Rahim Filmi HSG Ne Zaman ve Nasıl Çekilir?

Rahim Filmi ile Rahim Hastalıklarının Tespiti Mümkündür.

Rahim filmi, adet bitimini takip eden 5.günden sonra gebelik oluşmadığı takdirde uygulanarak kadın hastalıklarının teşhisinde ve gebelik önleyici bir durum varsa tespitinde değerlendirilmek üzere uygulanan bir işlemdir. Rahim filmi, hastaya rahim içinde renkli görülecek bir ilaç verilmesi ve normal röntgen odasında uygulanan bir yöntemdir.

İlaçlı rahim filmi HSG (Histerosalpingorafi) çekimi genellikle adet kanamasının bitiminden sonra birkaç gün içinde yapılır. Kanamanın olduğu günlerde filmin çekilmesinin sakıncaları olabilir. Rahim içine verilen ilaçla birlikte adet kanı karın içine girerek sorun oluşturabilir. Ayrıca adet kanamasından sonra filmin çekilmesi kadının gebe olmadığını da gösterir. Eğer adet kanamasından sonra bekleme süresi uzarsa, kadında yumurtlama olacağından, döllenme ve gebelik meydana gelebilir. Gebelik olduğu takdirde HSG çekimi zararlı bir etki yapabilir. Bu yüzden HSG rahim filmi çekmek için adet kanaması bitince en fazla 3-5 gün beklenmelidir.

Rahim filmi HSG çekiminden önce yapılması gerekenler

HSG ilaçlı rahim filmi çekilmeden önce hastanın aç olması gerekmez.

Filmin çekimi sırasında genellikle anesteziye gerek olmaz. Ancak nadir olarak genel anestezi yapılması gerekirse, hastanın film çekiminden önce en az 6 saatlik açlığının olması gerekir. Ayrıca su da içilmemelidir.

Rahim filminden önce hastanın kullanması gereken bir ilaç yoktur. Fakat doktorun önerisiyle hasta çekimden yarım saat önce ağrı kesici bir ilaç alabilir. Bu sayede işlem yapılırken daha konforlu olabilir.

Rahim filmi HSG nasıl çekilir?
HSG ilaçlı rahim filmi çekimi röntgen odasına yapılır. Hasta diğer röntgen çekimlerinin yapıldığı masanın üzerine sırt üstü uzanır. Röntgen masasına uzanan hasta bacaklarını hafifçe açarak pozisyon alır. Bu normal jinekolojik muayene pozisyonuna benzese de, bacaklar orada olduğu gibi bir yere konmaz. Düz yerde masanın üzerinde tutulur. Röntgen odasında işlemi yapacak kadın doğum uzmanıyla, radyoloji uzmanı ya da röntgen teknisyeni olur.

HSG çekiminde normal olarak genel ya da lokal anestezi kullanılmaz. Bu işlem hastalar açısından çok ağrılı değildir. Fakat bazı kadınlar vajinal muayeneden bile çekindikleri için, rahat olmaları açısından nadir olarak hastaya anestezi verilebilir.

Kadın doğum uzmanı hastaya jinekolojik muayenede yapıldığı gibi spekulum yani muayene aletini takar. Daha sonra hastanın serviks bölgesi yani rahim ağzı antiseptik solüsyonla temizlenir. Bu işlemler tamamlanınca rahim ağzına uzun ince tüp şeklinde kanül denen alet konur. Bu aletin ucundan rahim içine filmin çekilmesi için gerekli ilaç yani radyoopak sıvı verilir. Bu sıvı metal gibi röntgen ışınlarını geçirmez ve çekilen röntgen filminde parlak olarak görülür. Bu tür sıvıların benzeri bağırsak filmlerinde, böbrek filmlerinde de kullanılır.

Sıvı verildiğinde rahim içine, buradan fallop tüplerine ve tüpler açık ise sıvı karın içine doğru gider. Bu sırada hastanın hissettiği sadece hafif derecede bir ağrıdır. İlaç rahim içine verilirken karın bölgesinden birkaç kez röntgen filmi çekilir. Röntgen filmleri çekilirken bazen skopi denen bir aletle televizyon ekranından ilacın ilerlemesi görüntülenir. Ancak bunun yapılması çok gerekli değildir.

HSG rahim filmi çekimi tamamlanınca, rahim ağzına yerleştirilen spekulum denilen alet yerinden çıkarılır. Bir süre sonra hasta yerinden kalkmadan karın filmi çekilir. Bundan sonra hasta yataktan kalkabilir. Rahim filmi HSG çekimi sadece 5-10 dakika içinde tamamlanır.

Rahim filmi HSG sonuçları ne zaman çıkar?
Çekilen filmin sonuçları çekim bitince 10-15 dakikada alınabilir. Filmler akciğer, karın röntgen filmlerinde de olduğu gibi siyah röntgen kâğıtlarında olur. Bunların basımı fazla uzun sürmez. Radyoloji uzmanı bu filmleri değerlendirerek raporunu hazırlar. Bu nedenle HSG filmi sonuçlarının alınması birkaç saati bulabilir. Bu filmin çekiminin yapıldığı merkeze göre değişebilir. Alınan rapor kadın doğum uzmanı tarafından değerlendirilir. Kadın doğum uzmanı raporla beraber filmleri de inceler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.