Gebelik Haftasının Önden Gitmesi Neden Kaynaklanır?
Sezaryen Ağrısını Azaltma
Sezaryen operasyonu karın duvarı ve uterus bölgesinin kesi ile açılması ve amnion sıvısının boşaltılmasının ardından bebeğin çıkarılması şeklinde gerçekleştirilen bir uygulamadır. Halk arasında bir doğum yöntemi olarak algılanıyor olsa da aslında tüm koşullarıyla sezaryen bir ameliyattır. Dolayısıyla her ameliyat sonrasında olduğu gibi sezaryen sonrasında da bir ağrı oluşması normal kabul ediliyor.
Sezaryenden Sonrası Ağrının Nedeni
Sezaryen ameliyatında deri, derinin altındaki kas, fasya gibi dokulara kesi uygulanır. Operasyon sonrası ağrı oluşmasının temel nedeni de bu kesinin sadece deri ya da deri altına değil, çok daha derin bir şekilde uygulanmasıdır. Çünkü vücut, kesi uygulandığında otomatik savunma sistemini devreye sokar. Bu savunma sistemi kanamanın durdurulması yönündedir. Sezaryen operasyonun uygulanan kesi nedeniyle gerçekleşen kanamayı durdurmak için vücut otomatik olarak rahim kasılması şeklinde bir tepki oluşturur. Bu tepki de sezaryen sonrasında ağrıya sebebiyet verir. Aslında hissedilen rahmin kasılmasından kaynaklanan ağrıdır.
Sezaryen Sonrası Ağrıyı Azaltma
Sezaryenden sonra ağrının en yüksek düzeyde olduğu süreç, ilk 4 saattir. Aslında sezaryen öncesinde uygulanan epidural ya da spinal anestezi, annelerin sezaryen sonrası hissedeceği en yüksek ağrı düzeyini çok daha az hissetmeleri noktasında bir hayli faydalı olabiliyor. Ağrının hissedilmeye başlanmasıyla birlikte ağrı kesici ilaç kullanımı devreye girer. Sezaryen sonrasında ağrıyı azaltmak için genellikle narkotik analjezik ya da non steroid antienflamatuar isimli ilaçlar tercih edilir. Ancak annenin sağlık durumu ya da özel bir durumu söz konusu olduğunda hekim tarafından farklı bir ilaç da önerilebilir. Bu nedenle asla gelişigüzel ağrı kesici ilaç seçimi yapılmamalıdır.
Sezaryen Sonrasında Artan Ağrı
Ancak anestezinin etkisinin sona ermesinden sonra anneler sezaryen ağrısını daha fazla hissetmeye başlayabiliyor. Dolayısıyla pek çok annede bir endişe ortaya çıkabiliyor. Bu endişe ağrının artarak devam etmesi yönünde oluyor. Elbette herhangi bir sağlık sorunu oluştuğunda da artarak devam eden bir ağrı şeklinde belirti ortaya çıkabilir. Bu durumda derhal bir sağlık kuruluşuna müracaat etmek gerekir. Ancak sezaryenden hemen sonra, anestezinin etkisinin geçmeye başlamasıyla daha fazla hissedilmeye başlanan ağrı her durumda bir sağlık sorunu olduğu şeklinde değerlendirilmemelidir.
Ameliyat sonrasında yaşanan sezaryen ağrısının ne zaman geçeceği elbette annenin ağrı eşiğine, yapılan operasyona ve kanama süresine göre değişebiliyor. Bir genelleme yapılacak olursa, sezaryen sonrasında ağrı genellikle 6 saat devam ediyor. Sonrasında bu ağrı bir gün boyunca belli belirsiz devam edebiliyor. Fakat uygulanan kesi nedeniyle dikiş yerlerinde oluşan ağrı ve sızı hissi bir süre daha devam ediyor. Sezaryen sonrasında anneler bir hafta boyunca ayağa kalktıklarında ve yürüdüklerinde hem kasık bölgesinde hem de karın bölgesinde ağrı hissedebilir. Bu da son derece normal bir durum olarak kabul ediliyor. Bu sürenin sonunda sadece ani hareketlerde bulunduğunda aynı bölgelerde ağrı oluşabilir. Yaklaşık 20 günlük bir sürenin geri kalmasıyla birlikte ani hareket esnasında oluşan kısa süreli ağrılar da yok olacaktır.
Hasta Kontrollü Ağrı Kesici (PCA – Patient Controlled Analgesia)
Sezaryen sonrası hasta kontrollü ağrı kesici yani PCA yöntemi ağrı kesici ilacın hastanın kontrolünde veren bir yöntemdir. Özel bir cihaz kullanılarak uygulanan bu yöntemde hasta ağrı hissettiğinde cihazın düğmesine basar ve vücuda ağrı kesici ilaç salınımı yapılır. Bu yöntemin uygulanması için hastada katater bulunması gerekir. Epidural anestezide zaten hastada katater bulunduğundan hasta kontrollü ağrı kesici PCA yöntemi sıklıkla uygulanır. Farklı ameliyatlarda da uygulanan bu yöntemde amaç hastaya gerektiğinden daha fazla dozda ilaç vermemektir. Aynı zamanda ilaç uygulaması için hastayı bekletmemek gibi bir avantajı da mevcut.
Löşi Nedir?
Sezaryen sonrasında hastalarda kanlı bir akıntı meydana gelebilir. Bu akıntıya löşi denir. Löşi akıntısının nedeni plasentanın rahim içerisinden ayrıldığı bölgede meydana gelen hafif kanamanın akıntıyla birlikte vücuttan atılmasıdır. Bu bölgenin iyileşmesi yaklaşık 10 gün sürdüğünden löşi akıntısı da 10 gün kadar devam edebilir. Regl kanamasına benzeyen löşi kanaması ilk günlerde kırmızı renktedir. Sonraki günlerde kanama yani akıntı azalmaya başlar ve renk önce koyu kahverengi sonra pembe olur. 10 gün tamamlandığında akıntının rengi tamamen beyaza döner. Bu durum plasenta yerinin iyileştiği anlamına gelir.
Sezaryen Sonrası İyileşme Sürecini Hızlandırmak İçin
Sezaryen Sonrasında Evde Bakım
Doktorunuzu Aramanız Gereken Durumlar
Bu durumlardan herhangi birini yaşıyorsanız hiç vakit kaybetmeden doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz.
Benzer Konular:
Sezaryen Doğum Kaç Kez Yapılabilir?
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.