Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte bulantı konusu kişiye göre değişir. Normalde adet gecikmesinden 3- 4 gün sonra mide bulantısı başlar.

Kadın, daha hamilelik testi yaptırmadan bile bulantılar nedeni ile hamile olduğunu anlamaktadır. Bu bulantı istifra etmekten çok safra gibi sıvı atmakla ya da boşa öğürme ile devam etmektedir.

Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar?

Hamilelik döneminde mide bulantısı, en sık görülen şikâyetlerin başında gelir. Hamilelikte % 80 kadın bulantı dönemi geçirmektedir. Bu dönem hamileliğin en zor dönemlerindendir ve aşırı hassas olurlar. Özellikle yemek kokuları onları çok rahatsız eder ve normalde çok severek tükettikleri besinlerden tiksinme, ya da tam tersine normalde hiç sevmedikleri bir besine de aşırı istek duyabilirler. Halk arasında “ Aş Erme” olarak bilinen bu durum genelde mevsimi dışında sebze ve meyve gibi besinleri arzulatır.

Hamilelikte Mide Bulantısı Neden Olur?
Hamilelikte mide bulantısının asıl nedeni, hamilelik hormonu ile fiziksel değişimlere bağlı olarak salgılanan hormonlar yüzünden gerçekleşmektedir. Bu hormonal ve fiziksel nedenleri çevresel etkenler tetikleyerek, değişik kokularda olumsuz bir biçimde etkilemektedir.

Hamilelikte Mide Bulantısını Oluşturan Hormonlar Nelerdir?
Artan gebelik hormonlarından kaynaklanan bulantıların birbirleri ile yakın alakaları vardır.
B-HCG hormonu ile bulantının çok yakın ilişkisi vardır. İlk 3 ayda B-HCG hormonu artış gösterdiğinden bulantı artar, ikiz bebeklerde bu daha çok görülmektedir. B-HCG hormonu 3 aydan itibaren azaldığından bulantı ve kusmalar da kesilir.

Bulantı Ne Zaman Başlar, Ne Zaman Biter?
Hamilelikte mide bulantısı hemen başlar yani normal adet olunması gereken gün geçtikten 3-4 gün kadar sonra bulantılar kendini gösterir. Bulantılar artarak devam eder ve her geçen gün özellikle kokulara ve tatlara karşı hassaslık artarak devam eder. Bulantıların tavan yaptığı yani en çok olduğu dönem bebek iki aylık olduğundaki dönemdir. Bulantılar 3 aydan sonra azalarak yok olur. Bu durum istisnai durumlarda değişiklik gösterebilir. Örneğin, anne adaylarının % 80 i bulantı dönemi geçirirken, % 10 hamile kadın 9 ay süre ile bulantı, kusma, mide ekşimesi gibi durumları yaşamaktadır. Bazı anne adaylarının test yaptırmasına bile gerek kalmadan aşırı mide bulantıları ile hamile olduklarını anlarken bazı anneler bulantılardan çok hafif etkilenirler. Bu dönemde anne adayı, normalde çok sevdikleri yemeklerden artık tiksinmeye başlayabilir, ya da tam tersine hiç sevmediği bir gıdayı aşırı şekilde isteyebilmektedir. Bu duruma halk arasında ” aşerme” denilmektedir. Aşeren anne zaman zaman tatlı veya ekşiler yiyecekler arzulayabilmektedir.

Hamilelikte Mide Bulantısının Çözümleri Nelerdir?
Bebek bekleyen anne öncelikle dengeli beslenmeli, egzersiz yapmalı, bol bol dinlenmeli ve stresli ortamlardan kaçınmalıdır. Ancak mide bulantıları oluyorsa bu konularda daha da hassa davranması gerekmektedir.

  • Az az fakat sık sık mide boş kalmayacak şekilde yemelidir. Yani 3 öğün yerine ara öğünler katarak öğün sayısını çoğaltmalıdır.
  • Hızlı yemek yememeli, ayrıca gereğinden fazla yemek yememelidir.
  • Bir süre dişlerini diş macunu kullanmadan fırçalamayı denemelidir.
  • Saba h aç karnına daha sık görülen bulantılara karşı sabah aç karnına 1- 2 adet zeytin tüketmek ya da 1-2 kraker bisküvi yemek gerekir.
  • Demir haplarından ilk üç ay uzak durulmalıdır.( demir hapı bulantıyı tetikler)
  • Kızartma ve aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durmalı, hatta hiç tüketilmemelidir.
  • Parfüm, oda spreyi, deodorant, yemek kokularından uzak durmalı, sigara içilen ortamlarda bulunmamalıdır.
  • Fazla eğilip kalkmamalı, yorulmamalı ve stresli ortamlardan kaçınmalıdır.

Midenin Bulanmasını Tetikleyen Şeyler Nelerdir?

Aslında bu dönemde anne çok hassas olduğu için çok kolay bir biçimde her şeyden etkilenmektedir. Ama bazı besinler bu durumu adeta tetikler. Örneğin; Süt, portakal suyu, çay, neskafe, kahve bunların başında gelmektedir.

Hamilelikte Mide Yanması (Prozis) Nedir?
İlk üç ayda görülen mide bulantıları ilerleyen aylarda yerini Mide yanmalarına bırakmaktadır. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde rahim büyüyerek mideye baskı yapmaktadır. Bu baskı mide ve yemek borusunda “ Tonüs” azalmasına sebep olur. Böylece göğüs bölgesi yanar, prozis ortaya çıkmasına eden olur. Bu yanmalar genelde gece yatarken başlar ve çok ciddi sıkıntı yaratabilir. Bu nedenle özellikle gece olan yanmalarda yatmadan önce bir şey yememeye özen gösterilmeli ve su dışında bir şey içmemelidir.

Hamilelikte Bulantı Dönemini Geçirirken Çevresel Faktörler Ne Kadar Etkilidir?
Her şeyden önce kadın sağlığı çok önemlidir. Çünkü sağlıklı kadın sağlıklı bebek dünyaya getirir. Emzirme döneminde beslenmesine nasıl dikkat etmesi gerekiyorsa, bulantı dönemlerinde de yeme ve içmesine özen göstermelidir. Anne adayı ne kadar özenli davransa da ocakta pişen yemekten etkilenmemesi mümkün değildir. Bunun için ev havalandırılmalı, aspiratör çalıştırılmalıdır. Kesinlikle sigara içilen ortamlarda bulunulmamalı, oda spreyi, parfüm ve benzeri kullanılmamalıdır. Ailenin diğer birimleri anne adayını rahatsız edecek gıda, koku ve benzeri durumların yaratılmaması için itina etmelidir. Açık havada yürüyüş yapmak hem nefes hem de bedensel egzersiz olarak fayda sağlayacağından bulantı döneminin hafif geçmesini sağlayacaktır.

Benzer Konular:

Hamilelikte Mide Bulantısı Neden Olur ve Nasıl Önlenir

2 yorum

  • elifturnagol dedi ki:

    Hamileliğin bir de ilk aylarındaysanız sabahları çok mide bulantısı oluyor.Ama tabi bu kişiden kişiye de biraz değişiyor aslında 🙂

  • Esra Ersoy dedi ki:

    Kizlar hamilelikte en cok caninizi yakacak konulardan birisi migde bulantisidir. Biraz sancili oluyor ama meyvenizi elinize aldiginizda inanin cektiginiz tum acilara deyiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.