Menopoza Girerken Adet Birden Kesilir Mi?
Myomların Tedavisi Mümkün Mü?
Miyomlar gebelik döneminde büyüme gösterdiklerinde, gebeliğin olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Peki myomların tedavisi mümkün mü?
Kadınlarda yaygın ve yaş grubunda görülen miyomlar, gebelik döneminde de ortaya çıkabilir. Miyomlar gebelik döneminde büyüme gösterdiklerinde, gebeliğin olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Miyomların gebeliğin oluşmasına engel olması çok az görülen bir durumdur. Rahmin dış duvarı ve kas duvarında yerleşmiş olan miyomlarda ise, bu olasılık bulunmamaktadır. Fakat rahim iç zarında yerleşen miyomlar, bazı durumlarda gebeliğin rahim içine yerleşmesine ve gelişmesine engel olabilir.
Oluşmuş miyomlar boyutuna ve yerine bağlı olarak doğum kanalının tıkanmasına ve doğumun sezaryenle yapılmasına yol açabilir. Özellikle rahim kanalında ya da ağzında miyom tespiti yapıldığında, sezaryen kararı alınmaktadır. Bu pozisyonda olan miyomlar doğum zamanı geldiğinde yapılan sezaryen sırasında da alınabilir.
Hamilelikte oluşmuş myomun erken dönemde gebelik kanaması olması, erken doğum tehdidi oluşturması, plasenta yerleşim anomalisi, suyun erken gelmesi, plasentanın erken ayrılması, doğumdan sonra plasentanın ayrılmaması ve kanamaların olması gibi sorunlar yaratabilir.
Özet olarak gebelikte myomların neden olabileceği şikayetler;
Miyomlar östrojen hormonuna bağlı olarak gelişme gösterdiği için gebelikte artan hormon etkisiyle büyüme gösterebilir. Muayene sonrası tanı konulduğunda 6 cm. den daha büyük olan miyomlar gebelikte daha çok büyüme eğilimi gösterirler. Bu nedenle gebelikte yakın takip eve doğum zamanına kadar ağrı kesici tedaviler ile kontrol edilir.
Miyomu olan anne adayının karın ağrısı şikayetlerini ve oluşacak tüm etkileri mutlaka doktoruna bildirmesi gerekir. Miyoma bağlı oluşabilecek istenmeyen durumların bebek ve anne adayına en az zarar verecek şekilde tedavi edilebilmesi açısından anne adayının bu konuda dikkatli olması önemlidir.
Çok yoğun ağrı olması durumunda yatak istirahati ve ağrı kesici ile tedavi uygulanır. Şikayetler genelde birkaç gün içinde azalır veya kaybolur. Hamilelik devam ederken myomun cerrahi olarak çıkartılması yapılamaz.
Daha önce myom ameliyatı olmuş hastalarda operasyon esnasında rahim iç tabakası hasar görmüşse normal doğumda oluşan rahim kasılmalarında rahimin yırtılma riski söz konusu olabilir. Bu nedenle sezaryen ile doğum tercih edilmelidir. Diğer durumlarda yani operasyon olmamış kişilerde anne adayı normal doğum yapabilir, ancak rahimde yırtılma düşündüren en ufak bir bulguda bile sezaryen doğuma dönülebileceğini bilinmelidir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.