Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Nasıl Durdurulur?

Kalp Çarpıntısı Neden Olur?

Kalp, dakikada 60 – 100 arasında bir atım hızına sahiptir. Nabzın artması durumunda hamileler bu durumu çarpıntı şeklinde hissetmektedirler. Peki bu durumun önüne nasıl geçilir?

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Nasıl Durdurulur?

Normal bir insanın kalbi dakikada 60 – 100 arasında bir atım hızına sahiptir. Nabzın artması durumunda hamileler bu durumu çarpıntı şeklinde hissetmektedirler. Genellikle kısa süren bu durum, hamilelikte çok sık rastlanılan bir problemdir.

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Nedenleri

Hamilelikte kalp çarpıntısı nedenlerini;

  • Kan hacmindeki artış
  • Progesteron hormonu
  • Duygusal faktörler
  • Psikolojik faktörler olarak sıralamak mümkündür.

Kan Hacmindeki Artış

Vücut, bebeğin kan ihtiyacını karşılamak ve doğum sonrası oluşabilecek kanamaları dengelemek amacı ile hamilelikte 6. aydan itibaren kan hacminde artışı düzenlemektedir. Bu dönemde hamile bir insanın vücudunda normal zamandakinden %50 daha fazla kan bulunmaktadır. Bu durum ise kalbin çalışma hızını etkilemekte ve kalpte çarpıntı oluşmasına, hatta nefes darlığına bile neden olmaktadır.

Progestereon Hormonu

Progesteron hormonu duygusal ve fiziksel değişimlere yol açan bir hormon olduğundan hamilelikte artış gözlenmektedir. Bu hormon artışı ise hamilelikte kalp çarpıntısı görülmesine neden olmaktadır.

Duygusal Faktörler

Korkma, öfkelenme, heyecanlanma gibi duygularında kalp çarpıntısına neden olduğu bilinmektedir. Hamilelikte yaşanacak bu tür duygusal durumlar ve stres kalp çarpıntısına neden olmaktadır.

Psikolojik Faktörler

Hamilelikte yaşanan hormon değişiklikleri, kaygılanma gibi durumlar, panik atak ya da anksiyete bozuklukları gibi psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bu durumda hamilelikte kalp çarpıntısının oluşmasına neden olmaktadır.

Kafein

Fazla tüketildiğinde kalp çarpıntısına neden olan kafein, kahve, çikolata, kek, soda, kola de demli çay gibi gıdalarda bolca bulunmaktadır. Bu tür kafein oranı yüksek olan gıdalardan hamilelik döneminde uzak durulması gerekmektedir.

Diğer Rahatsızlıklar

Hamilelikte kalp çarpıntısının genel nedenleri dışında;

  • Kansızlık
  • 2-Hipotiroid
  • Kan şeker düşüklüğü
  • Akciğer ve kalp hastalıkları gibi problemleri de sıralamak mümkündür.

Kansızlık hamilelikte halsizlik hissinin dışında kalp çarpıntısı da yapabilmektedir. Hamileliğin 4.ayından itibaren kan testleri ve demir eksikliği tedavine başlanmakta ve oluşabilecek aneminin önüne geçilmektedir. Demir eksikliği kansızlığı gebelikte en sık görülen rahatsızlıklardandır ve parazit ya da enfeksiyon kaynaklı hastalıklar ile beslenme bozukluklarından dolayı görülmektedir.

Hamilelikte Kalp Çarpıntısının Bebeğe Etkisi Olur Mu?

Hamilelikte kalp çarpıntısı korkulacak bir durum değildir ve bebeği kesinlikle etkilemez. Daha çok bu durumdan anne adayı etkilenmektedir. Ancak çarpıntının çok şiddetlenmesi ve yükselmesi, dokulara giden oksijen miktarı azalmakta ve soluk alma verme fonksiyonlarının azalmasına neden olmaktadır. Bu durumda bebekte etkilenmektedir. Bebeğin sağlığının riske atılması durumu ancak anne adayının da ciddi kalp ve akciğer rahatsızlığı olması durumunda söz konusudur.

Yemek sonrası aşırı insülin salgılanması kalp çarpıntısına neden olmaktadır. Çarpıntının yanında halsizlik de gözleniyorsa bu durum hipoglisemiye işaret etmektedir. Çok şiddetli bir durum söz konusu değilse hipoglisemi bebeğe zarar vermemektedir. Hipogliseminin uzun süreli ve tekrarlaması bebekte düşük riskini artırmaktadır.

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Nasıl Durdurulur?

Hamilelikte kalp çarpıntısı anne adaylarında paniğe yol açmaktadır. Panik olunduğu anda ise çarpıntının şiddetinin daha fazla hissedilmesine neden olmaktadır. Böyle bir durumda yapılacak en önemli durum sakinliğin korunmasıdır. En sık yapılan hatalardan biri de sırt üstü uzanmaktır.

Çünkü sırtüstü uzanmak, tansiyonun düşmesine ve fenalık hissinin yoğunlaşmasına ve bu durumda çarpıntının daha çok artmasına neden olmaktadır. Bu yüzden anne adayların oturması ya da sola yatar pozisyonda dinlenmesi gerekmektedir.

Hamilelikte kalabalık ortamlardan, strese yol açacak uzak durulmalı ve kafein tüketimine ara verilmelidir.

Doğru nefes alma teknikleri ve meditasyon yöntemleri kalp hızını yavaşlatmaktadır. Bu nedenle hamilelik döneminde yoga ve meditasyon yapılması önemlidir. Zihni rahatlatmak ve sakinleştirmek için 1-2 saatte bir derin nefes alıp vermek stres seviyesini düşürmekte ve kalbe iyi gelmektedir.

Anne adayları hamilelik döneminde kalp atışlarını kendi kontrol edebilmelidir. Çarpıntı sorunu yaşayan hamileler, bilek ya da boyundan nabzını ölçmelidir. Bu ölçümlerin not edilmesi doktor kontrolünde büyük fayda sağlayacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.