Ovulasyon (Yumurtlama) Testi Nasıl Bir Testtir

Ovulasyon testi, hamile kalma oranını arttırmak ve doğru zamanı tespit etmek için yapılan ve uygulanan bir testtir.

Hamile kalmak için doğru zaman yumurtlamanın olduğu zamandır. Yumurtlamanın olduğu zamanın tespiti içinde ovulasyon testi kullanılır. Ovulasyon testi ile kadınlar yumurtlama dönemini tespit ederek bu günlere denk gelen günlerde ilişkiye girerek hamile kalma şanslarını arttırırlar.

Ovulasyon (Yumurtlama) Testi Nasıl Bir Testtir

Ovulasyon yani yumurtlama, yumurtalıklardaki keseciklerden yumurtanın salınması durumudur. Yumurtlama dönemi; iki adet döneminin arasındaki kanamanın olmadığı dönemlerin ortasındaki güne denk gelir. Kadınların yumurtlama dönemini tespit edebilmesi ve ovulasyon testini de yapabilmesi için adet döngüsünü bilmesi, takip etmesi ve doğru hesaplaması gerekir.

Adet Döngüsü Nasıl Hesaplanır?
Adet döngüsü, adet kanamasının başladığı birinci günden itibaren bir sonraki adet kanamasının başlamasına kadar geçen gün sayısına denir. Örneğin bir kadının adet döngüsü 26 günde bir denk geliyorsa, âdetin başladığı birinci günden itibaren sayılır ve 10. Günde test yapmaya başlanır ve 5 gün boyunca her gün test tekrarlanır. Testte pozitif net bir sonuç görene kadarda tekrarlanmalıdır. Adetleri düzensiz olan bayanların yumurtlama dönemini tespit etmesi çok zordur. Bu yüzden adet dönemi düzensiz olan bayanlar ovulasyon testini ne zaman yapmaları gerektiğini doktorlarına danışmalıdır.

Ovulasyon Testleri Yumurtlamayı Nasıl Tespit Eder?
Yumurtlama dönemi başladığında beyinde FSH hormonu yükselir ve bu hormonun yükselmesi yumurtanın yavaş yavaş büyümesini sağlar. Büyüyen yumurta östrojen hormonu salgılar ve adet döngüsünün tam ortasına gelindiğinde yani 14. Günden sonra östrojen, FSH ve LH hormonu tavan seviyelere çıkmıştır. Ovulasyon testide bu hormonların yükselişini tespit amaçlı hazırlanmıştır.

Ovulasyon Testleri İle Korunmak (Doğum Kontrol Yöntemi Olarak Kullanmak) Mümkün Müdür?
Erkek spermleri ve kadım yumurtaları canlılığını sürdürdüğünden bu mümkün değildir. Bir spermin ömrü 72 saat yaklaşık 3 gündür. Kadının yumurtası ise 24 saat yani 1 gün canlılığını sürdürür. Yani tam yumurtlama gününde ilişkide bulunmasa bile hamile kalınması yüksek bir ihtimaldir. Mesela Adet döngüsüne göre ayın 9’unda yumurtlama günü olan bir kadın ayın 7’sinde ilişkiye girmiş olması halinde spermin ömrü 3 gün olduğundan gebelik oluşabilir. Aynı şekilde yine ayın 9’unda yumurtlama günü olan bir kadın ayın 10’unda ilişkiye girerse, yumurtanın da ömrü 24 saat olduğundan gebelik yine oluşabilir.

Ovulasyon Testi Kaç Şekilde Yapılır ve Nasıl Yapılır?

  • İdrarla yapılan ovulasyon testi
  • Tükürük ile yapılan ovulasyon testi
  • Kan tahlili ile yapılan ovulasyon testi
  • Ultrasonografi ile yapılan ovulasyon testi

İdrar İle Yapılan Ovulasyon Testi;
İdrar ile yapılan yumurtlama testi en yaygın olarak yapılan ve uygulanan ovulasyon testidir. Yaygın kullanılmasının en önemli sebebi daha net ve belirgin sonuç vermesidir. Yumurtlamada LH artışı olur ve kandaki LH artışı idrara geçtiğinden idrar ile yapılan ovulasyon ile tespit edilir. İdrardaki LH artışını tespit etmek için, yumurtlama gününe yakın günlerde testi yapmaya başlayıp, her gün düzenli testi tekrarlamak gerekir. İdrar ile yapılan ovulasyon testleri aynı gebelik testleri gibidir. Fakat marka ve modeline göre yapılışı, uygulanışı ve okunuş şekilleri değişkenlik gösterebilir. Bazı modellerde ovulasyon (yumurtlama) kiti, idrar yapılarak doldurulmuş kabın içine koyularak bir süre bekletilir. Bazı modellerde ise daha idrar yapılırken ovulasyon ( yumurtlama) kiti idrara tutularak yapılır ve sonuç alınır. Bu yüzden de kullanılan markanın kullanım ve uygulama kılavuzu dikkatlice okunarak uygulanmalıdır. Sabah erken saatte günün ilk idrarı ile yapılan ovulasyon testi yanıltıcı olabileceğinden daha sonraki idrarlar ile test yapılmalıdır. Kullanılan ağrı kesici ilaçlar, antibiyotikler, fitiller, sigara hatta alkol bile ovulasyon ( yumurtlama) testini olumlu ya da olumsuz etkilemez. Fakat bazı hormon iğneleri ve bazı hormon ilaçları sonucu etkileyeceği için uygulanacak ovulasyon testi doktora danışılarak uygulanmalıdır.

Tükürük ile Yapılan Ovulasyon Testi;
İdrar testi kadar yaygın değildir. Aslında idrar testi ile aynı mantıkta çalışır. Bu Tükürük testinde ovulasyon kitine tükürük damlatılarak yapılır. Vücuttaki Östrojen hormonunun artmasına bağlı olarak tükürükteki tuz oranı da artmaktadır. Bu testte amaç, tükürükteki tuzu tespit etmektir. Bunun içinde tükürük ovulasyon testindeki tükürük kitine tükürülür ve tükürüğün kuruması için 5 dakika kadar beklenir. Kuruyan tükürük ne kadar çok kristalleşirse o kadar çok tuzlu demektir. Yine de idrar testi kadar net sonuç vermediğinden tercih edilmez.

Kan Tahlili İle Yapılan Ovulasyon Testi;
LH Hormonunun artışı kan tahlili ile ölçülebilir. LH hormonu ne kadar yüksek çıkarsa yumurtlama dönemi o kadar yakın demektir. Fakat yine de Kan tahlili ile yapılan ovulasyon (yumurtlama) testi pek yaygın kullanılan bir yöntem değildir.

Ultrasonography ile Ovulasyon Testi;
Ultrason ile yumurtanın büyüklüğü tespit edilerek ovulasyon yani yumurtlamanın yaklaştığı anlaşılır. Yine de İdrar testi kadar yaygın değildir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.