Kadınlarda Aşırı Tüylenme (Hirsutismus)

Kadınlarda Aşırı Kıllanma

Tıbbi literatürde hirsutismus (hirsutism) olarak geçmekte olan durum toplumda erkek tipi kıllanma olarak bilinmektedir. Kadınlarda görülen erkek tipi kıllanma durumunda, meme üzerinde ve etrafında, bacak iç kısımlarında, göbeğin alt kısmında ve kadının sırtında tüylenmeler görülebilmektedir. Tıbbi literatürde hipertrikozis olarak geçmekte olan durum, kadının vücudundaki tüylerin sayısındaki aşırı artışı ifade etmektedir.

Kadınlarda Aşırı Tüylenme (Hirsutismus)

Kadınlarda aşırı kıllanma durumu gündelik yaşamda ciddi problemlere neden olabilmektedir. Bu nedenle görüldüğü takdirde öncelikle sebebinin teşhis edilmesi ve sebebine uygun tedavi yönteminin uygulanması kişilere tavsiye edilir. Aşırı kıllanma, birçok farklı sebepten ötürü meydana gelebilmektedir. Bir durumun sonucu olabilen aşırı kıllanma aynı zamanda rahatsızlıkların belirtileri arasında da yer alabilmektedir. Bu nedenle, aşırı kıllanma durumu görüldüğünde veya kıllanma görülmemesi gereken bölgelerde kıllanma gerçekleştiğinde kişilerin mutlaka bu durumun sebeplerini öğrenmeleri tavsiye edilir.

Kadınlarda Aşırı Kıllanma Neden Görülür?

Kadınlarda aşırı kıllanmanın sebepleri kadından kadına değişiklik gösterebilmektedir. Fakat yine de çoğu kadında görülen sebepler başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Polikistik over sendromu: Polikistik over sendromu oldukça yaygın bir şekilde görülmektedir. Başlıca görülen kadın doğum problemleri arasında yer almaktadır. Polikistik over sendromu Çikolata kisti ile oldukça sık bir şekilde karıştırılmaktadır fakat çikolata kistinin kadınlarda aşırı kıllanmaya sebep olmadığı bilinmektedir. Polikistik over sendromu ise
  2. Idiyopatik hirsutizm: Ailede aşırı tüylenme görülmesi durumu olarak bilinen idiyopatik hirsutizm, kadınlarda aşırı kıllanmanın başlıca sebepleri arasında yer almaktadır. Bu durumun, foliküllerin androjenlere duyarlılığı sonucunda meydana geldiği bilinmektedir.
  3. Hipertekozis: Polikistik over sendromunun aşamalarından biri olarak bilinen hpertekozis, bacak, meme ve karın bölgesinde tüylenmelere yol açabilmektedir. Oldukça nadir görüldüğü bilinmektedir.
  4. Over veya böbrek üstü tümörü: Her insanda bulunan iki adet böbreküstü bezlerinde tümör görülebilme ihtimali oldukça yüksektir. Normal hücrelerde görülen değişimler sonucuna tümör oluşumu görülür ve bu tümör kadınlarda aşırı tüylenme sorununa neden olabilir.
  5. Adrenal hiperplazi: Kadın vücudunda erkeklik hormonunda artışın görülmesi durumu olasıdır. Bu erkeklik hormonu artışının adrenalden ötürü kaynaklanması durumu da adrenal hiperplazi olarak adlandırılmaktadır.
  6. Kullanılan ilaçların yan etkileri: Kullanılan her ilaçta birtakım yan etkiler bulunmaktadır. Bu yan etkiler oldukça nadir bir şekilde görülmektedir. Bu yan etkilerin arasında kadınlarda aşırı kıllanma durumu da yer almaktadır.
  7. Yumurtalıklarda androjenlerin aşırı salgılanması: Androjen hormonu hem kadın hem erkeklerde bulunmaktadır fakat bulunma oranında farklılıklar söz konusudur. Kadın vücudunda olması gerekenden fazla androjen salgılanması durumu ise kadınlarda aşırı kıllanmaya neden olmaktadır.

Kadınlarda Aşırı Kıllanma Teşhisi Nasıl Konulur?

Bazı kadınlarda olağandan daha fazla kıllanma veya olması beklenilmeyen bölgelerde görülen kıllanma durumu meydana gelebilir. Teşhis için doktor kararına bağlı olarak kişinin total testosteron ile serbest testosteron seviyesine baktırması gerekebilir. Hastada tümör şüphesi olduğu takdirde özellikle testosterona baktırması tavsiye edilir. Teşhisin hormon bozukluğundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek için birtakım hormon testlerinin gerçekleştirilmesi gerekebilir.  

Aşırı kıllanma tanısı konulurken başlıca dikkat edilen unsurlar şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Hastanın yaşı
  2. Hastada adet düzensizliği olup olmadığı
  3. Hastada saç yağlanması veya dökülmesi olup olmadığı
  4. Hastada sivilce, deri dökülmesi gibi cilt problemlerinin olup olmadığı
  5. Kas kütlesinde meydana gelen artış
  6. Obezite
  7. Erken ergenlik
  8. Libido artışı
  9. Hastada diyabet rahatsızlığının olup olmadığı
  10. Hastanın kullandığı ilaçlar

Kadınlarda Aşırı Kıllanmanın Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Kadınlarda aşırı kıllanma görüldüğü takdirde ilk olarak bu kıllanmaya neden olan faktörlerin teşhis edilmesi gerekmektedir. Bu duruma neden olan faktörler teşhis olduktan sonra hastaya en uygun olan tedavi yöntemi belirlenir. Kadınlarda aşırı kıllanmanın tedavileri arasında şu yöntemler yer alabilmektedir;

  1. Kombine oral kontraseptifler, doğum kontrol hapları: Doğum kontrol haplarının kullanımı, aşırı kıllanma tedavileri arasında en sık kullanılan yöntem olarak bilinmektedir. Androjen (erkeklik hormonu) azaltmasını sağlama sebebiyle oldukça etkili olmaktadır.
  2. GnRh agonistleri: GnRh agonistleri hormon ve steroid üretimini azaltırlar.
  3. Spironolakton: İdrar sökücü ilaç olarak bilinmekte olan spironolakton, oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Spironolakton, diüretik ilaçlar arasında yer alır ve androjen etkisini bloke etmesiyle bilinir.
  4. Siproteron Asetat: En yaygın tedavi şekillerinden biri olan siproteron asetat, testosteron bağlantısını keserek androjenik etkileri engeller.
  5. Flutamid: Flutamid kadınlarda aşırı kıllanmanın yanı sıra erkeklerde prostat tedavisinde kullanmasıyla da bilinmektedir. Flutamid androjen reseptörlerine bağlanma yoluyla reseptörleri engellemeyi sağlamaktadır.
  6. Zayıflama ve dengeli beslenme: Aşırı kilo sahibi olmak birçok sağlık problemine yol açabilmektedir. Kadınlarda aşırı kıllanma da bu problemlerin arasında yer almaktadır.
  7. Deksametazon, kortizon: Aşırı kıllanma durumunda tedavi için öncelikle aşırı kıllanmaya neden olan durumların tespit edilmesi gerektiği bilinmektedir. Aşırı kıllanma durumuna böbrek üstü bezlerin büyümesi neden olduğu takdirde deksametazon, kortizon kullanılması doktor tarafından uygun görülebilmektedir. Doktor kararı dahilinde olmadan kişinin tedavi şeklini seçmesi kesinlikle tavsiye edilmemektedir.
  8. Finasterid: Finasterid, flutamide benzer şekilde aynı zamanda erkeklerde görülen prostat rahatsızlığının tedavisinde de kullanılabilmektedir. Flutamide benzer şekilde testosteronu doğrudan etkiler ve kadınlarda aşırı kıllanmayı önler.
  9. Fiziksel tedaviler, epilasyon: Tüm bu bahsedilen ilaç tedavilerinin yanı sıra soruna kesin çözüm sunmayan geçici yöntemler de kadınlar tarafından uygulanabilmektedir. Fakat aşırı kıllanma meydana geldiği takdirde mutlaka bu kıllanmaya sebebiyet veren durum tespit edilmeli ve buna uygun tedavi yöntemi belirlenmelidir. Aksi takdirde uygulanan fiziksel tedavilerin ve epilasyonun soruna kalıcı bir çözüm üretemediği bilinmektedir. Epilasyonun yanı sıra elektroliz yöntemi de aşırı kıllanma durumunda uygulanan fiziksel tedavilerin arasında yer almaktadır. Elektroliz yönteminde elektrokoter aracılığıyla kıl follikülü yol edilmeye çalışılır. Bununla birlikte günümüzde lazer epilasyonun da sıkça uygulandığı bilinmektedir. Lazer epilasyon sonucunda çoğu kişide başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Fakat kişiler, lazer epilasyonu yaptıracakları yeri oldukça dikkatli bir şekilde seçmelidirler.

Erkeklik hormonunun fazla olması sonucunda kadınlarda aşırı kıllanma görülüyorsa öncelikle hormonun baskılanması, daha sonra kılların ortadan kaldırılması sağlanır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.