Hamilelikte Kahve İçmek Zararlı Mı?

Hamilelik döneminde kahve içmek, içeriğinde bulunan kafein miktarına bağlı olarak zararlı olabilir.

Hamilelik öncesinde anne adaylarında kafein tiryakiliği yok ise bir sorun yok demektir. Ancak aşırı kahve tüketen bir tiryakinin hamilelik döneminde aynı miktarlarda kahve tüketmesi son derece sakıncalıdır. Bu nedenle anne adayı, kahve tüketimini tümden bırakamıyorsa bile çok aza indirerek bu döneni daha risksiz geçirme yolunu tercih etmelidir.

Hamilelikte Kahve İçmek Zararlı Mı?

Gebelik döneminde bir anne adayının vücuduna giren kafein miktarı 200 miligramdan fazla olmamalıdır. Normal şartlarda hamile olmayan bir insan 300 miligrama kadar kafein alabilir. Fakat hamileler için ve karınlarındaki bebekleri için zararlı olabilecek kafeinden uzak durmaları gerekmektedir. Dolayısıyla Kahvenin içinde çay, çikolata, meşrubat ve gazlı içeceklere oranla daha fazla kafein olduğundan, anne adayları mümkün olduğunca kahveden uzak durmalarında fayda vardır.

Çünkü aşırı kahve tüketimi hamilelik döneminde özellikle bebeğe değişik zararlar vermektedir.

  • Bebekte kilo kaybı görülmesi,
  • Bebeğin beyin ve vücut gelişiminde gerileme görülmesi,
  • Erken ve riskli doğum tehlikesi görülmesi,
  • Düşük olması gibi olumsuzluklara neden olabileceği gibi anne ve bebeğin ölümü ile sonuçlanan doğumlar da olabilmektedir.

Özellikle zaten sağlıklı bir hamilelik geçiremeyen anne adayının bir de aşırı kahve tüketmesi, riskli gebeliğini ikiye katlayacağından ciddi sorunlar yaratabilir.

Bu sebeple uzmanlar tiryakilik söz konusu olmadığı sürece kahve tüketimini önermediği gibi, aşırı tiryaki olup kahvesiz yapamam diyen anne adayları için günde sadece bir fincan kahve tüketimini uygun görmektedirler.

Kahve Tüketimi İle Vücuda Giren Kafein Bebeğe Nasıl Zarar Verir?
Kafein birçok yiyecek ve içecekte bulunduğu gibi anne adayları bazen bilerek, bazen de bilinçsizce gün içinde vücutlarına kafein alırlar. Birçok içecekte bulunan kafein en yoğun olarak kahvede bulunur.

Kahve tüketildiğinde içeriğinde bulunan kafein hızlı bir şekilde vücuda alınır ve annenin vücudundan bebeğin eşi tarafından bebeğin vücuduna girer. Ve 200 miligramdan fazla bebek vücuduna giren kafein, bebeğin kan akımını yaklaşık %25 oranında yavaşlatmaktadır. Bu yüzdende bebeğin gelişimini ve kilosunu olumsuz etkiler.

Yapılan araştırmalara göre, annenin metabolik özellikleri bebeğe geçtiğinden hamilelik öncesinde de anne adayının kahve tüketimi ve hamilelik sonrası kahveyi azaltması ya da azaltamaması bebeği doğrudan etkilemektedir. Örneğin, hamilelik öncesi günlük kafein tüketimi 300 miligram olan iki anne adayından biri hamilelik sonrası günlük kafein tüketimini 60 miligrama düşürmüş, diğeri ise hiç düşürmeden devam etmiş ise kafein tüketimini azaltmayan anne adayının bebeğinde 250 gramdan başlayan kilo kaybı gözlenmiştir.

Bu yüzden özellikle hamilelik öncesi kahveyi çok tüketen anne adayları hamilelik sonrası mutlaka kahveyi bırakmalı şayet yapamıyor ise günde sadece 1 fincan ile sınırlamalıdır. Çünkü kafein tutkunluğu zaten metabolik olarak anneden bebeğe geçeceğinden ne kadar azaltılırsa o kadar faydalıdır.

Kahve Yerine Çay, Meyve Suyu Gibi İçecekler Tüketilebilir mi?
Çay, meyve suyu, kola, gazoz hatta alkol gibi içeriğinde kafein bulunan tüm içecekler önerilmez. Hatta alkol ve kahve gibi en zararlı olanları beraber tüketildiğinde anne adayına ve bebeğine zararı iki kat daha artmaktadır. Anne adayları için en yararlı ve hiç zararı olmayan tek içecek sudur ve istenildiği kadar tüketilebilir. Hem içeriğinde zararlı olan kafein bulunmaz, hem anne adayının tüm sıvı ihtiyacını karşılar hem de bebek gelişimi için çok faydalıdır.

Anne Adaylarının İçtikleri Kahve İle Vücuduna Ne kadar Kafein Girer?

1 fincan filtre kahvede 150-200 mg. kafein vardır.
1 fincan Expresso’da 100 mg. kafein vardır.
1 fincan Türk Kahvesinde 57 mg. kafein vardır.
1 fincan Cappuccino’da 100 mg. kafein vardır.
150 cc hazır kahvede 60 mg. kafein vardır.
2 gr. Nescafe2de 70gr. kafein bulunur.

Şayet gün içinde anne adayı kahve içmeyip, çay, bitki çayı, çikolata ya da asitli içecekler tüketti ise zaten vücutlarına fazlası ile kafein girdiğinden kahve tüketmemeye özen göstermelidir.

Hamilelik döneminde kahvenin zararını bildiği halde bırakamayan anne adayları için kahveyi pişirme aşamasında evvelce atılan kahve ölçüsünü yarıya indirerek, büyük fincan yerine en küçük fincanı seçmek gibi çözümlerle de daha az kahve içmek için çözümler bulunabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.