Tüm Yönleri ile Hamilelikte Sigaranın Zararları
Kürtaj Nedir?
Kürtaj, tıp alanında kullanılmakta olan ve bebeklerin anne karnından alınması işlemine verilen isimdir. Bu yöntem ile anne karnındaki bebek çok fazla büyümeden çıkarılır ve tabi bu durum sonucunda da yeni yeni oluşmaya başlamış olan hücreler anne rahminden ayrıldığı için beslenemez ve ölür. Bildiğiniz gibi ülkemizde ve dünya genelinde kürtaj, en çok tartışılan konular arasında yer almaktadır.
Aslında kürtaj istenmeyen çocukların alınması için uygulanan bir yöntem değildir. Bunun aksine doğal yöntemlerle ölen bebeklerin anneleri zehirlememesi için ortaya çıkarılmış ve temel amacı anneleri korunmak olan bir yöntemdir. Fakat ne yazık ki dünya genelinde bu durum istenmeye çocukların anne karnından alınması için de kullanılıyor. İstenmeyen bebeklerin kürtajı için doktora gitmek ve bebeğin alınmasını istemek hukuki olarak suç sayılmaktadır. Bazı hukuki düzenler gereği ise mahkeme kararları ile kürtaj işlemleri yapılmaktadır. Bu durum ise genellikle 15 yaşından küçük ve hamile kalmış olan kişiler için geçerlidir.
Kürtaj Ne Zamana Kadar Yaptırılabilir?
Kürtaj işlemlerini uygulamak için belirli bir süre vardır. Bu sürenin sebebi de bebeğin tam olarak oluşmaması içindir. Bebek 10 hafta veya daha uzun süredir rahim içerisindeyse yavaş yavaş organları oluşmaya başlar ve bu süreden sonra kürtaj yapmak doğru değildir. Bahsetmiş olduğumuz bu 10 hafta süren zaman hesaplanırken de son adet olduğunuz tarihten itibaren bir hesap çıkarmanız çok daha doğru kararlar vermeniz için size yardımcı olacaktır. Siz gerekli olan hesapları yaptıktan sonra ise doktorlar ultrason cihazları ile tekrar kontrol ederek bu süre hakkında size çok daha net bilgiler verebilir.
Kimler Hukuki Olarak Kürtaj Yaptırabilir?
Öncelikle bu işlemleri yaptırmak için 18 yaşını doldurmanız, yani reşit olmanız gerekmektedir. 18 ile 15 yaş aralığında olan kişilerin de kürtaj yaptırması için ailelerinin imzalı belgelerine sahip olmaları gerekiyor. Aksi takdirde hastanelerde bu işlemleri uygulamaları mümkün değildir. 15 yaşından küçük olan kişilerde ise resmi olarak hiçbir şekilde kürtaj işlemleri uygulanamaz. 15 yaşından küçük kişilerde görülen bu durumlarda ise öncelikle adli makamlara başvurmak gerekir. Buralardan çıkacak olan kararlara göre cerrahi işlemler başlayabilir. Bunların yanında ise 10 haftadan daha uzun süredir hamile olan kişilerde de yaşları ne olursa olsun kürtaj işlemlerinin yapılması yasaktır.
Hangi Yöntemler İle Kürtaj Yapılır?
Kanül adı verilmekte olan ince ve plastik yapıdaki hortumlar ile bu işlemler gerçekleştirilir. Bahsetmiş olduğumuz bu aletler ile vakumlama işlemleri yapılarak anne rahminde bulunan hücreler alınır ve dışarıya bırakılır. Bu yöntem diğer kürtaj yöntemlerine göre hem çok daha kolay uygulanır hem de anne için daha az risk taşır. Bu yüzden ülkemizde en çok kullanılan kürtaj yöntemi ince plastik borular ile yapılmaktadır. Tıp alanındaki teknolojik gelişmeler önceki zamanlarda bu kadar çok olmadığı için çok daha farklı yöntemler uygulanıyordu fakat uygulanmakta olan bu yöntemler hem çok sağlıksız hem de oldukça zahmetli olduğu için son yıllarda eski uygulamalara büyük oranda ara verildiğini söylemek yanlış olmaz.
Kürtaj İşlemlerinin Aşamaları Nelerdir?
Kürtaj işlemleri tamamlandıktan sonra mutlaka doktorlar tarafından ultrason cihazları ile kontrollerin devam etmesi gerekmektedir. Çünkü bu işlemler yapılırken vajinanın içerisine çeşitli cihazlar yerleştirilir ve bu cihazlar nadiren de olsa enfeksiyonlara sebep olabilir. Olumsuz durumlar ile karşı karşıya kalmamak için de düzenli olarak kontrol yaptırmak oldukça önemlidir. Kürtaj yapılırken anneye genel anestezi yapılır ve işlemler bu şekilde devam eder. Ameliyat bittikten sonra ise annenin kendine gelmesi yaklaşık olarak 10 dakikaya kadar sürebilir. Kimi doktorlar lokal anestezi uygulamayı tercih ettiği için uyanma süresi değişiklik gösterebilen bir durumdur. Lokal anestezi etkisinde olan kişiler diğerlerine göre çok daha kısa süre içinde uyanabilirler.
İlaçlar ve Gerekli Olan Kontroller
Kürtaj yapıldıktan sonra genellikle annelere ağrı kesici bazı ilaçlar verilir ve bu sayede ağrıların minimum seviyede tutulması sağlanır. Kürtaj yapıldıktan sonra yaklaşık olarak 1 haftaya kadar ağrılar devam edebilir. Bu ağrıların ortaya çıkması da oldukça doğaldır. Kürtaj sonrasında ortaya çıkabilecek olan bazı yan etkiler de vardır. Eğer aşırı derecede yüksek ateşiniz varsa ve ilaç kullanmanıza rağmen ateşiniz normal değerlere düşmüyorsa mutlaka doktordan tavsiye almanız gerekmektedir. Böylece kendinizi riske atmamış olursunuz. Yan etkiler içinde sadece yüksek ateş değil aynı zamanda aşırı kanamalar da görülebilir. Kanamaların uzun süre devam etmesi sonucunda ise yine doktorlar tarafından anneye müdahale edilmesi gerekir. Bahsetmiş olduğumuz bu yan etkileri önemsemezseniz, geri dönüşü mümkün olmayan sonuçlar da ortaya çıkabilir. Bu yüzden hassas olmanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayınız.
Kürtaj Ne Zaman Yapılmalıdır?
Kimi zaman anneler bebeklerini aldırmak istemeseler bile mecburiyetten dolayı kürtaj yaptırmak zorunda kalabilirler. Bu durumların ortaya çıkmasına sebep olan en büyük unsurlar ise aşırı ağır malzemeleri kaldırmaktır. Böyle durumlarda rahim kasları aniden kasıldığı için bebek bu duvara tutunamayarak, duvardan kopabilir ve bunun devamında ise anneden besin alamayarak ölebilir. Bu tarz ölümlerde doğum gerçekleşmeyeceği için anneye kürtaj yapılması doktorlar tarafından uygun görülebilir. Çünkü bebek içeride kalırsa zaman içinde anneyi zehirlemeye başlayacaktır. Çünkü annenin vücudunda bulunmakta olan antikor hücreleri bebeği yabancı bir madde olarak algılar ve bu yüzden de onu yok etmeye çalışır. Vücudun doğal olarak tepki göstermesini engellemek ve özellikle de anne sağlığını korumak için kürtaj işlemleri oldukça acil bir şekilde yapılabilir. Aksi takdirde ise vücut içinde kalan bebek zamanla bozulacak ve anne için zehir etkisi yaparak onun zehirlenmesine yol açacaktır.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.