Modern Yatak Odası Nedir?
Tüp Bebek Süreci
Tüp bebekte tedavisini başarılı bir şekilde uygulamak istiyorsanız öncelikle psikolojik ve fiziksel olarak bu tedaviye hazır olmanız gerekmektedir. Çünkü tüp bebek tedavisi boyunca çeşitli problemler ile karşı karşıya kalabilirsiniz ve karşılaşmış olduğunuz bu problemlere karşı eşiniz ile beraber göğüs gererek moralinizi yüksek tutmanız oldukça büyük önem taşıyor.
Hamilelik Nasıl Anlaşılır?
Tüp bebek tedavisine başladıktan sonra eğer tedavi olumlu giderse ve başarıya ulaşırsanız, hamilelik belirtileri normal yollarla meydana gelmiş olan bir bebek ile aynı olacaktır. Toplum tarafından bilinmekte olan tüp bebek tedavisinin tamamen farklı yollarla oluşturulması her ne kadar doğru olsa da hamilelik süreci, diğer kadınlar ile ortak olarak gerçekleşir. Tüp bebek tedavisi ilk kez uygulandıktan sonra yaklaşık olarak 12 gün içerisinde anne olmak isteyen kişilere doktorlar tarafından özel bir kan testi uygulanır. Bu 12 günlük süre içerisinde eğer tedavi başarılı olduysa yapılan testin sonuçları pozitif çıkacaktır. Normal doğumlarda görülmekte olan adet gecikmesi, rahimde bebeğin olabileceği ihtimalini artırır. Fakat bu durum tüp bebek tedavisi sırasında pek fazla öneme sahip değildir. Çünkü tüp bebek tedavisi uygulanırken uygulanmakta olan işlemlerden dolayı da anne adaylarında kanama süresinde aksamalar meydana gelebilir. Yapılmış olan bu kan testleri sonucunda eğer sonucunun pozitif çıktı ise yine de bir iki gün boyunca düzenli olarak kontroller yaptırmaya devam etmek gerekiyor. Çünkü tüp bebek tedavisinden sonra pozitif olarak alınan sonuçlar 1-2 gün içerisinde değişiklik göstermeye başlayabilir.
İlk Görülen Hamilelik Belirtileri Hangileridir?
Tedavi Sırasında Meydana Gelen Bulantı ve Kusmalar
Normal yollarla hamile kalan kişilerde olduğu gibi aynı zamanda tüp bebek tedavisi uygulanmış olan anne adaylarında da çeşitli bulantı ve kusma gibi şikayetler meydana gelebilir. Hamile kaldıktan sonra özellikle de sabah saatlerinde meydana gelen bulantıları azaltmak için doktorlar tarafından tavsiye edilmekte olan ilaçlar kullanılabilir. Sadece sabah saatlerinde değil aynı zamanda bebeğin anne karnında hareketlerine bağlı olarak günün farklı saatlerinde de bulantı ve kusmalar görülmesi oldukça normal bir durum olarak bilinir. Rahim bölgesinin iç tarafında aniden ortaya çıkmakta olan sancılar da hamilelik süreci boyunca karşı karşıya kalabileceğiniz durumlar arasında yer alıyor.
İlerleyen Aşamalarda Görülen Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
Bahsetmiş olduğumuz bu bulgular herkeste ortak olarak ortaya çıkmasa da hamile olan bayanların büyük bir bölümünde karşı karşıya kalınan durumlar arasında yer alıyor. Anne vücudunda bulunmakta olan hormon seviyesinin aniden değişmesi ve buna bağlı olarak da ortaya çıkan ruhsal bozukluklar hamilelik sırasında olmazsa olmazlar arasındadır. Zorlu tüp bebek tedavisini en az hasarla atlatmak için uzman bir doktordan yardım alabilir ve psikolojik olarak destek sağlayabilirsiniz. Hormon seviyesi özellikle bebek 6 aylık olduktan sonra çok daha fazla miktarda değişim göstermeye devam edecektir. Bu dönem boyunca anne adaylarının davranışları değişebilir ve normal sahip olduğu karakterden çok daha sinirli bir şekilde tepkiler verebilir.
İlk 3 Ay Çok Önemli
Uzun zamandan beri bebek sahibi olamayan kişilerin uygulamakta olduğu tüp bebek tedavisi sonrasında dikkat edilmesi gereken 3 ay vardır. Hamile kaldıktan sonra ilk 3 ay düşük yapma ve erken doğum gibi çeşitli riskler meydana gelebileceği için bu süre boyunca anne adaylarının oldukça hassas davranması gerekmektedir. Özellikle vücudu fazla zorlayacak ve kasılmaları sebep olacak olan ağır eşyaları kaldırmak gibi aktivitelerden mümkün olduğu kadar kaçınmak gerekiyor. Bahsetmiş olduğumuz bu üç ay boyunca hareketlerinize ve yediğiniz besinlere dikkat ederek, bebeğinizi ve kendi sağlığınızı koruyabilirsiniz. Üç ayı tamamladıktan sonra gerekli olan doktor kontrollerinden geçerek normal yaşantınıza geri döneceksiniz.
Bol Su ve Dengeli Beslenme
Suyun normal hayatta ne kadar önemli olduğunu herkes bilir. Aynı durum hamile bayanlar için de geçerliliğini korumaya devam ediyor. Doktorlar tarafından tavsiye edilmekte olan günlük en az 2 litre su içilmesi gerektiği konusunda her ne kadar insanlar bilinçli olsa da birçok kişi bu kriterleri yerine getirmiyor. Özellikle yaz aylarında vücuttan çıkan sıvının miktarı çok daha fazla olduğu için su tüketiminde daha hassas davranmak gerekiyor. Özellikle de hamile kişilerin vücutlarının susuz kalması hem bebeğin hem de annenin sağlığı açısından oldukça büyük tehditlerin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Sadece su içmek değil aynı zamanda dengeli ve düzenli bir şekilde beslenmek de hamilelik sürecini olumlu olarak tamamlanması için büyük önem taşıyor. Vücuda alınan karbonhidrat, protein ve yağ miktarının düzenli bir şekilde ayarlanması bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesi açısından oldukça önemlidir. Siz de bu konuda hassas olarak çok daha kolay bir şekilde hamilelik sürecini tamamlayabilir ve sağlıklı bir anne adayı olabilirsiniz.
Alkol ve Sigaradan Uzak Durmak Gerekiyor
Alkol ve sigara günlük hayatta insanların sağlığını en çok tehdit eden zararlı alışkanlıklar arasında yer alıyor. Alkol bildiğiniz gibi vücudumuzun en önemli parçalarından bir tanesi olan karaciğer üzerinde kalıcı hasarların oluşmasına sebep oluyor. Her ne kadar karaciğer kendini sürekli olarak yeniliyor olsa daha fazla alkol tüketimi sonrasında karaciğer görevini yapamayacak kadar yıpranıyor ve ölümcül sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Özellikle hamile bayanlar için sigara ve alkol kullanımının mümkün olduğu kadar azaltılması, hatta hiç kullanılmaması gerekiyor. Çünkü bildiğiniz gibi bebeğe giden besinler annenin kan yolundan geçiyor ve alkol ve sigara da kana karışarak bebeğinizin bu zararlı etkenler ile karşı karşıya kalmasına sebep oluyor. Siz de kendi sağlığınız ve bebeğinizin sağlığı için alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmalısınız.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.