Gebelik Döneminde Balık Tüketimi Nasıl Olmalı?
Gebelik ve Doğum Sonrasında Kemik Erimesi (Osteoporoz)
Kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz, vücuttaki kemiklerin sertliklerinin azalması ve bunun sonucunda kırılabilir hale gelmesi durumunu tanımlamaktadır. Osteoporoz, kişinin tüm iskeletini etkilemekte olan sistemik bir hastalık olarak bilinmektedir. Hamilelik ve sonrası dönemle ilişkili olarak oluşan osteoporoz ise oldukça nadir görülmektedir.
Kemik erimesi (osteoporoz) özellikle ileriki yaşlarda ortaya çıkabilmekle birlikte her yaşta görülme ihtimali olan bir durumdur. Bazı dönemlerde kemik erimesi görülmesi riskinin arttığı bilinmektedir. Hamilelik ve hamilelik sonrası dönem de bu dönemler arasında yer almaktadır. Hamilelik ve sonrasında özellikle kemik erimesi ve geçici kemik erimesi görülme ihtimali söz konusudur. Aynı zamanda özellikle 45 yaş üzerindeki kadınlarda kemik erimesi görülme ihtimali daha yüksektir. Kemik erimesi durumunun yaşa bağlı olarak görülme ihtimalinin arttığı bilinmektedir.
Gebelik sırasında meydana gelen kemik erimesi genel olarak gebeliğin üçüncü ayında meydana gelmektedir. Kemik erimesi sık olarak ilk gebelikte görülmektedir. Gebelikte görülen kemik erimesi durumunun genel olarak geçici olduğu ve daha sonra tekrarlanmadığı bilinmektedir. Büyük bir oranda kadınlarda görülmekte olan osteoporoz; boy kısalması, sırt ağrısı ve omurga kırılmasına neden olabilmektedir.
Gebelikte görülen kemik erimesi durumunun daha önce anne adayının vücudunda bulunan etkenler nedeniyle görülüp görülmediği durumu henüz kesinlik kazanmamıştır. Bu nedenle bu duruma hamileliğin sebebiyet verip vermediği konusunda kesin bir açıklama yapılması doğru değildir.
Gebelik ve Doğum Sonrasında Görülen Kemik Erimesinin Nedenleri Nelerdir?
Gebelikle ilişkili olarak meydana gelebilmekte olan kemik erimesi birçok nedenden ötürü meydana gelebilmektedir. Bu nedenler başlıca şu şekilde sıralanmaktadır;
Hamilelik döneminde sık idrara çıkma nedeniyle kalsiyum çıkarımında artış olduğu bilinmektedir. Bu durum da hamilelikte kemik erimesi görülme riskini arttıran etkenler arasında yer almaktadır.
Kemik erimesinin nedenleri değiştirilemez ve değiştirilebilir faktörler olmak üzere iki ayrı başlıkta ele alınmaktadır. Değiştirilemez faktörlerin arasında yaş, cinsiyet ve genetik faktörler yer almaktadır. Beslenme düzeninde yapılan hatalar aktif olmayan yaşam şekli, sigara ve alkol kullanımı gibi etkenler ise değiştirilebilir faktörler arasında yer almaktadır.
Doğum sonrası gerçekleşen kemik erimesi durumunun ise genel olarak annenin bebek emzirmesi sonucunda gerçekleşen kalsiyum eksikliği nedeniyle görüldüğü bilinmektedir. Bu nedenle meydana gelen kemik erimesi durumunda emzirme dönemi sonrasında kemik erimesinin düzeldiği bilinmektedir.
Gebelik ve Doğum Sonrasında Görülen Kemik Erimesinin Belirtileri Nelerdir?
Gebelik esnasında ve sonrasında meydana gelen kemik erimesinin genel olarak ortak belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler arasında şiddetli sırt ağrısı ve vücut duruşunda değişikliklerin görülmesi yer almaktadır. Kemik erimesi ilerlediği takdirde boy kısalığına dahi neden olabilmektedir. Hamilelik döneminde meydana gelen durumlar ile kemik erimesinden ötürü meydana gelen ağrılar anne adayının oldukça ciddi problemleri yaşamasına neden olmaktadır. Kemik erimesi nedeniyle hastalarda diz, bel, kalça ve eklem bölgelerinde ağrıların görülmesi durumu meydana gelebilmektedir. Bazı hastalarda bacaklarda hareket güçlüğü de görülebilmektedir.
Gebelik ve Doğum Sonrasında Görülen Kemik Erimesi Nasıl Tedavi Edilir?
Kemik erimesinin gebelikte veya doğum sonrasında meydana gelmesi durumunda hastaya istirahat, gerekli olduğu takdirde koltuk değneği ve steroid içermeyen antienflamatuar ilaçlar uzman bir doktor tarafından önerilebilmektedir. Hamilelikte kemik erimesi durumu meydana geldiği takdirde anne adayı Fizik Tedavi ve Ortopedi Uzmanı tarafından muayene edilmelidir. Muayene sonrasında ise uzman doktor tarafından gerekli tedavi yöntemi belirlenmeli ve vakit kaybı olmadan tedavi başlatılmalıdır. Tedavi sırasında gerekli fizik tedavi egzersizleri, ilaç tedavisi, antirezorptif ilaçlar, kalsiyum ve D vitamini hastanın durumuna yönelik olarak uygulanabilmektedir. Kemik erimesi nedeniyle herhangi bir kırılmanın meydana gelmesi durumunda ise uzman doktor tarafından ameliyat, sargı veya atel yöntemlerinin uygulanmasına karar verilebilmektedir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.