Puberte Prekoks (Erken Yaşta Adet Görme)
Hamile anne adaylarının günde en az 10- 12 su bardağı su tüketmesi gerekmektedir.
Yetişkin bir insanın vücudunun, % 75- 80 inin su olduğunu biliyoruz. Ve herkesin kilosunu 32 gr. ile çarpması ve günde tüketmeleri gereken su miktarını hesaplamaları mümkündür. Örneğin; kişinin 80 kilo x 32gr= 2560gr yani 2 litre 560 gr. su tüketmesi gerektiğini göstermektedir. Hamilelik döneminde ise su ihtiyacı daha da artmaktadır.
Bol miktarda su tüketmek herkes için çok gereklidir ve insan vücudu metabolizmasının doğru çalışması için bol suya ihtiyaç duyar. Vücudun suya duyduğu ihtiyaç hamilelik döneminde daha da fazla artmaktadır. Dolayısı ile hamile bir anne adayı günde en az 10- 12 su bardağı su içmek durumundadır.
Halk arasında yanlış bilinen çay, kahve, kola gibi içeceklerin de su yerine geçtiğini düşünmesi konusudur. Çay, kahve, kola ve benzeri içecekler su yerine geçemeyeceği gibi bu tür içecekler tüketildiğinde idrarı artıracağından alınan suların da vücuttan atılmasını sağlayarak vücudun yine susuz kalmasına sebep olmaktadır. Ayrıca çay, kahve ve kola gibi içecekler kafein içerdikleri için de anne adaylarına tüketmeleri için önerilmemektedir. Maden suyu ya da soda için aynı şeyleri söylemek doğru olmaz. Çünkü katkısız ve sade olma koşulu ile maden suyu da suyun yerini tutmaktadır. Ayrıca maden suyu hiçbir katkı maddesi ve meyve aromaları ile tatlandırılmadığı sürece içeriğinde çok sayıda faydalı minerallerin bulunduğu da bir gerçektir. Vücuttaki tüm organ, doku, kas ve eklemlerin en önemli ihtiyacı sudur ve susuz kalan vücut çok değişik tepkiler gösterir. Böyle tepkiler hamile bir anne için çok daha tehlikelidir ve bebeğin kesesindeki suyun azalması bebeğe de zarar verecektir.
Yeterli Su Tüketilmemesi Durumunda Neler Olur?
Bu olumsuz etkilerinin yanında kişiye göre farklılıklar gösteren bazı olumsuz etkileri de bulunmaktadır. Baş ağrısı, stres, uyku hali ve halsizlik gibi durumlar yaşayan anne adayları ise tükettikleri su miktarını artırmak durumundadır.
Ne Kadar Su Tüketmeliyim?
Günlük yaşam içinde herkes su tüketir fakat uzmanlar suyun yeterince tüketilmediğini, vücudun tüm fonksiyonlarını etkileyen suyun tüketim miktarının da kişiden kişiye değiştiğini belirtmektedirler.
En kesin ölçünün herkesin kilosunu 32 gr ile çarpması sonucunda elde edilen rakam kadar su tüketmesi gerektiğidir. Yani 70 kg bir kişinin 70 kilo X 32 gr. = 2140 gr yani 2 litre 140 gr’dır.
Hamilelerin özellikle bu ölçünün de üstünde su tüketmesi önerilmektedir. Çünkü anne adaylarının bebek gelişiminde büyük önemi olan suya daha fazla ihtiyacı olduğu bilimsel olarak da ispatlanmıştır.
Hamilelikte Bol Su Tüketmenin Yararları Nelerdir?
Anne karnındaki bebeğin suyu, kendi oluşumunun dışında annenin tüketeceği bol miktardaki su ile de takviye alır ve beslenir. Bu nedenle anne adayları hem üç öğün yemeklerde, hem de ara öğünlerde ve gece yatmadan bol miktarda su tüketmeleri uzmanlar tarafından önemle altı çizilerek önerilmektedir.
Aynı durum emziren anneler için de aynen geçerlidir. Sürekli bebeğini emziren annenin vücudu hızla su kaybettiğinden emzirmeden önce ve emzirdikten sonra da sürekli su tüketmeleri gerektiği tavsiye edilir. Çoğu anne adayı ve emziren anneler su içmeyi unuttuklarını ya da su içerken zorlandıklarını söyleyerek bol miktarda su alamadıklarını belirtmektedir. Bunun için de ev ya da iş yerinde sürekli göz önünde bulundurulması gereken kapaklı cam şişeleri yakın çevrelerinde bulundurmaları, her an gördükleri suları da içmeyi ihmal etmek gibi bir şanslarının olmadığı gibi çözümler bulunabilmektedir.
Su içmekte zorlanan kişiler için de; Birkaç damla limon, 2 adet karanfil, çubuk tarçın, bir dal taze nane ya da ince bir limon dilimi veya portakal dilimi gibi albenili hale getirerek suyu içme kolaylığı sağlanabilir. Günde en az 2,5- 3 litre su içilmesi ortalama olarak 10- 12 su bardağı suya tekâmül etmektedir ve anne adayları ile emziren anneler bu miktarın altına kesinlikle düşmemeleri gerekmektedir.
Hamile bir anne adayının vücudunda toplam 6- 6,5 litre kadar su tutulur. Tutulan bu sular bebeğin su kesesine ve bebeğin eşi denilen plasentada toplanır. Bir kısmı da rahim, eklemler ve kanda toplanır. Erken doğum riski olan anne adaylarının bol su tüketmesi gerekmektedir.
Su daha bebeğin anne karnında ilk döllenmesinden itibaren başlayarak su ihtiyacının hızla artması ile kendisini göstermektedir. 26. haftadan sonra bebeğin beden ağırlığı % 91’i sudan oluşmaktadır. Bu da suyun anne adayları ve bebeği için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermektedir.
Yetersiz sıvı alınmasında sadece bebek sağlığı değil annenin sağlığı da olumsuz etkilenmektedir.
Yetersiz su içmek hangi organları olumsuz etkiler?
Hamile bir anne adayının bol su tüketmesinin yanında kaliteli su tüketmesi konusu da bir o kadar önemlidir. Sert ve içimi zor olan su yerine daha içimi kolay sağlıklı ve steril su içilmesi de dikkat edilecek bir başka konudur. Çünkü su kan yolu ile besinleri bebeğe taşımayı sağlar.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
2 yorum
ben 4aylik hamileyim gunde 4bucuk litre iciyorum cokk fazlami yeterlimi
4 lt yi nasıl içtiniz bravo??Benim en fazla 3lt o da zorlanıyorum içerken..su içmek güzel bence.