Hamilelikte Aşırı Kilonun Etkileri (Obezite)

Obezite, vücutta sağlığı olumsuz etkileyici yağ birikimine neden olan bir hastalıktır. Hamilelikte ciddi sorunlar oluşturur.

Vücuttaki yağ miktarı BMI” beden kitle indeksi” ile hesaplanarak tespit edilir. Kilogram olarak beden ağırlığının metre olarak boyun karesine bölünmesi ile hesaplanır. Örneğin; 1.60 cm boyunda, 65 kilo ağırlığında bir kadının BMI değeri; 65/ (1.6×1.6) formülü ile hesaplanır, yani 23,3’dür. BMI değeri 30 ya da daha fazla ise aşırı kilolu yani Obez demektir.

Hamilelikte Aşırı Kilonun Etkileri (Obezite)

Hamilelikte Aşırı Kilo Almanın Sebepleri;

  • Aşırı derecede kalorili beslenmek,
  • Egzersiz yapmadan, hareketsiz kalmak,
  • Genetik faktörlerden etkilenmek gibi nedenler sıralanabilir. Bu neden le hamile anne adayı sağlıklı ve dengeli beslenmeli, egzersiz yaparak zinde kalmalıdır. Özellikle genlerinde aşırı kilo var ise iki kat daha özen göstermelidir.

Kilosu Olan Anne Adaylarını Bekleyen Hamilelik Döneminde Aşırı Riskler;

  • Ultrason görüntüleri sağlıklı olmaz, böylelikle bebeğin görüntüsü ve değerlendirilmesi zorlaşır.
  • Karın bölgesinde yağ oranı yüksek olduğundan bazı müdahaleleri yapmak zorlaşır (amniosentez) gibi.
  • Obez anne adayının normal doğum yapması pek mümkün değildir. Mutlaka sezaryen ile doğum yapması gerekmektedir.
  • Obez hamilelik geçiren anne adayları; yüksek tansiyon ve preeklampsi (Gebelik zehirlenmesi)çok sık karşılaşılan durumlardır.
  • Obez anne adaylarının bebekleri de yüksek bir ihtimal ile obezdir ve bu durum da doğumu zorlaştırır.
  • Obez annenin bebekleri doğumdan sonra da ilerleyen yaşlarında Obez olma ihtimali oldukça yüksektir.
  • Obez hamilelikte diğer ameliyatlar gibi sezaryen de çok geç iyileşir.
  • Obez anne adaylarında düşük riski daha fazladır.
  • Erken doğum ile prematür doğum riski çok daha fazladır.
  • Miadı geçmiş bebeklerin doğması (gebelik süresinin uzaması)gecikerek müdahalelerle alınan ve doğduğunda morarmış, tırnakları uzamış, saçları kireçlenmiş bir bebekle karşılaşacağından ve solunum problemleri de görüleceğinden miadı geçen bebeklerin anne karnında ölme riski de bulunmaktadır.
  • Obez hamilelikte idrar yolu enfeksiyonlarına daha çok rastlanır
  • Aşırı kilolu anneler emzirme konusunda da sorunlar yaşamaktadır.
  • Bebekte nöral tüp defekti (spina, bifida, sırtta açıklık) daha sık görülür.
  • Doğum sırasında bebekte travma riski daha fazladır
  • Yeni doğan ünitelerinde çoğunlukla Obez anneden doğan bebekler bulunmaktadır ve bu bebeklerin diğer bebeklere oranla ölüm oranı daha yüksektir.

Aşırı Şişmanlığın Hamileler Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Hamilelikte karbonhidrat metabolizmasının bozukluğu ile diyabeti tetiklemesi, kalp ve damar hastalıkları ile yüksek tansiyon görülmesi, zor doğum hadiseleri ve doğum komplikasyonları oluşması en önemli etkileridir. Ayrıca; Aşırı şişmanlık anne adayının hareketlerini sınırlar ve hamilelik dönemine özel anne adayının hormonlarındaki dalgalanmalar Obez anne adaylarını çok daha fazla yormaktadır.

Aşırı Şişmanlığın ( obezliğin) Bebek Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Yeni doğan bebeklerde oluşabilecek riskler çoğunlukla Obez anne adaylarından doğan bebeklerde görülür. Düşük bebek, iri bebek gibi örnekler çoğaltılabilir. Şişmanlığa bağlı olan doğumsal sorunların ile doğumsal kusurlar görülür. Kilolu annelerden doğan bebeklerdeki kalple ilgili sorunlarla iki misli fazla karşılaşılmaktadır. Erkek bebeklerde inmemiş testis görülmesi de sıklıkla rastlanılan durumlardandır. Ayrıca; bebek ölümleri de ilk sıralarda yer almaktadır.

Aşırı kilolu olan Obez bayanlar, bebek yapmaya karar vermeden önce diyet ve egzersiz yapmak ve zayıfladıktan sonra anne olmayı istemelidir.

Obez bayanlar, hamilelikten sonra kontrolsüz diyet ve egzersiz yapmamalıdır. Ancak bilmeden hamile olduğunu öğrenir ve evvelce sağlıklı bir anne adaylığına hazırlanamayan anne adaylarının doktor kontrolü ve önerisi ile diyetisyen takibinde kontrollü diyet gerçekleştirmelidir.  Yani bebeğe zarar vermeden fakat dengeli ve kontrollü ve bazı risklere karşı da tedbirli olarak hamilelik sürdürülebilir.

Aşırı kilo (Obezite) genel anlamda ciddi bir rahatsızlık olup, hamilelik döneminde de bu ciddi sorun ciddi risklere dönüşmektedir.

Kitle indeksi 25 ve üzeri olan bayanlar bebek sahibi olmayı düşünmeleri durumunda hem bebek, hem de kendisi için aşırı kilolardan kurtulması gerekmektedir.

“Kilo verdirici”, “zayıflatıcı” ilaç adı altında piyasada çok sayıda ilaç bulunmaktadır. Oysa bu ve benzeri ilaçları kullanmak hekimler tarafından önerilmemektedir. Anne olmayı düşünen bir kadın şayet Obez ise önce diyetisyen kontrolünde ve doğal olarak zayıflamalıdır. Yani ciddi kilolar verdikten sonra bebek sahibi olmaya hazır duruma gelmelidir.

Aşırı Kilolu (Obez) Hamilelerin Beslenmeleri;

Obezite, tüm dünyada ciddi bir sağlık sorunudur. Ülkemizde de son yıllarda yanlış beslenme alışkanlıklarından dolayı Obez sayısı hızla artmaktadır. Özellikle hamilelik süreci, Obez olan bir anne adayı için aşırı riskli ve zor bir dönemdir. Bu dönenin sıkı bir doktor kontrolü ile diyetisyen takibi ile geçirmek ve riskleri en aza indirmek gerekmektedir.

Aşırı Kilolu ( Obez) Anne Adaylarının Yapması Gerekenler.

  • Bebek bekleyen aşırı kilolu anne adayları, bu dönemi hızlı kilo verme telaşına düşerek ve hatalı beslenerek yeni sağlık sorunları yaratacak riskli durumlara sebep olabilirler.
  • Ekmek, pirinç, makarna gibi karbonhidratları içeren gıdalar fazla tüketilmesi durumunda yağ olarak vücutta depolanacağından en başından başlayarak diyetisyen yardımı alınması ve diyetisyenin vereceği listeye uyulması gerekmektedir.
  • Düzenli ve kontrollü egzersizler ya da periyodik yürüyüşler yapmalıdır.
  • Kızartma ve kavurma yerine, haşlama, buğulama ya da ızgara pişirme şekli tercih edilmeli ve özellikle yanmış yağlardan kaçınılmalıdır.
  • Öğünlerde et ve sebze birlikte tüketilmeli ve özellikle her öğünde bol yeşillik yenilmelidir.
  • Kola, şekerli meyve suları kan şekerini yükselteceğinden bu ve benzeri içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir gibi meyvelerden yapılan içecekler hazırlanarak tüketilmeli ya da yenilerek tatlı ihtiyacı giderilmelidir.
  • Aşırı bir şekilde tüketilen şeker kilo almayı tetikler, bu nedenle şekerden uzak durulmalıdır.
  • Beyaz ekmek tercih edilmemeli, tam buğday ekmekler yenilmeli fakat yine de çok az tüketilmelidir.
  • Sabah uyanılınca 1 saat içinde kahvaltı yapılmalı, diğer öğünlerde belli sürelerde gerçekleştirilmelidir. Sürekli belli saatlerde yenildiğinde vücudun metabolizması ona göre kendini ayarlayacağından sağlıklı işleyen bir metabolizmaya sahip olunacaktır.
  • Hamile anne adayları üç saatten fazla aç kalmamalı, ana öğünler dışında ara öğünleri de atlamamalıdır.
  • Aşırı kilolu anne adayları kesinlikle diyetisyen kontrolünde beslenme kurallarına uyarak bu dönemi atlatmalıdır.
  • İlk aylarda kilo kaybını normal kabul eden hekimler, son üç ayda kilonun sabit tutulması gerektiğini ısrarla vurgulamaktadır.

Aşırı Kilolu (Obez) Anne Adayının Bilmesi Gereken Püf Noktaları;

Doktoruna danışmadan hamilelik döneminde eski beslenme alışkanlıklarını sürdürmeye devam etmek ya da yine doktora danışmadan kendiliğinden bilinçsizce diyet yapmak son derece tehlikelidir. Obez olmak zaten bir risk iken hamile kalmak bir hatadır ve hamilelik sürecinde doktor kontrolü ile tavsiyesine uyarak, uzman bir diyetisyenden yardım alınması gerekmektedir.

Beslenme kadar egzersiz yapmanın da önemli olduğu unutulmamalı ve hiç aksatmadan tempolu yürüyüşler yapılmalıdır. Gerek görüldüğünde profesyonel hocalardan Obez hamile anne adayları için özel hareketler belli kontroller altında uygulanmalıdır.

Uyku düzeni ve istirahat de dikkat edilmesi gereken çok önemli konulardandır. Ayrıca anne adaylarının stresten uzak durması Obez anneler için çok daha önemlidir. Çünkü aşırı kilonun beraberinde getireceği riskler zaten anne adayını yeterince strese sokmaktadır ve bu tedirginlik onu germektedir. Bu nedenle gerek görüldüğünde psikolojik destek almasında da yarar olup bebeğin olumsuz etkilenmeyeceği bir biçimde takviyeli ve bilinçli bir hamilelik dönemi geçirilmesi için gereken her türlü destek alınmalıdır.

Ayrıca diyet yapmakta zorlanan aşırı kilolu bazı anne adaylarının iştah kesici ilaçlar kullandığı görülmektedir. Ancak bu konu ta dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bu güne kadar iştah kesici ilaçların hamile anne adayları üzerinde araştırmaları ve bilimsel çalışmaları yapılmamış olsa da hekimler bu ve benzeri ilaçların kullanılmasını önermemektedir.

Obez kadınlarda cerrahi müdahaleden (yağ aldırma) sonra hemen gebelik ise risklidir. Çok zorunlu durumlar meydana gelmedikçe hekimler de cerrahi müdahalelerin hemen ardından hamileliği önermemektedir. Çünkü Bariatrik cerrahiden (Obezite ameliyatı) sonra hamilelik için mutlaka beklenmelidir. Hemen hamile kalındığında henüz toplanmayan vücut ve anne adayının karnındaki bebek sağlığı, risklerin katlanarak artmasına neden olmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.