Taşıyıcı Annelik Hangi Ülkelerde Yasal

Taşıyıcı annelik ülkemizde yasal olarak uygulanamayan bebek sahibi olma yöntemlerinden biridir. 


Birbirinden farklı sebepler nedeni ile kendi bebeklerini taşıyamayan bayanlar anne olmak için eşleri ile anlaşarak taşıyıcı annelik uygulamasından yararlanmaktadır. Söz konusu yöntemde çiftin kendi sperm ve yumurta hücresi döllendirilerek taşıyıcı anneye aktarılmaktadır.

Taşıyıcı Annelik Hangi Ülkelerde Yasal

Şu an için taşıyıcı annelik Türkiye’de kanunen yasak olan yöntemlerden biridir. Söz konusu yöntem Türkiye’de yasak olsa da yurt dışında oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta yumurta bağışı ile taşıyıcı anneliği birbirine karıştırmamak gerektiğidir. Taşıyıcı annelikte, bebek sahibi olmak isteyen çiftlerde, kendi sperm ve yumurta hücreleri kullanılmaktadır. Fakat söz konusu yumurta ve spermler farklı bir kadının rahmine transfer edilmektedir. Anne adayının gebelik için uygun bir rahminin olmaması halinde eşlerin sperm ve yumurta hücreleri laboratuar koşulları dâhilinde döllenerek elde edilen gebelik, farklı bir bayanın rahmine transfer edilir. Söz konusu gebeliği taşıyarak bebeği dünyaya getiren bayana ise taşıyıcı anne adı verilmektedir.

Taşıyıcı annelikte bebek genetik olarak kendi baba ve annesinin genetiğini taşıdığı için taşıyıcı annenin hiçbir özelliğini almamaktadır.

Taşıyıcı annelik yöntemine kimler gereksinim duyar?

  • Doğuştan rahmi bulunmayan kadınlar,
  • Cerrahi müdahale sebebi ile rahmini aldırmak zorunda kalan bayanlar,
  • Rahmi olsa da rahim içerisi gebelik için oyun olmayan bayanlar,
  • Pek çok kez gebelik kaybı ya da düşük yaşayan bayanlar,
  • Ciddi kalp ve benzeri hastalığı bulunan ve gebeliği taşıması ya da doğum yapması hayati risk taşıyan bayanlar.

Türkiye’de taşıyıcı annelik
Taşıyıcı annelik dünya genelinde pek çok ülke de yasal olarak uygulanabilen bir yöntemdir. Birçok ülkede taşıyıcı anneliği meslek olarak yapan ve bu yöntem ile para kazanan birçok bayan bulunmaktadır. Ancak Türkiye gibi bir takım ülkelerde ise bu yöntemin parasal boyuta taşınmamasını sağlamak adına yalnızca akrabalardan birinin taşıyıcı annelik yapmasına izin verilmektedir.

Türkiye’de taşıyıcı anneliğin hukuksal durumu
Türkiye’deki yasalar dâhilinde çocuğun annesi onu ‘’doğuran’’ kişi olarak kabul edilir. Yasalar, sperm ve yumurta her kimden olursa olsun, bebeği doğuran kişi her kimse, onu bebeğin annesi olarak kabul etmektedir. Bu konu ile ilgili hukukçulardan bazılarının görüşü ise şu şekilde;

Taşıyıcı annelik yönteminde çocuğu başkası dünyaya getirmiş dahi olsa bebeğe bakacak olan anne ve bana bebeği kendi üzerlerine yani kendi nüfuslarına almalıdırlar. Bu şekilde çocuğun soy bağında hiçbir değişiklik yapılmaması da sağlanır. Çünkü çocuğun genetik yani biyolojik annesi, onu dünyaya getiren kişinden farklıdır. Bebeğin var olan soy bağının değişmesi ise Türk Ceza Kanunları kapsamında çok büyük bir suçtur.

Taşıyıcı annelik yöntemine başvuracakların dikkat etmesi gerekenler
Şayet çift taşıyıcı annelik yöntemine başvuracaksa ilk olarak bu konuda güvenilir olarak hizmet veren bir merkeze başvurmalıdır. Ardından ise öncelikle testler yapılır ve tedavi süreci başlar. Bu aşamanın tamamlanmasından sonra ise şayet çift, kendi taşıyıcı anneleri vasıtasıyla bu yönteme başvurmak istiyorsa uygulamayı hızla başlatabilir. Bunun dışında ise yurtdışından belirttikleri özelliklere sahip bir taşıyıcı annenin bulunmasının ardından tedaviye başlanmaktadır.

Tedaviye henüz başlamadan çift ile taşıyıcı anne arasında gereken tüm yasal işlemler tamamlanmaktadır. Yasal haklar ve tüm düzenlemeler bir kontrat üzerinde toparlanır ve her iki tarafında imzaları alınarak işlemlere başlanır. Söz konusu kontrat, taşıyıcı annenin bebek üzerinde hiçbir hakka sahip olmadığı ya da haklarının tümünün alıcı çiftte olduğu hakkındadır.

Farklı durumlarda, taşıyıcı annelik yöntemine ilave olarak sperm ya da yumurta hücreleri ile alakalı farklı sorunlar yaşanıyorsa, taşıyıcı annelik haricinde sperm ya da yumurta donasyonundan yani bağışından yararlanmak da mümkündür. Taşıyıcı annelik yöntemine yalnızca çiftler değil evli olmayan bekâr erkeklerde başvurabilmektedir.

Taşıyıcı annelik yöntemine başlamak

  • İlk olarak, anne ve baba adayına gerekli testler yapılmalıdır. Ayrıca söz konusu süreç ve sürecin işleyici ile alakalı detaylı olarak bilgilendirme yapılmalı ve tedavi planlandıktan sonra tedavi aşamalarına geçilmelidir.
  • Taşıyıcı annelik halinde, baba adayının ve anne adayının üreme hücrelerinde hiçbir sorun yoksa ve çiftin kendi yumurta ve sperm hücreleri kullanılacaksa, bu halde kısırlık testlerinin yapılması gerekir.
  • Tetkik ve testlerden sonra tüp bebek tedavisi için tercihe dilecek tedavi protokolüne karar verilir. Sonra da kullanılacak ilaçlar ve doz ayarlaması yapılır.
  • Daha sonra taşıyıcı anneliğe karar vermek adına farklı işlemlere başvurulur.
  • Taşıyıcı anne tercihi adına çifte bir taşıyıcı anne başvuru formu verilir. Çift, taşıyıcı anne için aradıkları özellikleri belirtir ve söz konusu istekler doğrultusunda en uygun taşıyıcı anne seçilir.
  • Taşıyıcı anne tercihi yapıldıktan sonra ise yasal aşama başlar. Söz konusu aşamada kontratlar hazırlanarak gerekli düzenlemeler yapılır. Bu aşamada taşıyıcı anne ve çift istedikleri maddeleri belirterek kontratın hazırlanmasını talep ederler.
  • Taşıyıcı annelik Amerika başta olmak üzere bazı ülkelerde yasal olarak uygulanan ve çok sık başvurulan yöntemlerden biridir.
    Bazı ülkelerde iste taşıyıcı anneliğin para karşılığı yapılmasının önüne geçmek adına sadece akrabalık ilişkisi içerisinde uygulanmasına izin verilmektedir.

Taşıyıcı anneliğin yasal olarak uygulandığı ülkeler hangileridir
Taşıyıcı annelik hemen herkesin bildiği gibi ülkemizde yasal olarak mümkün değildir. Ancak Kıbrıs’ta taşıyıcı annelik yasal olarak uygulanmaktadır. Taşıyıcı annelik yöntemi aracılığı ile her sene binlerce çift bebek sahibi olabilmektedir. Fakat Avrupa ülkelerinin çok büyük bir kısmında da taşıyıcı annelik yöntemi yasaktır.

Taşıyıcı anneliğin yasal olduğu ülkeler;

  • Amerika,
  • Hindistan,
  • Gürcistan,
  • Kıbrıs,
  • Tayland’dır.

Söz konusu ülkelerde taşıyıcı annelik devlet kontrolünde gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde taşıyıcı annelik yöntemi ile bebek sahibi olmak isteyen çiftler Kıbrıs başta olmak üzere yukarıda ki ülkelere başvurmaktadır.

6 yorum

  • firdevs A. dedi ki:

    Allah kimsenin basına vermesin her kadın kendi cocogunu dogursun çünkü onu 9 ay karnında tasımak anneliği oylebir veriyor ki insan a ama baskasının karnından cıkan cocoukla aynı olmaz sanmıyorum rabbim kimseye acı yasatmasın

    • hanif dedi ki:

      millet kedi köpeği evladı gibi sahipleniyor öz çocuklarını mı benimsemeyecek?
      inşallah türkiyedede yasallaşır ve çocuk sahibi olamayanların özlemi biter.

  • feyzakalkan dedi ki:

    Anne olarak bebeğini kendin 9 ay boyunca taşıyamamak onun ilk karnındaki tekmeyi duyguyu hissedememiş olmak ne kadar kötü bir duygu .Allah herkese kendi bebeğini doğurmayı nasip etsin.

  • yasemin b. dedi ki:

    Yaklaşık 4 yıldır çocuk sahibi olmak istiyorum ama bir türlü olmuyor.Ben kısırmışım bu beni gerçekten çok üzen bir durum oldu işin açıkçası.Evlat sahibi olamayacak mıyım ben şimdi yani? Bu kısırlığın bir çözümü çaresi yok mu? Cevabınızı bekliyorum.

  • Hndan dedi ki:

    Taşıyıcı anne olmak istiyorum.antalya ciddi aileler mesaj bırakın. mtrans07@hotmail.com

  • elif dedi ki:

    Merhaba taşıyıcı anne olmak istiyorum ciddi düşünen aileler iletişime geçebilirsiniz.
    beypida@hotmail.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.