Sonohisterografi Nedir?

Transvajinal Ultrason Nedir?

Hamilelik döneminde de uygulanabilme özelliğine sahip olan transvajinal ultrason rahimde bulunan sorunların ya da hastalıkların tespit edilmesi amacıyla gerçekleştirilen ultrason tekniklerinden biridir. Bu ultrason yönteminde fallop tüpleri ve rahimdeki yumurtalıklar net bir şekilde görülebilir.

Sonohisterografi Nedir?

Tıpta kısaltılmış adı olan SHG olarak tabir edilen sonohisterografi aynı zamanda salin infizyon sonografi olarak ya da SİS olarak da tabir edilir. SHG en genel şekli ile ultrason yöntemlerinden biridir ve genellikle vajinal ultrasonda kullanılır. Bu yöntem kapsamında kullanılan katater, vajinadan ve rahim ağzından geçer ve rahim içerisine ulaşır. Ardından katater yardımı ile rahim içerisine özel bir serum uygular.

Sonohisterografinin temel amacı rahim içerisine serum uygulamak olduğundan halk arasında SHG yöntemi “sulu ultrason” olarak da adlandırılır. Tedavi amacıyla uygulanan bir teknik olduğu düşünülse de aslında sonohisterografi yalnızca çeşitli rahatsızlıkların teşhisini koymak amacıyla uygulanır.

Hangi Durumlarda Sonohisterografi Uygulanır?
Bu ultrason tekniğine genellikle çeşitli rahatsızlıkların teşhisinde başvurulsa da kısırlık gibi durumlarda da kesin tanı koyabilmek için tercih edilebilir. Sonohisterografi ultrason yönteminin en sık uygulandığı hususları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kısırlık şüphesinde, rahim içerisinde çeşitli patolojilerin bulunup bulunmadığının anlaşılması
  • Myom, polip ya da kist gibi çeşitli kitlesel yapıların rahim içerisindeki durumunun incelenebilmesi
  • Rahimde meydana gelen ve normal olmayan kanamaların teşhisi ya da nedeninin araştırılabilmesi
  • Tekrar eden düşüklerin ya da dış gebeliklerin nedeninin araştırılması
  • Rahimde lezyon olup olmadığının kontrolü ya da mevcut lezyonların incelenmesi
  • Rahim içerisinde herhangi bir anormallik olup olmadığının incelenmesi
  • Anormal vajinal akıntıların incelenmesi

Sonohisterografi Ne Zaman Uygulanır?
Bu işlem için vücudun en uygun olduğu dönem, adet kanamasının bitmesinden hemen sonrasıdır. Bu nedenle genellikle adet kanaması bittikten bir gün sonra işlem uygulanır. Çünkü adet kanaması bittiğinde rahimdeki endometrium yapısı normal zaman nazaran daha incedir. Bu da ultrason işleminin daha sağlıklı bir şekilde yapılabilmesine olanak tanır. Menopoza girmiş olan kadınlarda adet kanaması olmadığı için herhangi bir dönemde yapılabilir. Bu arada sonohisterografi hamile olan kadınlarda ya da hamilelik şüphesi olan kadınlarda uygulanan bir yöntem değildir.

Sonohisterografi Nasıl Uygulanır?
Sonohisterografi için hastanın herhangi bir hazırlık yapmasına gerek olmaz. İşlemin başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için spekulum aletine gereksinim duyulur. Hasta uygun pozisyona alındıktan sonra spekulum uygulanır ve rahim ağzının hekim tarafından net bir şekilde görülebilmesi sağlanır. Ardından ince bir katater uygulanır ve spekulum, kanül uygulandıktan hemen sonra çıkarılır. Ultrasonun vajinal probu vajinaya uygulanarak işleme başlanır. Kataterin uç kısmından rahmin iç kımsına doğru serum uygulaması gerçekleştirilir. Enjektör kullanılarak gerçekleştirilen serum işlemi kısa sürede tamamlanır.

Sonohisterografi işlemi hastanın herhangi bir acı ya da ağrı duymasını gerektirmez. Vajinal ultrason ile benzer özellikte olduğundan hastaların endişe etmesini gerektirecek bir uygulama değildir. Bu nedenle işlem öncesinde herhangi bir anestezi uygulamasına gerek olmaz. Yaklaşık olarak 5 ila 10 dakika arasında tamamlanan, kısa ve pratik bir uygulamadır. Hasta işlem tamamlandıktan hemen sonra ayağa kalkabilir, yürüyebilir ve tüm aktivitelerini yerine getirebilir. Klinik istirahate ya da evde dinlenmeye gerek olmaz. Hasta hemen günlük yaşantısına geri dönebilir.

Sonohisterografi Neden Yapılır?
Rahim içerisine bir serum gönderilmesi esasına dayanan sonohisterografi işleminde temel amaç aslında söz konusu sıvının rahim içini doldurmasıdır. Bu sıvı rahmin içini doldurduğunda rahim bir miktar genişler. Dolayısıyla rahim içinin çok daha rahat gözlemlemek ve mevcut patolojik bulguları tespit edebilmek mümkün hale gelir. Klasik ultrason yönteminde rahim içinin görüntülenmesi elbette mümkün olabilir. Ancak rahim içi boşluklarda mevcut olan durumun klasik ultrason ile gözlemlemek mümkün olmaz. Bu nedenle SHG ultrason tekniğine gereksinim duyulur. Rahim sadece hamilelikte ve adet kanaması olduğunda açıktır. Bunun dışında kapalı kalır. Bu da rahim içi boşlukların klasik ultrason yöntemi ile görülmesini önler. Oysa sonohisterografi yapıldığında myom, polip gibi kitlesel yapılar net olarak görülebilir ve incelenebilir.

Vajinal Ultrason ile SİS Arasındaki Fark Ne?

  • Vajinal ultrasonda spekulum denilen alete ihtiyaç olmaz. Ancak SİS için bu alete gereksinim duyulur.
  • Vajinal ultrasonda rahim içine sıvı gönderilmez. SİS tekniğinde ise rahime özel bir sıvı gönderilir.

SHG (SİS) İşleminden Sonra

  • Hafif lekelenme şeklinde, pembeye yakın renkte bir akıntı meydana gelebilir
  • Kasıklarda hafif ağrı ya da kramp olabilir
  • Hekim tarafından ağrı kesici ya da antibiyotik kullanımı önerilebilir
  • İşlem sonrasında hastanın rahim filmi çektirmesi istenebilir
  • Histeroskopi yöntemi ile patoloji alınması sağlanabilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.