Çocuklarda Kaygı Bozukluğu Ve Tedavisi
Tüp bağlatma ameliyatı kimlere yapılır?
Tüplerini bağlatmayı isteyen kadınların bundan sonra kesinlikle çocuk sahibi olmayı istememeleri gerekir. Ancak bu istek tek başına tüplerin bağlanması için yeterli değildir. Bunun dışında kadının 35 yaş ve üzerinde olması, sahip olduğu çocukların sayısının yeterli olması gerekir. Bu ameliyatın yapılması için, kadınla birlikte eşinin de rızası olması gerekir.
Tüp bağlatma ameliyatı geri dönüşü olmayan, kalıcı şekilde tüplerin bağlanmasını sağlayan, koruma etkisi yüksek olan bir doğum kontrol yöntemidir. Gebelikten korunmak için çiftler açısından en zahmetsiz doğum kontrol yöntemleri arasındadır. Erkekler içinde tüp bağlatma işlemi yapılabiliyor. Ancak uygulamada tüp bağlatma daha fazla kadınlara yapılan bir operasyondur. Bu operasyon tüp ligasyonu olarak ta tanımlanır.
Tüp bağlatma ameliyatı nasıl uygulanır, yöntemleri nelerdir?
Tüp bağlatma ameliyatı kadınlarda rahim ve yumurtalıkların arasında bulunan tüplerin cerrahi olarak kapatılması için uygulanır. Kadınlarda erkekten gelen spermin yumurtayla birleştiği bu tüpler sayesinde gebelik oluşur. Birleşmenin gerçekleştiği tüplerin bağlanarak, iptal edilmesi ile erkek ve kadın üreme hücrelerinin buluşma olanağı kalmaz. Dolayısıyla gebeliğin oluşma olasılığı da kalıcı şekilde engellenmiş olur. Bu ameliyat sırasında cerrahi olarak tüplerin orta alanı yakılır. Ardından bir klipsle tüpler sıkıştırılarak, ameliyat tamamlanır. Böylece yumurtalıklardan gelen yumurta ve spermin tüplere döllenme amacıyla girişi olanaksız hale getirilir. Bu ameliyat için çeşitli teknikler kullanılır. Bunlar;
Kapalı yöntemle tüp bağlatma ameliyatı: Laparoskopi denilen bu yöntemde karın bölgesine üç adet delik açılır. Kapalı denilen bu yöntem tüplerin bağlanması için yapılan ameliyatta en fazla tercih edilenidir. Açık ameliyatla kıyaslandığı zaman, kesi yerinin açılmaması, operasyonun açılan deliklerden yapılması, ameliyatı son derece konforlu bir hale getiriyor. Yapılan bütün işlemler açılan deliklerden yapılıyor. Hastada kesi açılmadığı için, sonradan iyileşme süreci de kısalıyor. Hastalardaki ağrı etkisi de daha az oluyor. Ameliyat sırasında daha önceden tüpler kesilerek işlem yapılıyordu. Son yıllardaki gelişmelerle birlikte tüpleri yakma ve klips kullanımı yaygınlaşmaya başladı.
Açık yöntemle tüp bağlatma ameliyatı: Kapalı tekniğin dışında tüp bağlama ameliyatında açık yöntemde uygulanabilir. Bu yöntemde sezaryen doğumun yapıldığı alanda küçük bir kesi yapılıyor. Kesiden girilerek, hastanın tüplerine ulaşılıyor. Burada tüpler yine yakılarak, klipsle tutturuluyor. Kapalı yönteme göre kanama ve enfeksiyon riski yüksek olan açık yöntemde aynı zamanda hastanın iyileşme süreci de uzuyor. Çünkü kesi yerinin iyileşmesi daha uzun sürüyor. Bu nedenle genellikle kapalı yöntem tercih ediliyor. Fakat bazı hallerde hastanın sağlık durumundan, ameliyatı yapacak hekimin yetersizliği nedeniyle ameliyatın açık yöntemle yapılması gerekebiliyor.
Sezaryan doğumda tüp bağlama ameliyatı: Hastanın sezaryan doğum yapacak olması, aynı zamanda tüplerini bağlatma isteğinin olması halinde, doğum sırasında tüplerde bağlanabilir. Doğumda zaten bir kesi açıldığı için, tüplere ulaşılarak aynı anda bu ameliyatta yapılabiliyor. Bunun avantajı kadının kesinlikle hamile olmadığının bilinmesidir. Bu işlem doğumu sadece birkaç dakika uzatır. Bunun dışında hastayı ve doktoru yoracak bir işlemi yoktur. Bu ameliyatın bu koşulda yapılabilmesi için, kadının gereken şartları taşıması ve eşiyle birlikte kendinin yazılı onayının olması da gereklidir.
Normal doğumdan sonra tüp bağlama ameliyatı: Normal doğum yapan kadınların tüplerini bağlatma isteği olursa, doğumdan sonra kesi açılarak ameliyatın açık yöntemle yapılması uygun görülür. Bu talepte kapalı yöntemin kullanılması mümkün değildir. Çünkü doğumun ardından kadının rahmi büyük olduğu için, tüpleri olması gereken yerde olmuyor. Bu nedenle hastanın göbek bölgesinden kesi açılıyor. Sezaryen bölgesi bu durumda kesi açılmaya uygun olmuyor. Bu şekilde yer değiştirmiş tüplere bağlama işlemi yapılıyor.
Vajinal yoldan tüp bağlama ameliyatı yapılır mı?
Günümüzde özellikle rahmin alınması gibi durumlarda vajinal yol kullanılabiliyor. Ancak tüp bağlama için bu yolun kullanılması söz konusu değildir. Gebeliğin engellenmesi için sadece rahmin alınması bu yolla yapılabilir. Ancak herhangi bir hastalık olmadan rahmin böyle alınması doktorlar tarafından tavsiye edilmemektedir.
Benzer Konular:
Tüp Bağlatma Kimlere Uygulanır?
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.