Trikomonas Nedir?
Rahim Delinmesi Nedir?
Jinekolojik uygulamalar ve cerrahi operasyonlar sonucunda ortaya çıkabilen, tıbbi literatürde uterinperforayon olarak adlandırılmakta olan rahmin delinmesi durumu, ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Benzer bir rahatsızlık olan ve tıbbi literatürde uterinrüptür olarak geçmekte olan rahmin yırtılması durumu sonucunda da kişilerde rahim delinmesi rahatsızlığı görülebilmektedir.
Histeroskopi, spiral takılması, endometrial biyopsi gibi birçok farklı neden sonucunda ortaya çıkabilen bu durum, ciddi komplikasyonlara yol açabilmektedir. Bu komplikasyonlar arasında başlıca; bağırsak ile büyük damar yaralanmaları ve ciddi boyutta kanamalar yer alabilmektedir. Rahmin delinmesi durumuna sahip olduğunu düşünen kadınların, mutlaka steril bir ortam imkânı sunan tam donanımlı bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir. Aksi takdirde kişinin yaşantısını sonlandırmaya dahi neden olabilecek işlemlerin uygulanabilmesi olasıdır. Rahmin delinmesi durumunda gerekli olan işlemlerin, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından, sağlık koşullarına uygun donanıma sahip olan kuruluşlarda gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir.
Rahmin Delinmesi Neden Görülür?
Rahim delinmesi durumu başta cerrahi operasyonlar olmak üzere birçok sağlık sorunu nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Rahim delinmesinin meydana gelme sebepleri, başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;
Servikalstenoz durumuna bağlı olarak görülebilecek olan rahmin delinmesi durumunu engellemek amacıyla servikaldilatasyon işleminin uygulanması gerekmektedir. Histeroskopi işleminin uygulanacağı durumlarda ise kişilere bir gece öncesinden vajinal misoprostol işleminin uygulanması tavsiye edilmektedir.
Rahmin delinmesi durumuna sahip olan kişilerin daha sonraki hamileliklerinde rahim yırtılması görülme durumu oldukça nadir olacağı için bu kişilere sezaryen doğum tavsiye edilmemektedir. Yalnızca kişilerde rahim yırtılmasına dair farklı belirtilerin bulunduğu durumlarda sezaryen doğum uygulaması tercih edilebilmektedir. Rahmin delinmesinden sonra rahim yırtılması durumuna tıbbi vakalarda neredeyse hiç rastlanılmamaktadır. Bir vakada ise, küretaj işlemi nedeniyle meydana gelen rahmin delinmesi durumu, sonrasında gerçekleşen gebelikte ortaya çıkmış olup, gebeliğin devamı laparotomi ile başarılı bir şekilde sağlanmıştır.
Küretaj Sırasında Rahmin Delinmesi
Tüm tıbbi müdahalelerde olduğu gibi küretaj sırasında da birtakım komplikasyonların ortaya çıkması olasıdır. Küretaj sonrasında kanama, enfeksiyon, rahim içerisinde yapışıklık olması gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Rahmin delinmesi ve yırtılması ise bu komplikasyonlar arasında yer almaktadır. Küretaj gebeliğin sonlandırılmasıyla birlikte gebe olmayan hastalara farklı nedenlerle de uygulanabilmektedir. Küretaja bağlı olarak rahmin delinmesi durumu meydana geldiği takdirde cerrahi operasyonlara başvurmakla birlikte laparoskopi yapılabilmektedir. Bazı kişilerde rahim duvarında yırtılma meydana geldiği takdirde herhangi bir işlem uygulanmaması olasıdır. Bu duruma yalnızca kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından karar verilebilmektedir. Küretaj sonrasında rahmin delinmesi durumu meydana geldiği takdirde kişiler, kanama ve şiddetli ağrı gibi belirtilere sahip olabilmektedirler. İstenmeyen gebelik durumunda küretajdan ziyade güvenli olmayan düşük (unsafeabortion) tercih edildiği takdirde ise bağırsak yaralanmaları gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir. Kişilerin istenmeyen gebelik durumunda kesinlikle bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından yardım alması gerekmektedir. Güvenli olmayan yöntemler kişilerin hayatının sonlanmasına dahi neden olabilmektedir.
Rahim Delinmesinin (UterinPerforasyon) Belirtileri Nelerdir?
Çoğu kadında rahmin delinmesi durumunda herhangi bir belirti ortaya çıkmamaktadır. Bu nedenle düzenli kontroller bu durumun tespiti açısından oldukça önemli olmaktadır. Rahmin delinmesi durumunda görülen belirtiler ise başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;
Bu belirtiler rahmin delinmesi anında ortaya çıkabileceği gibi, rahmin delinmesinden günler sonrasında da meydana gelebilmektedirler.
Rahmin Delinmesi Nasıl Teşhis Edilir?
Yüksek ateş, vajinal kanamalar, tansiyon düşüklüğü gibi belirtilere sahip olan kadınların ilk olarak bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Uzman tarafından gerçekleştirilecek olan pelvik muayenede vajinal kanamanın mevcut olup olmadığı tespit edilir. Farklı sebeplerden ötürü meydana gelebilen yumuşatılmış rahim durumu da muayene esnasında tespit edilebilmektedir.
Rahim delinmesi teşhisi, ultrason aracılığı ile konulabilmektedir. Ultrasonun ardından uzman tarafından birtakım kan tahlilleri istenebilmektedir. Tam kan sayımı, sodyum ve potasyum gibi kan tahlillerinin istenmesinin sebebi, hastada enfeksiyonun mevcut olup olmadığının anlaşılmasını sağlamaktadır. Uzman tarafından gerekli görüldüğü takdirde kişilerin laparoskopi ve laparotomi yaptırması da gerekebilmektedir.
Rahim Delinmesinin Komplikasyonları Nelerdir?
Birçok rahatsızlıkta olduğu gibi rahim delinmesinde de komplikasyonların mevcut olması kaçınılmazdır. Bu komplikasyonların, rahim delinmesine sahip olan tüm hastalarda görülmesi durumu söz konusu değildir. Bu komplikasyonlar başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;
Ameliyat gerçekleştirilmesi sonucunda kişilerin ağır kaldırmaması, yorucu fiziksel uygulama ve egzersizlerden kaçınması gerekmektedir. Kişilerin bir süre uzun yolculuğa çıkmaması gerekmektedir.
Rahmin Delinmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Rahmin delinmesi durumunun tespiti sonrasında, uzman tarafından hastanın durumu dikkate alınarak yalnızca takip kararı verilebilmektedir. Bununla birlikte bazı hastalarda laparotomi ve laparoskopi uygulanması da olasıdır. Hangi tedavi yönteminin uygulanacağı kesinlikle bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından, hastanın durumu, kanamanın mevcut olup olmadığı dikkate alınarak verilmelidir. Karar esnasında yaralanan organın gözlemi de dikkate alınması gereken faktörler arasında yer almaktadır. Organ yaralanması şüphesi olan kişilere gözlemden ziyade laparotomi ve laparoskopi uygulanması gerekebilmektedir. Rahmin delinmesi, bağırsak veya diğer organlara hasar verdiği takdirde mutlaka cerrahi işleme başvurmak gerekmektedir. Rahatsızlık sebebiyle enfeksiyon görüldüğü takdirde ise kişilerin geniş spektrumlu antibiyotik kullanması uzman tarafından tavsiye edilebilmektedir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.