasıl Konur?
Sarılık teşhisi konması için öncelikle hekim tarafından fiziki muayene gerekir. Muayene esnasında hekiminize sarılık belirtilerinden hangilerini yaşadığınızı belirtmeniz, teşhisin daha sağlıklı bir şekilde konmasına yardımcı olur. Muayene esnasında sarılığa dair yaşadıklarınızla beraber varsa başka hastalıklarınız ve kullandığınız ilaçlar hakkında da doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Çünkü sarılığa neden olan etmenin belirlenmesi ve bu etmenin ortadan kaldırılmasına yönelik bir tedavi seyri izlenecektir. Hekim tarafından genellikle şu adımlar takip edilerek gebelikte sarılık teşhisi konur:
Gebelikte Sarılık Tedavisi Nasıl Yapılır?
Elbette gebelikte sarılık tedavisi öncesinde sarılık teşhisinin konması gerekir. Yapılan tetkikler eşliğinde sarılık teşhisi konduğunda sarılığın nedeninin belirlenmesi de kolaylaşır. Gebelikte sarılık genellikle başka sağlık sorunlarından kaynaklandığı için sarılığın altında yatan hastalığın belirlenmesi gerekir. Bu hastalığın belirlenmesinin ardından hastalığı iyileştirecek bir tedavi planlaması doktor tarafından gerçekleştirilir. Tedaviye dair bilmeniz gerekenler ise şunlar:
Gebelikte Sarılık Nasıl Önlenir?
Elbette hiçbir anne adayı gebelik döneminde sarılık olmak istemez. Peki, sarılık gebelikte önlenebilir mi? Uzmanlar bu konuda bazı detaylara dikkat çekiyor.
Sağlıklı Bir Beslenme Programı
Hamilelik döneminde sağlıklı ve düzenli beslenmek belki de en çok dikkat edilmesi gereken husustur. Aynı zaman yiyecek ve içeceklerin hijyenik olmasına da dikkat etmelisiniz. Sarılık ve diğer rahatsızlıklardan korunmanızı kolaylaştıracaktır.
Kilo Kontrolü
Hamile olmanız, dilediğiniz kadar kilo alabileceğiniz anlamına gelmez. Gebelikte kilo kontrolüne önem vermeli ve idealden daha fazla kilo almamaya özen göstermelisiniz. Kandaki kolesterol seviyesini düzenlemeniz, karaciğerinizin sağlığını korur. Bunun için de aşırı kilo almaktan kaçınmalısınız.
Aktif Bir Yaşam
Doktorunuza danışarak sizi yormayacak hafif egzersizler yapmalısınız. Bebeğinize zarar vermeyecek egzersizler, doğum ve doğum sonrası iyileşme sürecinizi de kolaylaştırır. Açık havada hafif tempoda bir yürüyüş dahi daha sağlıklı bir gebelik yaşamanızı sağlar.
Aşı Olmak
Gebelikte anne adayını ve bebeği korumaya yönelik, önlem amaçlı yapılan aşılarınızı aksatmayın. Hepatit gibi çeşitli rahatsızlıkları önlemeye yönelik aşılar sağlıklı gebelik için büyün önem taşıyor.
İlaç Alımına Dikkat
Gebelik döneminde vücuttaki değişimler çeşitli ağrılara ve benzer sıkıntılara neden olabilir. Ancak hemen ilaç kullanımına yönelmeyin ve doktor tarafından önerilmedikçe ilaç almayın.
Seyahat Edeceğiniz Yerleri Doğru Seçin
Gebelikte seyahat edilecek bölgelerin doğru seçilmesi gerekir. Örneğin sıtmanın yaygın olduğu bir bölgeye gitmeyin. Bulunduğunuz ortamlara dikkat edin ve hijyen açısından gerekli tüm tedbirleri alın.
Gebelikte Hepatit B Olan Anne Adayları Dikkat!
Çok sayıda kadın kronikleşmiş hepatit B hastalığına sahip. Bu kadınlar gebe kaldığında hastalığın bebeğe geçme olasılığı ise % 90 gibi yüksek bir risk içeriyor. Bu noktada insanların mevcut hastalıklarına karşı bilinçli olmaları büyük önem taşıyor. Eğer hepatit B hastası iseniz gebelik öncesinde mutlaka aşı olmalısınız. Aynı zamanda eşinizin de aşı olması gerektiğini unutmayın.
Gebelikte Sarılık Bebeğe Geçer mi?
Hamilelik döneminde sarılığa yakalanmış bir anne adayı bebeğe sarılığın bulaşma riski konusunda endişe yaşıyor. Doğum esnasında sarılığın bebeğe geçme olasılığı bir hayli yüksek. Bu riski azaltmak ise mümkün olabiliyor. Hepatit B aşısının ilk dozu anne adayına yapılıyor ve doğumdan 12 saat sonra da hepatit B immun globülin aşısı yapılıyor. Aşılar sarılığın doğumda bebeğe geçme riskini % 95 oranında azaltıyor. Elbette bebek dünyaya geldikten sonra ilk ay ve altıncı ayda hepatit B aşılarının yapılması gerekiyor.
Hepatit B Olan Anneler Bebeği Emzirebilir mi?
Annelerin hepatit B hastalığına sahip olması doğumdan sonra bebeklerini emzirmelerine engel değil. Gönül rahatlığı ile bebeklerini emzirebilirler. Fakat bebeğin aşı takvimi noktasında dikkatli olunması ve hepatit B aşılarının yapılması gerekir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da emzirmenin sağlıklı bir meme ile yapılmasıdır. Emzirme döneminde memede çatlak ya da yara oluşabilir. Hepatit B kan yoluyla bulaşan bir hastalık olduğundan kanama olan memeden bebeğin emzirilmemesi gerekir.
Gebelikte Hepatit C Olan Kadınlar
Hepatit C genellikle kan yoluyla ya da damar içi ilaç enjeksiyonuyla bulaşan bir hastalıktır. Hepatit C taşıyıcısı olan bir annenin bebeğine bu hastalığı bulaştırma riski yaklaşık % 8 oranındadır. Hepatit C cinsel yolla da bulaşabiliyor fakat bu olasılık yapılan araştırmalara göre oldukça düşük. Yine de çiftlerin cinsel ilişkide prezervatif kullanması gerekiyor. Şayet hamilelik öncesinde hepatit C tedavisi gerçekleştirilmiş ise hamile kalınmaması için 7 ay korunmak gerekir. Tedavi sonlandırıldıktan sonra 7 ay beklenmeli ve sonrasında hamilelik planlaması yapılmalıdır.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.