Boş Gebelik Nedir?
Sezaryen Sonrası Hamileliklerde Rahim Yapısı Oldukça Önemlidir
Sezaryen doğum, normal doğumun gerçekleşme ihtimalinin düşük olduğu veya anne adayının isteği doğrultusunda gerçekleşen cerrahi bir yöntemdir. Sezaryen doğum için bebeğin kilosu, boyu, anne adayının hastalık öyküsü, rahim iç yapısı, doğum kanalı darlığı gibi onlarca etken belirteç olarak kabul edilmektedir. Sezaryen doğum sonrası anne adayının periyodik temizlik ve bakım uygulamalarının yanında bir de ameliyat dikiş ve yaralarının da bakımına özen göstermesi gerekmektedir.
Gebeliğin sonlanması için normal yöntemlerin yetersiz kaldığı, doğum işleminin cerrahi bir müdahale ile yapılmasını gerektiren durumlara sezaryen doğum adı verilmektedir. Sezaryen doğum, dışarıdan müdahale gerektiren cerrahi bir işlem olduğundan anne ve bebek sağlığını korumak için birçok komplike durumu ortadan kaldırabilen bir uygulama olarak görülmektedir. Vajinal doğumu bebeğin doğum kanalında aldığı yanlış pozisyon, enfeksiyon, zehirlenme gibi durumlarda anne karnından açılan kesi ile bebeğin rahim içerisinden alınarak doğumun vajinal olmayan yollardan gerçekleşmesi sağlanmaktadır.
Sezaryen Doğum Hangi Durumlarda Gerçekleşmektedir?
Gibi durumların tamamında sezaryen doğum, gebelik sürecinin sonlanması için daha etkili bir yöntemdir.
Sezaryen Doğum Gebeliğin Kaçıncı Haftasında Gerçekleştirilir?
Sezaryen doğum, yukarıda belirttiğimiz sorunlar veya ani gelişen sorunlardan dolayı karar verilerek gerçekleştirilebilen bir cerrahi işlem olsa da anne adayının isteğine bağlı olarak planlamalarla da gerçekleştirilebilen bir uygulamadır. Bebeğin dünyaya gelişinde ortaya çıkan tüm komplike durumların yok edilmesi şartıyla genellikle gebeliğin 39. Haftasında gerçekleştirilen sezaryen doğum, bebeğin tam olarak yaşamsal faaliyetlerini sürdürebileceği dönem olmasından dolayı bu haftada gerçekleştirilmektedir. Bunun dışında an ortaya çıkan zehirlenme, doğum kanalında ters dönme gibi durumlarda sezaryen doğum için planlanan tarih beklenmeyerek anında müdahale gerçekleştirilmektedir.
Sezaryen Doğum Kaç Saat Sürmektedir?
İlk sezaryen uygulamalarında müdahalenin tamamı ortalama 60 dakika sürerken ilk sezaryen işleminden sonra gerçekleştirilen operasyonlar daha uzun sürebilmektedir.
Sezaryen Doğum kaç Kez Gerçekleştirilebilir?
Uzmanlar tarafından sezaryen doğumun kaç kez gerçekleştirilebileceği ile ilgili kesin bir rakam belirtilmemiştir. Sezaryen doğumun dezavantajları, anne karnında açılan kesilerin her operasyonda artması, ameliyat kavramından kaynaklı risk faktörlerindeki artış ve sezaryen gerektiren durum sezaryen doğumun kaç kez gerçekleştirileceği konusunda fikir verse de uzmanlar tarafından belirtilen tek ortak sayı ortalama 3 kez sezaryen doğumun gerçekleşeceği sonraki denemelerde risklerin daha fazla artacağıdır. B u sebeplerden dolayı sezaryen doğum için kesin bir sayı sınırı belirtilmemiş olsa da her cerrahi müdahalede olduğu gibi sezaryen doğumda da meydana gelen artıştan dolayı mümkün olduğunca vajinal doğum tavsiye edilmektedir.
Peki, Sezaryen Doğuma Bağlı Olarak Artan Risk Faktörleri Nelerdir?
Birkaç kez gerçekleşen sezaryen işleminden sonra karında kesi açılacak dokuların yırtılma ve sonradan tekrar iyileşme konusunda direnç gösterecek olması en önemli risk faktörlerinden birisidir. Sezaryen deneme sayısı arttıkça karın içinde ortaya çıkacak yapışıklık riski de sezaryenden kaynaklı risk faktörlerinden sayılır. Yapışıklığa eğimin fazlalaşması karından açılacak kesinin sonrasında rahme ulaşmayı zorlaştıracak, rahim yolunda bulunan mesane gibi organlara zarar verilmesi ihtimalini artıracaktır. Birkaç kez gerçekleşen sezaryen doğum sonrasında plasentanın doğum kanalını tıkaması gibi bir risk de ortaya çıkmaktadır. Bu durumda uygulanacak sezaryen işlemi daha uzun süren ve ekip halinde gerçekleştirilmesi gereken bir işlem halini alacaktır.
Sezaryen Sonrasında Ne Zaman Cinsel Birliktelik Yaşanabilir?
Sezaryen doğumdan sonra cinsel birlikteliğin vakti, ameliyatta gerçekleşen tahribat, ameliyatın şekli ve kesilerin iyileşme süreci ile belirlenecek bir durumdur. Ortalama 6-8 hafta arasında kesilerin tamamen iyileşeceği düşünülürse başka sorunların görülmemesi takdirde cinsel birliktelik bu dönemden sonra gerçekleşebilir. Bununla birlikte serviks yapıda normalleşme ve karın içi yaraların da iyileşmesi aynı haftalara tekabül edeceğinden bu bölgede ağrı görülmesi durumunda ise doktor tavsiyesi olmadan cinsel ilişki denemesi yapılmamalıdır.
Sezaryen Doğumdan Sonra Hamilelik ve Korunma Zamanı Tayini
Sezaryen doğum sonrasında cinsel ilişki için ortalama 8 hafta beklenmesi gerektiğini belirtmiştik. Bu süreci takip eden her cinsel ilişkide kesin korunma yöntemlerinin uygulanması, ikinci gebelik için en az iki yıl beklenmesi gerekmektedir.
Sezaryen Sonrası Hamilelikten Korunma Yöntemleri Nelerdir?
Doğum kontrol yöntemleri, diyafram, prezervatif, rahim içi aparat takılması, doğum kontrol hapları gibi birçok çeşit yöntemle sağlanan durumlardır. Burada hangi yöntemin kullanılacağı anne adayının sağlığı için en doğru olanının tespiti ile karar verilecek bir durumdur. Mesela; emzirme döneminde olan bir anne adayı genel anlamda süt ve bebek sağlığının doğrudan etkilenmemesi için prezervatif gibi yöntemleri tercih etmelidir. Kullanılacak prezervatifin ise rahim zedelenmesini önleyecek tarzda olması gerekmektedir. Sezaryen sonrası korunma sürecinde bireysel kararlardan ziyade yapılacak olan jinekolojik muayene ile karar verilmesi doğurganlık yeteneği, kadın sağlığı ve rahim hastalıklarının önüne geçmek için oldukça önemlidir.
Sezaryen Sonrası Hamileliklerde Neden Yine Sezaryen?
Sezaryen işlemlerinin gelişen teknolojinin de etkisiyle minimum risk altında gerçekleştiriliyor olması, sornaki gebeliklerde rahmin ve karın yapısının elastik yapısını kaybederek genişlemeye karşı direnç göstermesine neden olacaktır. Rahmin yeteri kadar büyüyememesi ve kasılmalardan dolayı eski sezaryen yara ve dikiş yerlerinin yeniden tahriş olması gibi nedenlerden dolayı sezaryen sonrası gebeliklerde yine sezaryen doğum yönteminin tercih edilmesi gerekmektedir. Rahim yapısı ve pelvis darlığı gibi sorunlar sezaryen sonrası doğumların da sezaryenle yapılmasını zorunlu kılmaktadır.
Sezaryenden sonra vajinal doğumun gerçekleştirilme ihtimali nedir?
Normal şartlar altında ilk önceki doğumu sezaryen ile gerçekleşen anne adaylarının normal doğum gerçekleştirme oranları ortalama %75 olarak kabul edilir. Kalan kısım ise önceki sezaryende açılan kesi ve müdahale edilen dokularda oluşacak sorunlardan dolayı genelde normal doğuma başlandıktan sonra sezaryen doğuma geçildiği durumlardır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi sezaryen doğum öyküsüne sahip hastalarda normal doğum riski alınmayarak doğumun salahiyetli bir şekilde gerçekleşmesi sağlanmak istense de bazı durumlarda anne adaylarının normal doğumu tercih etmesi durumunda doğumun yarısında sorun çıkarsa sezaryene geçilir. Bu gibi durumlara karşı önlem olarak anne adayları doğumu gerçekleştirecek doktora sezaryen öyküsünden bahsederek olası durumlara karşı hazırlıklı olunmasını sağlayabilirler. Sezaryen sonrası normal doğum belirteçlerinden birisi de önceki doğumda kesilerin atış şeklidir. Yatay kesiler ile yapılmış olan operasyonlarda normal doğumun gerçekleşme ihtimali daha fazladır.
Sezaryen Sonrası Normal Doğum Şartları Nelerdir?
Tüm bu şartların kontrolünden sonra karar verilecek doğum yöntemi, normal doğum olarak kararlaştırılsa da doğum esnasında ortaya çıkacak kompike durumların önlenmesi için sezaryen doğum ile doğumun sonlandırılması gerekebilmektedir.
Ilgili Konular:
İkiz Gebeliklerde Normal Doğum Mu? Sezaryen Mi?
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.