Polikistik Overde Adet Gecikmesi ve Adet Düzensizliği

Polikistik Over Sendromu Yaşayan Kadınlarda Neden Adet Düzensizliği Görülür?

Polikistik over sendromu, bazı hormon bozukluklarına neden olabilmektedir. Polikistik over sendromu yaşayan kadınlarda en sık görülen şikayetler arasında adet gecikmesi ve adet düzensizliği yer almaktadır. Bunun başlıca nedeni ise sendromun yumurtlama bozukluğuna neden olmasıdır.

Polikistik Overde Adet Gecikmesi ve Adet Düzensizliği

Vücutta istenmeyen değişikliklere neden olan polikistik over sendromu, kişinin gündelik yaşantıda ciddi problemler yaşamasına sebep olabilmektedir. Hormon dengesizliği ile ilişkili olan bu rahatsızlık tedavi edilmemesi sonucunda şeker hastalığı gibi ciddi problemlere yol açabilmektedir. Şeker hastalığının yanı sıra kalp hastalıklarına da neden olabilen polikistik over sendromunun bazı etkileri, erken teşhis edildiği ve vakit kaybetmeden tedavi uygulandığı takdirde ortadan kaldırılabilmektedir.

Hormonlarda görülen bozukluklar, hormonların gereğinden fazla veya az çalışması durumu kadınlarda ciddi rahatsızlıkların yaşanmasına sebep olabilmektedir. Bu durumun ise doğurganlık için oldukça ciddi bir problem olduğu bilinmektedir.

Polikistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Tüm polikistik over sendromu hastalarında aynı belirtiler görülmemektedir. Polikistik over sendromu belirtileri başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Sivilce (akne) oluşumu
  2. Aşırı kilo alımı
  3. Ani kilo kaybı
  4. Adet düzensizliğinin görülmesi
  5. Kadınlarda saçların zayıflaması, güçsüzleşmesi, incelmesi
  6. Saç derisinin yapısında bozulmaların görülmesi
  7. Doğurganlıkla ilgili problemlerin yaşanması
  8. Depresyon
  9. Adet görememe

Polikistik Over Sendromu Tanısı Nasıl Gerçekleşir?

Polikistik over sendromu tanısı koymak için birtakım muayenelerin gerçekleştirilmesi gerekebilmektedir. Kadın doğum uzmanı tarafından aşırı kıllanma veya yüksek tansiyon gibi problemlerin olup olmadığını tespit etmek için fiziksel muayene uygulanır. Fiziksel muayene sırasında kişinin vücut kitle endeksi ölçülür.

Polikistik over sendromu tanısı koymak için kişinin kan şekeri ve insülin değerinin ölçülmesi gerekebilmektedir. Kan şekeri ve insülin değerlerini ölçmek için laboratuvar testlerinin uygulanması gerekmektedir. Bazı hormon testlerini gerçekleştirmek için de laboratuvar testleri uygulanabilmektedir.

Polikistik over sendromunun neden olduğu durumlar başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Adet görememe
  2. Adet gecikmesi
  3. Adet sırasında görülen aşırı ağrı ve sancı
  4. Kasık bölgesinde gerçekleşen aşırı ağrı, kramp ve sancı
  5. Mide bulantısı
  6. Adet düzensizliği
  7. İnfertilite (kısırlık)

Polikistik Over Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Polikistik over sendromu tedavisi için öncelikle doğru tanının konulması gerekmektedir. Doğru tanı ardından izlenebilecek tedavi yöntemleri hastanın durumuna göre doktor tarafından belirlenir. Polikistik over sendromu tedavi yöntemleri başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Kadın doğum hapları kullanımı
  2. Progesteron türevi ilaçların kullanımı
  3. Ovülasyon indüksiyonu
  4. Yumurtlamaya yönelik tedavi yöntemleri
  5. Uygun beslenme yöntemleri ve diyetlerle ideal kiloya ulaşma

Bir kadın doğum uzmanı tarafından muayenenin gerçekleştirilmesi ve ilaçların doktor gözetiminde kullanılması durumu ihmal edilmemelidir. Uygulanan tedavi yöntemleri ile birlikte doktor tarafından kişiye yaşam şeklinde değişiklik yapması tavsiye edilir. Bu yaşam şeklinde yapılması önerilen tavsiyeler kişinin kilo vermesine yönelik olmaktadır. Kişi hiçbir ilacı doktor kararı olmadan kendi inisiyatifiyle kullanmamalıdır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.