Emziren Anneler Diyet Yapabilir Mi?
Nişan gelmesi mukus tıkacı adı verilen ve rahim ağzını tıkayan salgıların doğumun yaklaşması ile düşmesidir.
Gebelikte salgılanan değişik salgıların rahim ağzında birikmesi ile mukus tıkacı oluşur. Bebeği ve anne adayını enfeksiyonlara karşı koruyan mukus tıkacı doğumun yaklaşması ile birlikte düşer. Toplum tarafından mukus tıkacının düşmesine nişan gelmesi – nişan kanaması olarak adlandırılmaktadır.
Hamilelik süresince rahim ağzında farklı salgılar oluşur ve söz konusu salgılar rahim ağzında birikmektedir. Bu nedenle de rahim ağzı tıkanmaktadır. Sümüksü bir yapıya sahip bu salgılara ‘’mukus tıkacı’’ adı verilmektedir.
Mukus tıkacının görevi nedir?
Mukus tıkacının görevi bebeğin korunmasını sağlamaktır. Söz konusu tıkaç hem bebeği hem de anne adayını enfeksiyonlara karşı korur. Gebelik artık sona ererken rahim ağzında meydana gelen değişimler nedeni ile tıkaç düşer. Halk arasında bu duru nişan gelmesi olarak adlandırılmaktadır.
Nişan geldiği nasıl fark edilir?
Genel olarak anne adayları bu tıkacı iç çamaşırlarında ya da tuvalete gittiklerinde görebilmektedirler. Genellikle nişanın yanında anne adayları biraz akıntı da tespit edebilmektedirler. Bu akıntı ise pembe ve kahverengi tonlardadır.
Nişan ne zaman gelir?
Nişan, anne adaylarının bazılarında gebeliğin 36.haftasında gelirken bazı anne adaylarında ise gebeliği son dönemlerinde de gelebilmektedir. Kimi zaman söz konusu nişan, zamana yayılarak da gelebilmektedir. Bu nedenle bazen anne adayları nişanın geldiğini fark etmeyebilmektedir. Mukus tıkacı, hamilelik döneminde oluşan akıntıların içerisinde de gelebilmektedir ve bu durumda anne adayı yine nişanın geldiğini fark etmeyebilir.
Nişan normal akıntıdan nasıl ayrılır?
Nişanı normal akıntıdan ayırmak için miktarına ve rengine bakmak gerekir. Şayet akıntınızın yoğunluğu-miktarı artmışsa ve rengi açık kırmızı ise bu durumu doktorunuza bildirmelisiniz. Nişanınız gelmiş olabilir. 36 hafta ve sonrasında bu tarz bir akıntı ile karşılaşırsanız vakit kaybetmeden bu durumu doktorunuza haber vermelisiniz.
Doğumun başlaması
Nişan gelmesi yani nişan kanaması doğumun yaklaştığının habercisi niteliğindedir. Fakat nişan geldikten sonra net bir şekilde doğumun başlama zamanını kestirmek ne yazık ki mümkün değildir. Kimi zaman nişanın gelmesinin ardından saatler sonra doğum başlarken kimi zaman ise günler hatta haftalar sonra da doğum gerçekleşebilmektedir.
Doğumun öncesinde anne adayının vücudunda yaşanan değişimler, doğumdan çok kısa süre önce başlayabileceği gibi bir ay gibi daha uzun bir süreden önce de başlayabilmektedir. Doğumdan önce bilindiği gibi rahim ağzı genişlemeye başlar. Bununla birlikte aynı zamanda rahim ağzı incelir. Fakat bu belirtileri anne adayının fark etmesi mümkün değildir. Ancak doktorunuz bu durum anlar. Anne adaylarının doğumlarının geldiğini anlayabilecekleri belirtiler de mevcuttur.
Karnın küçülmesi
İlk kez doğum yapacak olan bayanlar, çoğunlukla doğumları başlamadan önceki 2 ile 4 hafta içerisinde bir değişiklik fark edebilirler. Bebek artık doğum yoluna girmeye başlamıştır ve anne adayı özellikle son üç aylık süreçte yaşadığı nefes darlığını sorununun da hafiflediğini hissedecektir.
Makattaki ve leğen kemiği bölgesindeki basınç hissi
Bebeğin artık doğumun yaklaşması sebebiyle aşağıya inmesi sebebi ile yük hissedilir. Bu da anne adaylarında basınç hissine sebep olur.
Kilo alımının durması ya da kilo verme
Anne adayları artık dokuzuncu aylarına girdiklerinde kilo almamaya başlar. Bazı anne adaylarında ise kilo verme dahi görülebilmektedir.
Enerjinin azalması
Özellikle dokuzuncu aya girdiklerinde anne adayları kendilerini oldukça bitkin ve yorgun hissetmeye başlar. Bazı anne adayları ise tam tersine oldukça hareketli ve enerjik olabilir.
Nişan gelmesi – nişan kanaması
Doğum yaklaşmaya başladıkça rahim ağzı da incelmeye ve açılmaya başlar. Bu nedenle de rahim çıkışını tıkamakta olan sümüksü tıkaç düşer. Bu tıkaç genellikle ilk gerçek kasılmalardan bir veya iki hafta önce ya da doğum başladığı anda vajinadan düşer.
Kanlı ya da pembe nişan
Rahim ağzı doğum yaklaşmaya başladıkça incelmektedir. Rahmin incelmesi sebebiyle bu alanda yer alan kılcal damarlarda çatlamalar meydana gelir. Bu nedenle de akıntılar pembe rengine döner. Bu nişan genellikle bebeğin 24 saat içerisinde dünyaya geleceğini belirtmektedir. Fakat doğumdan birkaç gün öncesinde de nişan gelebilmektedir. Bu nedenle nişanınız gelir gelmez mutlaka doktorunuza haber vermeniz gerekir.
Braxton Hicks kasılmaları
Braxton Hicks adı verilen kasılmalar gebeliğin yaklaşık üçüncü üç ayında doğuma hazırlık adına başlayan kasılmalardır. Söz konusu kasılmalar, doğumu sağlayacak olan gerçek kasılmalar için alıştırmadır. Braxton Hicks kasılmaları sancılı kasılmalar değildirler ve düzenli aralıklar ile olmazlar. Fakat bu kasılmaların sancılı bir duruma dönmesi ve şiddetini giderek arttırmasıyla birlikte düzenli aralıklar ile görülmesi doğum sancılarına işaret edebilmektedir. Fakat anne adayı gebeliği son ayına girdiğinde artık bu kasılmalar daha sık, düzenli ve şiddeti artmış bir şekilde yaşayabilmektedirler.
İshal
Anne adayının bazılarında ise doğuma çok az bir zaman kalmışken ishal görülebilmektedir.
Yalancı doğum belirtileri nelerdir?
Gerçek doğum belirtileri
Doğum öncesinde yaşanan kasılmalar, daha önce yaşanılan kasılmalara oranla daha sık ve güçlü yaşanıyorsa, gerçek doğum sancısı olabilir. Söz konusu belirtiler, gerçek sancı ve doğumun habercisidir;
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
1 Yorum
Merhabalar ben 36+3gunluk hamileyim ve iç çamaşırımda nokta nokta kan görmekteyim bu nisanım geldi anlamına mi geliyor ara arada sandım oluyor