Tüp Bebek İşlemi Can Yakar Mı?
Tüp Bebek Aşılaması Nedir?
Normal şartlar altında cinsel birliktelik gerçekleştiremeyen çiftlerin aşılama ile hamile kalması sağlanabilir. Peki tüp bebek aşılaması nasıl yapılır?
Kadın ve erkeğin bebek kararı verdikten sonra korunma olmaksızın bir sene geçmesine rağmen hamilelik elde edilemediğinde uzman bir hekimden destek almak zorunlu bir hal alır. Yaşı 35’den fazla olan adaylar için bu süre ortalama 6 aya kadar düşer. Gebeliğin oluşmasına engel olan durumun ne olduğu hekim tarafından değerlendirilir.
Hekim buna bağlı olarak tüp bebek veya aşılama yolunu seçebilir. Aşılama tüp bebeğe giden yoldan önceki son tercih olarak değerlendirilir. Normal şartlar altında cinsel birliktelik gerçekleştiremeyen çiftlerin de bu yolla hamile kalması sağlanabilir. Tüp bebek aşılaması ise hamilelik şansının oldukça düşük olduğu zamanlarda yapılabilir.
Kadının gebe kalması için gereken ortamın çeşitli nedenlerden dolayı oluşmaması halinde aşılama yapılmasına karar verilebilir.
Aşılama yapılmasına karar verilen haller genel olarak:
Tüplerinde sorun olmayan ve çikolata kisti gibi bir rahatsızlığı olmayan kadın için aşılama yapılmasının bir sınırı olmaz. Yine de genel görüş olarak 6-7 sınırına uyulmaya çalışılır.
Tüp bebek aşılaması yapılması için kadının yumurta takibini yapmak gerekir. Yumurtlama takvimine uygun olacak şekilde yapılan takiple yumurtanın çatlatılması ve gerekli olgunluğa ulaşması sağlanır. Takip eden süreçte baba adayından alınan sperm ile anneden toplanan yumurtanın döllenmesi yapılır. Yapılan döllenme sonucunda elde edilen embriyo laboratuvar ortamında uygun olgunluğa gelinceye kadar bekletilir.
Embriyonun yerleştirilmesi için bu süre zarfında annenin uygun şekilde hazırlanması sağlanıyor. Hormon desteği de ekleniyor. Embriyonun tutunması için gereken hormonları salgılayan vücudun aşılama yapılırken buna hazır olması için tedaviye destek sağlanıyor. Ardından da aşılama yapılıyor. Aşılama yapılması için uterusun buna hazır olması ve yabancı bir cisim olarak algılamaması da gerekiyor. Bütünleşik tedavi olmasından dolayı her aşamasına ayrı ayrı dikkat edilmesi ve önemsenmesi öneriliyor. Doktor seçimi de bu konuda atlanmaması gereken bir konudur.
Aşılama yapıldıktan sonra başarılı olması ile alakalı oran birçok faktöre göre değişkenlik gösterir. Kadının yaşı, hamilelikle alakalı engel olan durum, erkekte bulunan sorun veya kadının psikolojisi gibi etmenler de bu oranı etkileyen en büyük durumlardır. Aşılamanın denemesinde geç kalmamak adına bebek kararı verildikten sonra doktor kontrolünden çıkmamak gerekir. Yaş faktörü kadının yumurtalık rezervini doğrudan etkilediği için önemli oranda etken olarak kabul edilir. Bundan dolayı mutlaka göz ardı edilmemelidir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.