Bebek Bakımında Doğru Bilinen 10 Yanlış
Hamile Kaldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Doğal yollarla veya tüp bebek yöntemi ile hamile kaldıktan sonra hayatınızda değiştirmeniz gereken birçok farklı unsur olacaktır. Bugün sizlere hamile kaldıktan sonra 10 madde ile nelere dikkat etmeniz gerektiği hakkında detaylı olarak bilgiler vermeye çalışacağız. Siz de bu unsurlara dikkat ederek çok daha kolay bir şekilde hamilelik dönemini tamamlayabilirsiniz.
Tüp Bebek Tedavisinden Sonra Doğum
Tüp bebek tedavisi yöntemi ile hamile kaldıktan sonra, oluşturulan bebeğin gelişimi normal yollarla hamile kalmış olan bayanlar ile aynı aşamalardan geçeceği için doğum sürecinde herhangi bir farklılık meydana gelmeyecektir. Tüp bebek tedavisi ile hamile kalmış olan bayanlar, diğer hamileler gibi normal veya sezeryan doğum yöntemleri ile doğum yaparak sağlıklı bir bebeğe sahip olabilir. Tedavi sonucunda oluşan bebeğin diğer kişilere göre tek farklı yanı, zigotun oluşum sürecinde laboratuvar koşullarında bulunmasıdır. Zigot hücresi oluştuktan sonra ise hücreler anne rahmi içerisine bırakılarak gelişimini normal yollarla tamamlaması beklenir.
Doğum Yaptıktan Sonra Tekrar Hamile Kalma
Tüp bebek tedavisi görmüş kişiler doğum yaptıktan sonra tekrar tekrar tedavi yöntemini uygulamaya devam edebilir. Bu durumun anne veya oluşacak olan bebek için herhangi bir şekilde zarar getirmediği yapılan araştırmalar arasında yer alıyor. Aynı zamanda daha önceden tüp bebek tedavisi ile hamile kalmış kişilerin normal yollarla hamile kalma olasılığı da bulunuyor. Doğum yaptıktan sonra tekrar tüp bebek tedavisi kullanmadan, tamamen doğal yollarla doğum yapan kişiler oldukça fazla. Fakat tabi ki bahsetmiş olduğumuz bu durum herkes için geçerli değildir. Doğum yaptıktan sonra tekrar hamile kalmak istediğiniz zaman doktor kontrolünden geçmeniz, sağlık koşulları hakkında size çok daha doğru bilgi verecektir.
Tüp Bebek ve Normal Doğum
Tüp bebek tedavisi uygulandıktan sonra annelerin ve eşlerin en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de doğum yaparken yaşanacak olan durumlar oluyor. Normal veya sezeryan olarak doğum yapmak, tüp bebek ile hamile kalmış kişiler için herhangi bir fark ortaya çıkarmıyor. Normal doğum yapmak, normal yollarla hamile kalmış kişiler için uygun olduğu gibi aynı zamanda tüp bebeğe sahip olan anneler için de geçerlidir. Doğumdan sonra ve önce, doktorlar tarafından düzenli olarak kontrol edilmek anne ve bebeğin sağlığının kontrol altında tutulması açısından büyük önem taşıyor. Herhangi bir şekilde engel olacak olan durumlar ortaya çıkmazsa tüp bebeklere de normal doğum uygulanabilir.
Tüp Bebekten Sonra Hamile Kalmak İçin Ne Yapmak Gerekiyor
Öncelikle tekrar hamile kalmak istiyorsanız hormon seviyesini uygun düzeyde tutmanız gerektiğini aklınızdan çıkarmamanız gerekiyor. Hormon seviyesinin yeteri kadar olması sonucunda yumurta ve sperm hücrelerinin birbirleri ile birleşmesi çok daha kolay olacaktır. Yapılan araştırmalar ve çiftlerin durumları gösteriyor ki tüp bebek tedavisi ile hamile kalmış kadınlarda bile daha sonradan normal şekillerde hamile kalmak mümkün oluyor. Eğer siz de normal yollarla bebek sahibi olmak ve tekrar hamile kalmak isterseniz bu bahsetmiş olduğumuz unsurları göz önünde bulundurmanızı tavsiye ediyoruz. Hormon seviyesini sonradan eski haline getirmek için aynı zamanda çeşitli ilaçları kullanarak da destek almanız mümkün olacaktır.
İlk Olarak Görülen Belirtiler Nelerdir?
Hamile kaldıktan sonra test yapmadan önce çeşitli durumlara göz atarak tespit yapmak mümkün olacaktır. İlk olarak göğüs uçlarında meydana gelen hassaslaşmalar, hamileliğin ilk adımları olarak karşımıza çıkıyor. Eğer göğüs uçlarında fark edilir bir hassaslaşma meydana gelirse yumurta ile sperm hücresinin birbiri ile birleşmiş olması oldukça kuvvetli ihtimaldir. Tüp bebek sahibi olduktan sonra yapılan işlemler eğer ki başarılı olursa vajina içerisinden akıntılar gelebilir. Bu durumun yaşanması anne adayları için sevindirici bir haber olarak bilinir. İlk zamanlarda meydana gelen halsizlik ve baş ağrısı gibi yan etkiler de zaman zaman ortaya çıkabilir.
Düzenli Yapılması Gereken Kontroller Hangileridir?
Tüp bebek tedavisi, düzenli olarak kontrol altında tutulması gereken tedavi basamakları arasında yer alıyor. Bu yüzden de tedavi başladıktan sonra düzenli olarak kontrollerin yapılması çok önemlidir. Aksi takdirde beklenmedik etkiler ile karşı karşıya kalmak mümkün hale gelecektir. Olası durumlardan korunmak ve bebeğinizin sağlığını kontrol altında tutmak için doktorun belirlemiş olduğu tarih aralıkları arasında tedavilerinizi aksatmadan uygulamayı ihmal etmeyiniz. Düzenli yapılan kontroller sayesinde meydana gelebilecek olan olumsuz durumlara karşı erkenden önlem almış olacaksınız. Erken teşhis edilen durumlar karşısında çeşitli tedavi yöntemleri uygulamak, geç tespit edilen hastalıklara oranla çok daha hızlı olacaktır. Sizin de bu konuda hassas olmanızı tavsiye ediyoruz.
Bol Miktarda Su Tüketmek Çok Önemli
Su normal hayatta çok önemli olmasının yanı sıra aynı zamanda hamilelik sürecinde de önemini korumaya devam ediyor. Tür bebek veya normal bebek ayırt etmeden suyun çok önemli olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle hamileyken günlük yaklaşık olarak 2 – 3 litre su içmenizi doktorların büyük bir bölümü tavsiye ediyor. İçeceğiniz sular sayesinde vücutta bulunmakta olan zehirli madde oranı hızlı bir şekilde azalacaktır. Böylece zehirli maddeleri büyük oranda vücuttan artarak bebek sağlığını ve aynı zamanda kendi sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilirsiniz. Su içme konusunda dikkatli olursanız bebeğine giden kan da eskisine oranla çok daha temiz hale gelecektir.
Dengeli Beslenmeye Dikkat Etmek Gerekiyor
Bebeğinize sağlıklı besinler göndermek istiyor ve sağlıklı bir şekilde gelişmesine katkı sağlamak istiyorsanız mutlaka anne olarak sizin de düzenli bir şekilde beslenmeniz gerektiğinizi aklınızdan çıkarmamanız gerekiyor. Çünkü bebekler annenin durumu ne olursa olsun gerekli olan besinlerin tamamını anne kanından alabilir. Bu durum her ne kadar bebekler için faydalı olsa da zaman zaman anne vücudunda bulunması gereken besinlerin azalmasına sebep olabilir. Bu dengesizliği ortadan kaldırmak ve sağlıklı bir hayata sahip olmak için mutlaka vücudunuzun ihtiyacı olan tüm besinlerden düzenli olarak tüketmeye özen gösteriniz. Bu şekilde beslenerek kendi ihtiyacınız olan maddeleri de almış olacak ve çok daha sağlıklı bir şekilde hamilelik süreci geçiriş olacaksınız.
Olumlu Düşünmek ve Duyguları Bebeğe Hissettirmek
Araştırmaların büyük bir bölümü anne karnındaki bebeklerin dışardaki olaylara karşı çeşitli tepkiler verdiğini söylüyor. Buna bağlı olarak da annenin ruhsal durumu, bebeğin sağlık bir şekilde gelişmesi üzerine ciddi anlamda etkiler yapıyor. Annenin ruhsal olarak rahat olması ve etrafa karşı pozitif olması bebeğin gelişimi için oldukça büyük önem taşıyor. Müzik dinlemek veya daha farklı hobiler edinmek, hamilelik sürecinin çok daha sağlıklı geçmesi için size yardımcı olacaktır. Stresten uzak bir şekilde yaşamaya zen gösterirseniz bebeğinizin ruhsal durumu da çok daha sağlıklı bir şekilde gelişecektir. Annenin, kendi sevdiği işler ile uğraşması ruhsal olarak rahatlamaya sebep olacaktır.
Doğumdan Önce Rahat Olun
Doğuma kısa bir süre kalınca birçok anne çeşitli sebeplerden dolayı kendini gergin hissediyor. Bu durum ise vücuttaki kasların kasılmasına sebep olduğu için doğum sırasında sorun çıkarabilir. Bu durumlardan korunmak için ise mümkün olduğu kadar kendinizi psikolojik olarak rahatlatmaya çalışın. Ne kadar rahat olursanız, o kadar kolay bir doğum süreci geçireceğinizi de aklınızdan çıkarmayın. Kasların gevşek olması, normal ve sezeryan doğum yaparken çok daha kolay bir şekilde bebeğin dünyaya gelmesine yardımcı oluyor ve mümkün olan ağrılı süreçlerin azalmasına yardımcı oluyor. Siz de rahat bir şekilde doğum yapmak için psikolojik olarak kendinizi rahat tutmaya özen gösteriniz. Bunu yapabilmek için ise
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.