Tüp Bebek Ne Kadar Sürer?
Kısırlığın Tedavisi Var mı?
Kısırlığın tedavisi günümüzde mümkündür. Kısırlığa neden olan faktörlerin göz önünde bulundurulması sonucu karar verilmektedir. Modern tıp uygulamaları ile, kısırlık durumunun nedenleri analiz edilerek, en uygun tedavi metodu ile bu sorun ortadan kaldırılabilmektedir.
Kısırlık (infertilite), cinsel açıdan aktif olan ve doğum kontrol yöntemi uygulamayan bir çiftin buna rağmen gebelik elde edememesi durumuna denir. Dünya genelinde yaygın olarak görülen ve çiftleri etkileyen bir sağlık problemidir. Kısırlık söz konusu olduğunda her iki partner de tedavi kapsamında değerlendirilmelidir. Kadınlarda kısırlık riski, korunmadan ilişkiye girilen 1-2 yıllık sürecin ardından bir gebelik durumu ortaya çıkmaması durumunda incelenebilir. Kısırlık, arka planında birçok neden içerebilir.
Kısırlık nedenleri içinde gösterilen durumlar, farklı konulardan ötürü ortaya çıkabilir. Kadınlarda kısırlık nedenleri genel olarak şu alt başlıklarda incelenebilir:
Kadınlarda kısırlığın en yaygın sebebi yumurtlama bozukluklarıdır. Yumurtlamanın hiç olmaması ya da düzensiz olması durumudur. Yumurta bozukluğu durumu, jinekoloji muayenesi sonucunda takip edilebilir.
Rahmin her iki tarafında bulunan fallop tüplerinin tıkanması sonucu oluşur. Yumurtanın rahime ulaşmasını engellenmesi sonucu kısırlığa yol açar.
Doğumsal anatomik problemler gebeliği engelleyeceği gibi aynı zamanda gebelik oluştuktan sonra gelişmemesine de sebep olmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
Ortalama menopoz yaşı 48-49 olarak kabul edilmektedir. Erken menopoz, 40 yaşından önce adetten kesilme durumudur. Temel özellikleri yumurtlamanın olmaması, adet görememek ve yüksek seviyede serum gonadotropin olarak ifade edilebilir.
Rahimde görünen anormal düz kasların çoğalması olarak bilinen miyomlar rahimde en sık görülen iyi huylu tümörler olarak bilinirler. Obez ve doğum yapmayan hastalarda daha sık görülür. Öte yandan menopozda hormon düzeylerinin azalması sayesinde boyutlarında küçülme görülmektedir. Miyomlar, kısırlık, düşük ve erken doğuma neden olmaktadır.
Düzensiz adet döngüsü, bir kadının düzenli olarak yumurtlayamayacağı anlamına gelir ve kısırlığa sebep olabilir. Adet döngüsünün belli bir düzene sahip olmadığı durumlarda, kontrol yapılması önemlidir.
Üreme dönemindeki kadınlarda çok sık görülen bir endokrin bozukluk olarak bilinir. Ultrasonografide küçük kistlerin görülmesiyle birlikte teşhis edilen polikistik over sendromu, tedavi edilmemesi durumunda, yumurtlayamama, diyabete, tansiyon rahatsızlıklarına ve koroner arter hastalıklarına yol açabilmektedir.
Tiroid bezinin büyümesi guatr hastalığı olarak isimlendirilir. İçinde bulunan yuvarlak şişkin şeyler nodül olarak isimlendirilir ve kısırlık nedeni olarak görülebilmektedir. Erkeklerde de görülebilen bir kısırlık sebebi olsa da kadınlarda görülen tiroit sorununda, beyin ve yumurtalıklar arasında bir ilişki vardır. Bu nedenle, kadınlarda yumurta üretimi olumsuz olarak etkilenebilir.
Kanser tedavisinde kullanılan yöntemler (kemoterapi ve radyoterapi) ve ilaçlar üreme sistemini olumsuz etkilemesi sonucu kısırlık ve erken menopoza sebep olmaktadır.
Kısırlığın tedavisi günümüzde mümkündür. Kısırlığa neden olan faktörlerin göz önünde bulundurulması sonucu karar verilmektedir. Modern tıp uygulamaları ile, kısırlık durumunun nedenleri analiz edilerek, en uygun tedavi metodu ile bu sorun ortadan kaldırılabilmektedir. Kısırlık tedavisinde en yaygın olarak tercih edilen metotlar ise şu şekilde:
Aşılama yöntemi kadında yumurta gelişimini ilaç ya da iğne yoluyla sağlanması halinde erkekten alınan sperm hücresinin iyileştirilmesi sonrasında rahim içerisine verilmesidir. Aşılama yöntemi ile, kısırlık sorununun söz konusu olduğu birçok çift, çocuk sahibi olabilmektedir.
Tüp bebek yöntemi 35 yaşından büyük olan kadınlarda sıklıkla uygulanmakta ve başarı elde edilmektedir. Tüp bebek tedavisi, kadından alınan yumurta hücresiyle babanın sperm hücrelerinin laboratuvar ortamında bir araya getirilmesi ve spermlerden birinin yumurtayla döllenmesi sonucu embriyo elde edilir. Elde edilen embriyonun anne rahmine yerleştirilmesiyle gebelik mümkün hale gelir. Tüp bebek tedavisinde, ilk denemede olumlu sonuç elde edemeyen çiftler, sonraki denemelerde çocuk sahibi olabilmektedir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.