35 Yaş Sonrası Gebelik

35 Yaş Üstü Kadınlarda Gebe Kalma İhtimali Azalıyor

35 yaş üstü gebelikler, kadınların menopoz dönemlerinin yaklaşmasıyla birlikte hormonal yapının değişmesi ve yumurta sayısında azalma gibi etkenlerden dolayı daha düşük ihtimallerde gerçekleşmektedir. Bu zamana kadar tespit edilen bazı riskleri bulunan ileri yaş gebeliklerde düşük, ölü doğum, bebekte zeka geriliği, bebekte organ gelişme sorunları gibi onlarca sorunun görüldüğü bilinmektedir. Birçok riski beraberinde getiren ileri gebeliklerde anne adaylarının sağlıklı bir gebelik yaşamaları ve sağlıklı bir bebeğe sahip olma ihtimalleri de düşük de olsa mevcut olup, doktor kontrolü ve sağlıklarına daha çok dikkat etmeleri gerekmektedir.

35 Yaş Sonrası Gebelik

İleri yaş gebeliği olarak da bilinen 35 yaş sonrası hamilelik süreci, bazı riskleri de ne yazık ki beraberinde getirmektedir. Özellikle bu yaşı takip eden 5 yıl içerisinde, gebe kalma şansının yarı yarıya olduğunu söyleyebiliriz. Çocuk sahibi olma konusunda planlamalarını yapan çiftler veya bayanlar, yaş zamanını çok fazla ileriye ertelememeliler. Daha önceki yaşlarda gebe kalma fırsatı ve şansları daha yüksek olacağı için, elbette ki ilerleyen yaşlarda beklenmeyen problemlerin çıkması mümkün. Bu süreç içerisinde her ne kadar sorunsuz bir gebelik yaşansa da çocuğun dünyaya getirilmesi konusunda bebeğin çok fazla risk taşıması anne adayını ilgilendiren ve dikkat edilmesi gereken sorunlar ortaya çıkarabilir.

35 Yaş Sonrası Gebelik Riskleri Nelerdir?
Kromozom anomali olarak bilinen komplikasyonların, ilerleyen yaş dönemlerindeki hamileliklerde ortaya çıkma ihtimali oldukça yüksek. Çocukta zekâ geriliği gibi istenmeyen durumların da ilerleyen yaş dönemlerindeki gebelik sürecinde ortaya çıkacağını hesaplamak gerekmektedir. Neyse ki jinekoloji bilim dalı tıbbın en hızlı gelişen bilim dallarından biri olarak kendini gösterirken, özellikle yapılan testlerin insanların bu sorunları oluşmadan ortadan kaldırma fırsatı vermesi de ileri gebeliklerde sağlıklı doğum ihtimallerinin mevcut olmasını sağlamaktadır. Aksi halde Down sendromunun ortaya çıkabilmesi ve zekâ özrü sebebiyle dünyaya gelecek çocuğun bazı riskler taşıması ne yazık ki mümkün olabilir.

35 Yaş Sonrası Hamilelik Döneminde Ortaya Çıkması Muhtemel Sorunlar
Bazı insanlarda görülen şeker hastalığı ilerleyen dönemlerdeki hamilelikle birlikte bayanlarda çok sık ortaya çıkabilen bir rahatsızlık. Yine hipertansiyon gibi sorunların da ilerleyen yaşlarda ki hamilelik döneminde ortaya çıktığını biliyoruz. Yaş ilerledikçe ortaya çıkma ihtimali yükselen diyabet, anne adayında preeklampsi dediğimiz gebelik zehirlenmesi sorununun da ortaya çıkmasında etkili olduğunu biliyoruz. Çocuk sahibi olmak için bu yola başvursalar da özellikle anne sağlığını riske atacak faktörler, bu durumda dikkate alınmalı. Şeker hastalığı daha çok orta yaş sonrası görülen bir rahatsızlık olmakla birlikte, ilerleyen yaş hamileliği sırasında daha çok karşılaşılan ve istenmeyen bir durum olarak ne yazık ki dikkat çekiyor. Bir diğer rahatsızlık olarak yüksek tansiyon sorununun, yine ileriki yaşlardaki hamilelik döneminde ortaya çıkma riski, ne yazık ki çok daha fazla görülüyor.

Ortaya çıkma ihtimali olan sorunlar arasında yer alan düşük riski bu dönemde yaşanan problemler arasında yer alıyor. Bu yaşlarda baştan sona sorunsuz bir hamilelik dönemi geçirmek genç yaşlara göre daha zor bir durum olarak kendini göstermektedir. Normal şartlardan 4 kat daha fazla olan düşük riski, bu süreçteki hamileliği gerçekten oldukça zora sokabiliyor. Çoğul gebelik dediğimiz riskli durumun da bu ileriki yaşlarda anne adaylarının karşılarına çıkan sorunlar içerisinde olduğunu söyleyebiliriz. Dış gebelik olarak bilinen ve yine gebelik dönemindeki önemli sıkıntılar arasında gösterilen sorunun da, hipertansiyon ve diyabete bağlantılı olduğu tıbbi araştırmalar sonucu ortaya konulmuş durumda. Sağlıklı bir hamilelik süreci baştan sona sorunsuz şekilde geçtiği zaman, ancak çocuğun sağlıklı şekilde dünyaya gelmesi mümkün olmakta. 35 yaş sonrası hamilelik döneminde ise erken doğum riski veya normal yollardan doğum imkânının sezaryeni gerektirmesi sık karşılaşılan bir durum olarak kendini gösteriyor. Aynı zamanda anne karnında çocuğun gelişim yönünden sorun yaşaması da muhtemel sorunlar arasında görünüyor.

35 Yaş Sonrası Hamilelik Dönemi İçin Önlem Almayı Unutmayın
Anne adayı olan ve yaşı 35‘i geçmiş bayanların elbette ki bu süreci düşünmeden önce mevcut sürecin oluşturabileceği aksilikleri de göz önünde bulundurulması gerekir. Aşırı kilo problemi bulunan insanların daha çok dikkat etmesi gereken hassas konular da bu yaşlarda büyük sorunları ortaya koyabilir. Şeker ve tansiyon rahatsızlığı, gebelik haricinde de insanlar için çok önemli sorun teşkil eden durumlar. Yirmili yaşların başından sonuna kadar doğum için bayanların çok daha müsait bir yapıya sahip olduğu bilinirken, ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıkan sağlık sorunlarının, hem çocuk hem de anne sağlığı için risk oluşturduğu çok iyi biliniyor. Gebelik kontrolü ve çocuğun sık sık kontrol edilmesi hem dünyaya gelecek çocuğun hem de anne adayının sağlığı açısından büyük önem taşıyor.

Gebelikte Eşin Dikkat Etmesi Gereken Görev Ve Sorumluluklar
Çiftler çocuk sahibi olmak için ilerleyen bir yaş zamanını tayin etmişlerse, özellikle bu dönemde sıkı denetim ve doktor kontrolü, çok büyük önem taşımakta. Mevcut sorunlar konusunda bayan kadar erkeğin de bilinçlendirilmesi, bu sürecin sağlıklı bir şekilde atlatılması adına çok büyük önem taşımakta. Anne adayının mevcut bulunan risklerini bilip ona göre tedbir almak, devamlı kontrol altında tutup, en azından gebelik süreci boyunca doktora götürüp getirme konusunda, baba adayının da çok önemli sorumlulukları olduğu unutulmamalıdır. Her ne kadar bazı riskler mevcut olsa da bu süreci başarıyla atlatıp sağlıklı bir çocuğa sahip olan insan sayısının da azımsanmayacak ölçüde olabiliyor. İleri yaş gebeliklerinde başarıya ulaşabilmek için ciddi anlamda özenli bir gebelik dönemi geçirilmeli, tüm izlemler ve komplikasyonlarda doktorla irtibat kurulmalıdır.

1 Yorum

  • hatice k. dedi ki:

    Selam ben 36 yaşında bir bayanım.Hiç çocuğum olmadı bu yaşıma kadar.2 sene önce evlendim.Eşim ile çocuk yapmak istiyoruz ama bu yaştan sonra herkes artık çok zor olacağını söylüyor.Yaşımızın ilerlemesi olacak çocuğu yarı yarıya etkilermiş.Bunun doğruluk payı nedir? Şimdiden teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.