Yeni Doğan Bebekler Anne Babayı Ne Zaman Tanır?
Aman Dikkatli Olun!
Gebelik döneminde nefes darlığı sıklıkla karşılaşılan sorunla arasında yer alıyor. Hamileliğin ilk aylarında ender şekilde yaşanan nefes darlığı gebeliğin son aylarında daha yoğun bir şekilde yaşanabiliyor. Nefes darlığı nefes alırken zorlanma ya da nefes nefese kalma olarak tanımlanabilir. Çoğul gebeliklerde çok daha etkin bir şekilde kendini gösterebilen nefes darlığı birkaç nedene bağlı olarak ortaya çıkıyor. Hamileliğin son 3 aydında ortaya çıkabilen bu durum anne adaylarında sıklıkla nefes alıp vermeye ve günlük fiziksel aktivitelerini yaparken kısa dinlenme ihtiyaçları duymasına sebebiyet verir.
Hamilelikte Nefes Darlığı Bebeğe Zarar Verir mi?
Gebelikte nefes darlığı yaşayan anne adaylarının konuya dair endişesi kendilerinden çok bebekleriyle ilgilidir. Bebeklerinin bu durumdan olumsuz etkileneceğini düşünürler. Hatta çok sayıda anne adayı bebeğine oksijen gitmediğini düşündüğünden hayati endişe de yaşayabilir. Oysa gebelikle nefes darlığı yaşamak anne karnındaki bebeği olumsuz etkilemez. Anne adayı için günlük hayatı zorlaştırabilen bu durum bebeğe yeterli oksijenin gitmemesi gibi bir olumsuz etkiye neden olmaz.
Hamilelikte Nefes Darlığının Nedeni Nedir?
Son trimester döneminde yaşanan gebelikte nefes darlığı birkaç nedene bağlı olarak ortaya çıkar. Bu süreçte anne adaylarının oksijen ihtiyacı artmaktadır. Vücut hamilelikle birlikte büyük bir değişim içerisine girer ve bu değişime uyum sağlama aşamasında daha fazla oksijen ihtiyacı duyar. Vücudun gebeliğe adaptasyon sürecinde progesteron hormonunun yükselmeye başlaması, en çok zorlanılan dönemdir. Bu hormon yükselmeye başladığında 1 dakika içerisinde anne adayının aldığı nefes sayısı artar. Çünkü akciğerler bu durumdan etkilenir ve bu etkileşim de beyinde yer alan solunum merkezinin uyarılmasını sağlar. Dolayısıyla anne adayı daha sık nefes alma ihtiyacı duyar.
Hamilelikte nefes alma problemi yaşanmasının bir diğer nedeni de anne karnındaki bebeğin büyümesi ve buna bağlı olarak rahimde de büyüme meydana gelmesidir. Bu değişim diyaframa baskı şeklinde sonuçlanır ve diyafram kası yukarı doğru itilir. Diyafram kası sıkıştığı için nefes ama ihtiyacında artış meydana gelir. Anne adayı tek nefesle yeterli oksijen aldığı hissinden uzaklaştığından daha sık nefes alıp vermeye başlar. Özellikle iri bebek gebeliklerinde, çoğul gebeliklerde ya da amniyon sıvısının fazla olduğu gebeliklerde nefes darlığının daha fazla yaşanmasının nedeni de budur.
Hamilelikte Nefes Darlığı Ciddi Bir Hastalığın Belirtisi mi?
Elbette gebelik döneminde yaşanan nefes darlığı ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olabilir. Astım ya da zatürre gibi rahatsızlıkların en yaygın belirtisi nefes almakta güçlük çekmektir. Aynı zamanda gebelik döneminde kan pıhtılaşmasında da büyük bir değişim meydana gelir. Bu değişim akciğer embolisi denen sıkıntının ortaya çıkma riskini tetikler ve bu riski yükseltir. Nefes darlığı yaşayan anne adayında bu sorun ortaya çıkmış olabilir. Aniden ortaya çıkan nefes darlığı ciddi bir rahatsızlık belirtisi noktasında daha fazla şüphe uyandırır. Her ne kadar gebelikte nefes darlığı yaşamak norma bir durum olarak kabul edilse de anne adaylarının mutlaka hekime danışması ve nefes darlığının sadece gebelikten kaynaklandığına emin olması gerekir.
Hamilelikte Nefes Darlığı Riskli midir?
Bebek açısından herhangi bir risk barındırmaz. Ancak anne adayı açısından bazı riskler mevcuttur. Gebelikte nefes darlığının ciddi düzeyde yaşanması nabızda aşırı yükselmeye sebebiyet verebilir. Bu da düşme, bayılma ve vücutta titremelere yol açabilir. Aynı zamanda sık nefes alıp verme mide bulantısına neden olabilir. Tüm bu risklerden kaçınmak için nefes darlığı şikayetinizi minimum seviyeye indirgeme yoluna gitmenizde fayda olacaktır. Hızlı yürümemek ve hızlı hareket etmemek gibi alınabilecek önemlerle hamilelikte nefes darlığı riskleri azaltılabilir. Bilhassa baş dönmesi, bayılma ve mide bulantısına karşı anne adayının kendini koruması gerekir. Zira tüm bunlar düşerek vücudun herhangi bir yerine darbe alma ile sonuçlanabilir.
Hamilelikte Nefes Darlığı Ne Zaman Tehlikelidir? Ne Zaman Doktora Gidilmeli?
Hamilelikte Nefes Darlığı Olduğunda Ne Yapılabilir?
Günlük hayatta daha yavaş hareket etmek, nefes darlığı sorununu daha hafif yaşamak için yapılabilecek en kolay yöntemdir. Daha sakin olmak ve heyecanlanmamaya çalışmak tercih edilebilir. Oturma pozisyonunda dik duruş ve omuzları arkaya yaslamak daha rahat nefes alabilmeyi sağlar. Gece yatarken kalın yastıkla başın arkasını desteklemek gece uykusunda daha rahat solunum yapmayı sağlar.
Hamilelikte Nefes Darlığını Azaltmanın Yolları Neler?
Hamilelikte Nefes Darlığı Nasıl Geçer?
Vücudun oksijene daha çok ihtiyaç duyması ve diyafram kasının sıkışması hamilelikten kaynaklanan bir sonuçtur. Gebelikte nefes darlığına neden olan bu unsurlar ortadan kalkmadıkça nefes darlığı şikayetinin tamamen geçmesi pek mümkün olmaz. Ancak alınabilecek basit önlemler ile bu sorunu daha hafif yaşayabilirsiniz. Gebelikte nefes darlığı doğumdan sonra tamamen geçer. Doğumla birlikte diyafram kası rahatlar ve vücudun oksijen gereksinimi de normal seviyeye iner. Bu nedenle doğumdan hemen sonra nefes darlığı şikayetiniz de ortadan kalkacaktır.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.