Taşıyıcı Annelik Nedir?

Taşıyıcı Anne

Taşıyıcı anne özellikle son yıllarda bebek sahibi olmak isteyen çiftler tarafından en çok tercih edilen yöntemler arasında yer alıyor. Başka bir çiftin bebeğini taşımayı kabul eden bir anne tarafından yapılmakta olan bu işlemler sonucunda ise belirli miktarlarda para ödemeniz gerekiyor.

Taşıyıcı Annelik Nedir?

Taşıyıcı Anne Nasıl Olunur?

Öncelikle bu duruma gerçekleştirmek için tamamen gönüllü olarak hareket etmek gerekiyor. Hamile kalma konusunda herhangi bir problem yaşamayan bayanlar tarafından uygulanmakta olan bu yöntemler sayesinde maddi olarak gelir elde etmek mümkün. Fakat taşıyıcı annelik yaparak para kazanmak toplumumuzda uygun görülen bir durum değildir. Taşıyıcı annelik sırasında vücut, hem fiziksel hem de ruhsal olarak ciddi anlamda yıpranmalar ile karşı karşıya kalabilir. Toplum tarafından taşıyıcı annelik ile ilgili olarak bilinmekte olan birçok yanlış algı vardır. Bugünkü yazımızda sizlere bu algıların hangileri olduğu ve nasıl düzeltileceği hakkında detaylı bir şekilde bilgiler vermeye çalışacağız.

Taşıyıcı Annenin Bebeği Kime Ait?

Taşıyıcı annelerin rahmine yerleştirilmiş olan bebek toplumda bilinenin aksine tamamen başka iki çiftin bebeğidir. Hastane ortamında hazırlanmış olan sağlıklı sperm ve yumurtadan oluşturulmakta olan hücreler taşıyıcı annenin rahmi içerisine yerleştirilir ve daha sonra burada gelişmeye bırakılır. Taşıyıcı annenin rahmine yerleştirilmiş olan bu hücreler, vücut ile tam olarak uyum sağladığından herhangi bir olumsuz etki ortaya çıkarmadan büyümeye başlar. Bu yöntemi tercih edilmesinin altında yatan en büyük sebeplerden bir tanesi hamilelik sürecini yaşamak istemeyen annelerdir. Özellikle yoğun bir çalışma hayatı içerisinde olan ve bebek sahibi olmak isteyen kişiler tarafından tercih edilmekte olan taşıyıcı annelik toplumumuzda yaşanan en büyük tartışmaların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Genetik olarak yumurta ve sperm hücresinin alınmış olduğu çiftin özelliklerini gösterecek olan bebek, tamamen farklı bir anne tarafından dünyaya getirilir.

Doğan Bebek Kimin Özelliklerine Sahip Olur?

Az önce de bahsetmiş olduğumuz gibi taşıyıcı anneler sadece başka çiftler tarafından oluşturulmuş olan zigot hücresini rahim içerisinde taşır. Bu yüzden de dünyaya gelecek olan bebek tamamen yumurta ve sperm hücresi alınmış kişilerin genetik özelliğini gösterecektir. Taşıyıcı annenin üzerine düşen tek görev ise bu hücreyi rahim içerisinde tutmak ve bu şekilde büyütmektir. Karşılıklı olarak anlaşma içerisinde yürütülmekte olan bu süreç içerisinde taşıyıcı annelerin görevi özenle bir şekilde yapması için çeşitli miktarlarda paralar ödemeniz gerekecektir.

Hangi Durumlarda Taşıyıcı Anneler Tercih Edilir?

Bebek sahibi olmak isteyen ve yumurta hücrelerinin öğretilmesinde hiçbir sorunu olmayan anneler tarafından sıkça tercih edilmektedir. Bahsetmiş olduğumuz bu annelerin yumurta hücreleri sağlıklı bir şekilde üretiliyor olmasına rağmen rahim bölgesinde meydana gelebilecek herhangi bir olumsuz durumdan dolayı rahim alınmış olabilir. Böyle bir durumda ise hamile kalmak mümkün olmadığı için taşıyıcı anneler tercih edilebilir. Doktorların kontrolünde gerçekleştirilmekte olan bu süreç içerisinde anne ve babadan alınmış olan hücreler dış ortamda birleştirilir ve tamamen başka bir annenin rahmi içerisine bırakılır. Tabii ki bu işlemler yapılmadan önce taşıyıcı annenin de dokularının bebeğe uyup uymadığı konusunda doktorlar tarafından detaylı araştırmalar yapılacaktır. Eğer sizin de bahsetmiş olduğumuz sebeplerden dolayı bebek sahibi olmanız ile ilgili problemler varsa, taşıyıcı anne yöntemini tercih ederek çeşitli çözüm yolları denemeniz mümkün olacaktır.

Taşıyıcı Anne Bulunurken Hangi Özellikler Aranır?

Eğer siz de bebeğinize taşıyıcı anne yolu ile sahip olmak istiyorsanız, öncelikle çeşitli hastanelere başvuru yapabilirsiniz. Bahsetmiş olduğumuz bu işlemler tamamen gönüllülük esasına olduğu için taşıyıcı anne bulmak konusunda şansınız yaver giderse kolay bir şekilde aramış olduğunuz kriterlere sahip olan bir anne adayı bulabilirsiniz. Sonuç olarak anlaşmış olduğunuz taşıyıcı anne sizin kendi bebeğinizi taşıyacağı için yaşamış olduğu şartları da göz önünde bulundurmanızı tavsiye ediyoruz. Eğer maddi durumunuz yerindeyse hamilelik süreci boyunca taşıyıcı annenin iyi şartlarda yaşaması için gerekli olan şartları sağlayabilirsiniz. Özellikle yaşı genç olan taşıyıcı anneleri tercih etmeniz de bebeğinizi sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için dikkat etmeniz gereken önemli kriterler arasında yer alıyor. Çünkü bildiğiniz gibi özellikle 35 yaşından sonra yaşanmakta olan hamilelik sırasında hormonların dengesiz bir şekilde değişmesinden dolayı bebeklerin gelişiminde aksamalar meydana gelebiliyor.

Taşıyıcı Annelik Hangi Ülkelerde Serbest

Bahsetmiş olduğumuz taşıyıcı annelik işlemleri ülkemizde devlet tarafından yasaklanan tedavi yöntemleri arasında yer alıyor. Eğer taşıyıcı anne yöntemiyle bebek sahibi olmak istiyorsanız ülkemiz dışarısında bir bölgede bu işlemleri yaptırmanız gerekmektedir.  Özellikle de Belçika, Amerika, İngiltere ve Brezilya gibi ülkelerde taşıyıcı anne yöntemiyle bebek sahibi olan kişilerin sayısı son senelerde ciddi anlamda artış göstermiş durumda. Eğer siz de kendinize uygun bir taşıyıcı anne bulmak istiyorsanız bahsetmiş olduğumuz ülkeler arasında kendinize en uygun olanını tercih edebilirsiniz. Taşıyıcı anne yöntemini tercih etmek, her ne kadar tamamen kişilerin kendi özgür kararına göre seçebileceği bir unsur olsa da yine de etik olarak sağlıklı olan annelerin bu yöntemi tercih etmesini tavsiye etmiyoruz. Fakat yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi eğer rahim ile alakalı sorunlarınız varsa veya geçirmiş olduğunuz çeşitli hastalıklardan dolayı bebek sahibi olamıyorsanız, bu yöntemleri deneyerek olumlu sonuçlar alabilirsiniz.

Taşıyıcı Anneler ile Dünyaya Gelen Çocukların Annesi Kimdir?

Taşıyıcı anne yöntemi ile dünyaya gelen çocukların annesinin kim olduğu konusundaki tartışmalara ise şu şekilde bir açıklama yapmak mümkün. Öncelikle taşıyıcı anne ile anlaşma sağlayan eş adaylarının hücrelerinden meydana gelen bir zigot öncesi olduğunu göz önünde bulundurursak biyolojik olarak bebeğin anne ve babası, yumurta ve sperm hücrelerini veren kişilerdir. Fakat bunun yanında ise fiziksel olarak bir anne tanımlayacak olursak bu tanıma uyan kişinin taşıyıcı anne olduğunu söylemek yanlış olmaz.

3 yorum

  • Alexandra dedi ki:

    Günaydın! Bilginiz için çok teşekkür ederim!
    Bildiğime göre taşıyıcı annelik bazı ülkelerde yasaktır bazılarda da yasal. Mesela, Türkiye mezuatına göre taşıyıcıllık yasaktır. ABD, Çekya, Yunanistan, Almanya, Hindistan, Gürcistan, Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerde yasal olarak taşıyıcı annenin yardımıyla mutlu annebabalar olmak mümkün. Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinin aksine Ukrayna ve Rusya gibi Slav ülkelerinde daha ucuzdur, yanı sıra bütün tedavi prosedürlerinin kalitesi yüksektir. Bunun dışında anneciklerin güzelliği Dünyanın her köşesinde yaşayan çiftleri çekiyor.

  • Komola dedi ki:

    Bir Müslüman için dinen caiz değil

  • KimolaNeola dedi ki:

    Algıyı düzeltmek? Neyi düzeltiyorsun cınım? Virgülü eksik kalmış, anlatımı yanlış yapılmış bir cümle var da sen mi düzelteceksin?

    Veledi zina caiz değil canım, nokta. Düzeltemezsin sen bunu, aman diim. Ecnebilerin adetini de “algıyı düzeltmek” diye cümle içinde kullanmayın, yakışık olmuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.