Hamilelikte Ton Balığı Yenilebilir Mi?

Ton balığı yüksek seviyede omega3 içermektedir fakat hekimler hamilelerin kullanıp kullanmaması konusunda bölünmüş durumdadır.

Ton balığı yılın her mevsiminde tüketilebilmesi için konserve olarak üretilen sayılı balıklardandır. Ton balığının en yaygın biçimde tüketilişi konserve olarak tüketme şeklidir. Çünkü ton balığının kendisini konserve yapılmamış hali ile temin etmek biraz zordur.

Hamilelikte Ton Balığı Yenilebilir Mi?

Hamilelik döneminde omega3 önemlidir ve Ton balığında omega3 yüksek miktarda bulunmaktadır. Ancak, yüksek cıva miktarı nedeni ile büyük balıklar hamilelikte önerilmez. Ton balığı da büyük bir balıktır fakat cıva oranı düşük olduğundan cıva değeri yüksek balıkların grubundan ayrı tutulur.

Hamileler Ton Balığı Yemeyi Tercih Etmeli midir?

  • Yüksek protein içermesinden dolayı tercih edilmelidir,
  • Doymuş yağ oranının düşük olmasından dolayı,
  • Cıva oranının düşük olmasından dolayı
  • Hamilelere özel light ve yağsız ton balığı konservesi üretilmeye başlanılması gibi nedenlerden dolayı tercih edilmektedir.

Ancak, bazı hekimler haftada 2 kez ton balığı tüketilmesi görüşünü savunurken, bazı hekimler, konserve balık tüketiminin ciddi boyutlarda ağır metal içerdiğini ve bebeğin gelişimini olumsuz etkileyeceğini savunmaktadır.
Böyle düşünen hekimler, sadece ton balığı değil derin su balıklarının hiç birisini önermemektedirler.

GNC ve Solgar Ne Anlama Gelir;
Ağır metallerden arındırılmış olan bitkisel ilaçlardır denebilir.

GNC; “ General Nutrition Centers” açılımıdır. Küresel çapta bitkisel ilaç satışı yapan ABD merkezli mağazalar zinciridir.

Solgar; Solgar da bir Amerikan İlaç firmasıdır ve her iki firma da ağır metallerden arındırılmış olan balık yağı ilaçları üretmektedir.

Hamilelikte söz konusu sadece ton balığı olmayıp, yenilen balıktaki omega3 miktarı ve içindeki EPA ve DHA değerleridir. Normal balıklarda da bu EPA ve DHA değerleri az olduğundan dolayı, günümüzde hamileler hamilelik dönemini takip eden doktorlar tarafından omega3 içeriğine sahip gıda takviyelerine yöneltilmiştir.

Bu yüzden ton balığı, normal balık (buz hane ya da taze) gün aşırı tüketilse de gebelik döneminde ihtiyaç olan omega3 miktarı karşılanamadığına dair yapılan klinik çalışmalar bulunmaktadır.

Normal balıkların ve konserve balıkların ağır metallerden arındırılıp arındırılmadığına dair üzerinde net bilgiler olmadığından gebelik döneminde GMP, İFOS sertifikalarına sahip eczane kanalı ile satılan tarım bakanlığı onaylı Omega3 içeren gıda takviyelerinden kullanılmalıdır.

Aşırı Omega3 Tüketiminin Zararları Nelerdir?
Gebelik döneminde bilinçsiz kullanılan omega3 anne adayları için faydadan çok zararlı olmaya başlar. Her ne kadar sürekli olarak Omega3 tüketiminin faydalarından bahsedilse de omega3 tek başına değil, omega3, folik asit ve E vitamininin bir arada kombine edildiği ürünler kullanılmalıdır.

Omega3 tek başına aşırı dozda ve kontrolsüz kullanıldığında, sulandırıcı etkisinden dolayı kanama riski oluşturur. Hamilelerde ilk aylarda düşük yapma riski, hamileliğin son aylarında ise erken doğum riski olduğuna dair gözlemler ve makaleler bulunmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.