Konizasyon Ameliyatı

Konizasyon, rahim ağzındaki dokudan koni biçiminde doku alınması işlemine verilen addır.

Cerrahi operasyonla rahim ağzındaki dokudan konik şekle sahip doku çıkarılması işlemi konizasyon olarak adlandırılır. Smear test sonuçları baz alınarak uygulanması gerektiğine karar verilen konizasyon işleminde alınan parça şüpheli lezyon durumunda açıklayıcı bir rapor elde etmeyi sağlamaktadır. Konizasyon operasyonu hakkında merak edilenler yazının devamında yer almaktadır.

Konizasyon Nedir ve Neden Yapılır?
Konizasyon, rahim ağzından cerrahi bir operasyonla örnek doku alınması işlemidir. Bu doku koni şeklinde olmaktadır. Yapılan smear testi sonucuna göre kişiye konizasyon uygulanıp uygulanmamasına karar verilir. Konizasyo işlemi, soğuk konizasyon olarak da adlandırılır.
Kişiye uygulanan kolposkopi sonucu smear testi sonucuyla uyuşmadığı durumlarda, incelemeler sonrasında anormal hücre değişikliklerinin gözlemlendiği durumunda, endocervical küretaj pozitifse, rahim içerisinde birtakım şüpheli lezyonların bulunduğu durumlarda konizasyon işlemi uygulanmaktadır.

Konizasyon Nasıl Yapılır?
Konizasyon işlemi hastaya genel anestezi ya da epidural anestezi altında uygulanmaktadır. İşlem sırasında hasta herhangi bir acı ya da ağrı duymaz. Konizasyon operasyonu ortalama 30 dakika sürer. İşlem esnasında çıkarılan dokular patolojik inceleme için laboratuvara gönderilir. Hamile kadınlar smear testi yaptırabilmektedirler. Ancak konizasyon operasyonu hamile kadınlar için önerilen bir operasyon değildir. Hamile kadına uygulanan konizasyon operasyonu erken doğuma neden olabilmektedir. Bu sebeple hamilelik şüphesi olan kişilere konizasyon işleminin uygulanması önerilmemektedir.

Konizasyon Operasyonunun Riskleri Nelerdir?
Her cerrahi operasyonda olduğu gibi konizasyon operasyonunda da birtakım riskler bulunmaktadır. Bu risklerin bir kısmı genel anesteziye bağlı olarak gelişmektedir.

  • 38 derecenin üstüne seyreden ateş
  • Aşırı şekilde vajinal kanama olması
  • Kanamanın pıhtılı şekilde olması
  • Vajinal akıntının kötü kokulu olması
  • Karın bölgesinde aşırı derecede ağrı olması

Bu durumlardan herhangi biri veya birkaçı görüldüğü takdirde mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Aksi takdirde daha ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilmektedir.

Konizasyon Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Konizasyon işleminden sonra doktorla sürekli iletişim halinde olmakta fayda vardır. herhangi bir risk faktörü görüldüğünde ya da beklenmedik durumlar geliştiğinde mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir.

  • Operasyondan sonraki ilk hafta ağır işler yapmaktan kaçınılmalıdır.
  • Operasyon sonrasındaki ilk 2 ay boyunca cinsel ilişkiye girmekten ve denize, havuza gitmekten kaçınılmalıdır.
  • Konizasyon işlemi sonrasında düzenli aralıklarla smear testi yaptırmaya özen gösterilmelidir.
  • Vajinal kanamanın olduğu süre boyunca duş alırken ayakta durmaya özen göstermek gerekir.
  • Konizasyon operasyonu sonrasında patolojik işlem için gönderilen doku parasının raporunu takip ederek durum hakkında bilgi sahibi olunması gerekmektedir.
  • İşlem sonrasında doktorun yazmış olduğu ilaçlar kullanım talimatına uygun olarak kullanılmalıdır. İlaçların aksatılmaması ve doktorun tavsiye etmediği ilaçların kullanılmaması gerekmektedir.
  • İşlem sonrasında vajinal akıntı görülebilir. Bu durumda temiz ped kullanmaya özen göstermek gerekir. Tampon kullanımı yapılmamalıdır. Kullanılan ped ise 6 saatte bir değiştirilerek temizlik azami seviyede tutulmalıdır.

1 Yorum

  • busra d. dedi ki:

    ben artık bu tıppa ne diyeceğimi bilmiyorum gercekten cok ilerledi hersey i cok iyi yapıyorlar ve süperoluyor tesekkürler teknoloji ve tıp 😀

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.