Hamile Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Hamilelik Belirtileri

Erken dönemde yaşanan gebelik belirtileri ile âdet gecikmesi ve bunu takip eden dönemde yaşanan belirtiler arasında çok büyük farklar bulunmaz. İşte tüm detaylar…

<strong>Hamile Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?</strong>

Hamilelik belirtisi dendiğinde akla sadece âdet gecikmesi geliyor. Oysa gebeliğe dair daha farklı belirtiler de yaşanabiliyor. Erken dönem hamilelik belirtileri gebelik planlaması olan kadınlar kadar hamilelik planlamayan kadınlar için de önemlidir. Vücudun ciddi bir hormonal değişim içerisine girdiği hamilelikte hangi belirtilerin yaşandığı konusunda bilgi sahibi olmak için doğru adrestesiniz.

Erken Dönem Hamilelik Belirtileri Neler?

Gebelik meydana geldiğinde ilk olarak yaşanan erken dönem hamilelik belirtilerini her kadın hissetmeyebilir. Bu belirtiler döllenme meydana geldikten bir süre sonra yani kanda hamilelik hormonu olarak bilinen beta hCG hormonu düzeyi yükselmeye başladığında ortaya çıkar. İlk hamilelik belirtileri çoğunlukla şu şekildedir:

  • Hafif mide bulantısı ve kusma
  • Memelerde hassasiyet olması
  • Memelerde şişkinlik hissi
  • Yorgun hissetme
  • Sabahları uyandığında dinlenmiş hissetmeme
  • Bazı yiyeceklere karşı hassasiyet
  • Bazı kokulara karşı hassasiyet
  • Vücut ısısında bir miktar artış olması
  • Ani duygu durum değişiklikleri
  • Hafif çarpıntı
  • İştahta değişimler
  • Ağızda metalik ya da ekşimsi bir tat alması

Yukarıda sıraladığımız belirtiler arasında kadınların en çok yaşadığı ağızda tat değişimi ve vücut ısısı artışıdır. Mide bulantısı ve kusma şikâyeti genellikle daha ileri dönemlerde yaşanıyor. Az sayıda kadın gebeliğin çok erken dönemlerinde bu şikayetleri yaşıyor da diyebiliriz.

Hamilelik Belirtileri

Erken dönemde yaşanan gebelik belirtileri ile âdet gecikmesi ve bunu takip eden dönemde yaşanan belirtiler arasında çok büyük farklar bulunmaz. Genel olarak gebelik belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Âdet Gecikmesi

En belirgin gebelik belirtisidir ve kadınların çok büyük bir bölümü âdet gecikmesi yaşadığında hamilelik testi yaparak anne adayı olduğunu öğrenir. Ancak gebeliğin testte çıkması için en az birkaç günlük âdet gecikmesinin yaşanıyor olması gerekir.

  • Sabah Bulantıları

Sabahları mide bulantısı ve kimi zaman da kusma gibi şikayetler olabilir. Aynı zamanda sabahları iştahsızlık hissetme de sık yaşanan belirtiler arasında bulunur. Gebeliğin ilerleyen zamanlarında mide bulantısı sadece sabahları değil tüm gün boyunca hissedilebilir. Çoğunlukla mide bulantıları gebeliğin 12. – 13. haftasında sona erer.

  • Memelerde Değişim

Göğüslerde değişim olması hamileliğin ilk dönemlerinde başlar. Memeler dolgunlaşır, hassaslaşır ve şişmeye başlar. Ancak bu değişimler çok yavaş ilerler ve bu nedenle ilk gebelik haftalarında anne adayı tarafından çok net bir şekilde fark edilmeyebilir. İlerleyen hamilelik haftalarında meme ucu koyulaşır ve meme damarları da daha belirgin hale gelir.

  • Yorgunluk

Oldukça yaygın yaşanan bir belirtidir. Nedeni ise vücudun hamileliğe uyum sağlama çabasıdır. Progesteron hormonunun hızla artması bu yorgunluğun temel sorumlusudur. Bu hormon gebeliğin sağlıklı şekilde devam etmesi bakımından önemlidir. Metabolizmanın bir miktar yavaşlaması da yorgun hissetme nedenlerinden biridir.

  • Sık İdrara Çıkma

Hamilelikte böbrekler çok daha etkin bir şekilde çalışır. Buna bağlı olarak anne adayları sıklıkla idrara çıkma isteği duyarlar. Gebeliğin son dönemlerinde de bu şikâyet yaşanabilir. Bunun nedeni ise bebeğin artık büyümüş olması ve mesaneye baskı yapmasıdır.

  • Duygu Durum Değişimleri

Hamilelik belirtilerinden biri de anne adaylarının stresli hissetmesi ve ani duygu durum değişimleri yaşamasıdır. Bunun sorumlusunun da değişen hormon seviyeleri olduğunu söyleyebiliriz. Ani duygu değişimleri genellikle ikinci trimester dönemine kadar devam eder.

3 günlük hamilelik belirtileri ya da 7 günlük hamilelik belirtileri neler sorusunun yanıtları için Acıbadem internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. İlk gebelik belirtileri ya da 15 günlük gebelik belirtileri gibi konularda en doğru bilgileri Acıbadem.com.tr adresinden öğrenebilirsiniz. Sitede yerleşme kanaması hakkında da detaylı bilgi bulunuyor. Yerleşme kanaması, âdet kanaması ile sıklıkla karıştırılır. Bu nedenle aradaki farkı öğrenmek için bu bilgilere göz atmanızı öneririz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.