Anne Sütünü Arttıran Yiyecekler
Subkoryonik Hematom Tehlikeli Midir?
Anne adayının gebelik esnasında halk arasında da bilinen bir şekilde ilk 3 ay dikkatli olması gerekir. Düzenli bir şekilde jinekolog kontrolünde olması gerekir.
Anne adayının halime kalmasının ardından meydana gelen gebelikte bazen kanamalar olur, bu tür kanamalardan bir tanesi de subkoryonik hematomdur. Gebelik esnasında gebe olan kişi adet gördüğünü zannedebilir. Fakat başka sebepleri olabilir.
Uterusun içinde, yanında veya plasentada oluşur. Kan pıhtılaşması şeklindedir. Kan pıhtılaşmasının, düşmesi sonucunda ufak lekelenmeler veya kanama şeklinde görülür. Gebelerin neredeyse hepsinde olma olasılığı %1’dir. Tüp bebek yöntemi ile bebek sahibi olan gebe adaylarında ve ilk üçüncü ayda (1.trimester) görülme olasılığı yüksektir. İlerleyen safhalarda uzman doktor tarafından eğer subkoryonik hematom kişiye zararlı olur ise, bebeğin alınması gerekir. Hafif geçen subkoryonik kanamalar bir ila iki hafta arasında geçer. Fakat kanama başladığından itibaren anne ve bebeğin kontrol altında tutulması gerekir. Bu yüzden düzenli aralıklar ile doktor tarafından ultrason ile gözlemlenir.
Anne adayının gebelik esnasında halk arasında da bilinen bir şekilde ilk 3 ay dikkatli olması gerekir. Düzenli bir şekilde jinekolog kontrolünde olması gerekir. İlk üç ayda meydana gelebilecek bir kanama gözlemlendiği taktirde direk jinekoloğa gidilmesi ve kontrol altına alınması gerekir. Gerekli tetkikler yapılabilmesi için ulturason ile gözlemlenip, bebeğin kalp atışlarının düzenli bir şekilde kontrol edilmesi gerekir. Bebeğin kalp atışlarını dinleyebilmek, karditokografi cihazını anne adayının göbeğine iki pobun bağlanması olur. Hem bebek strese girmez hem de anne adayı ilk kalp atışlarını duyduğu zaman mutluluk hormonu salgılar.
Subkoryonik hematom teşhisi konulan anne adaylarının genellikle çoğunda bir iki haftada geçtiği için uzmanlar tarafından çok korkulacak bir durum olarak görülmez. Tedavisi için kullanılan ilaçlar; progesteron ve didrogesteron içerikli ilaçlardır. Bu ilaçlar bebeğin düşmesini yani anne adayının düşük yapmasının önüne geçilmesi için kullanılır. Teşhis koyulan anne adayının dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlar;
Eğer anne adayları bu şekilde ilk 3 ayda kendilerine dikkat ve özen gösterirlerse sağlıklı bir bebeğe sahip olabilirler. Gebelik döneminde anne adaylarının kendi sağlıkları ile birlikte bebeklerinin sağlığı açısından bunlar önemlidir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.