Pelvimetri

Eksternal Pelvimetri

Pelvimetri aletleri yardımıyla pelvis büyüklüğü dışarıdan değerlendirilir ve üzerinde inceleme yapılır. Eksternal konjugat ölçümü, interspinal mesafe, interkristal mesafe ölçümleri de pelvimetri kullanılarak yapılan ölçümler arasında yer alır. Normal doğum açısından eksternal pelvimetri uygulamaları da büyük bir önem taşır.

Pelvimetri

Pelvimetri, doğuma uygunlunluğun araştırılabilmesi için kadının pelvisindeki kemik yapısının incelenmesidir. Normal bir doğum için kemik yapısının uygun olup olmadığının belirlenmesi aşamasında pelvimetri devreye girer. Pelvimetri adı verilen araçlar ile pelvis boyutlarının dışarıdan incelenmesi ve yorumlanabilmesi mümkün hale gelir. Pelvis’in ve çıkınımlarının ölçülmesini pelvimetre ile sağlar.

Doğumu gerçekleştirecek olan doktor, yeni dünyaya yeni gelecek olan bebeğin baş bölgesi ile kemik bölgesi arasında herhangi bir uyuşmazlık olup olmadğını anlayabilmek için pelvimetri uygular. Pelvimetri ölçümü esnasında pelvisin dar olduğu tespit edilir ise, normal bir doğum olmaz. Anne adayları, doğumu sezaryen ile yapar. Pelvis baş uygunsuzluğu da günümüzde pelvimetreler ile ölçülür.

Pelvisler Kaç Gruba Ayrılır?

Kadınların pelvisleri yapısal açıdan ele alındığı zaman 4 ayrı gruba ayrılacak karşımıza çıkar.

– Jinekoid Pelvis

Jinekoid pelvis, pelvik girim kısımlarının oval biçimini almış halidir. Pelvis yapısı bu şekilde olan kadınların normal doğum gerçekleştirebilme şansları daha yüksek olur.

– Android Pelvis

Android pelvis yapısında pelvik girim kısımları kalp biçiminde olur. Bu pelvis aynı zamanda ‘’erkek tipi pelvis’’ olarak da adlandırılır.

– Andropoid Pelvis

Andropoid pelvis yapısında pelvisin ön ve arka çapları transvers çapından daha uzun olur.

– Platipelloid Pelvis

Platipelloid pelvis yassı şekilde olur. Pelvisin ön arka çapı transver çaplarına göre daha kısa olur.

Pelvimetri Nasıl Uygulanır?

Pelvimetri günümüzde 5 ayrı çeşitte uygulanan bir yöntemdir. Kişilerin tercihlerine ve sağlık durumlarına göre farklı pelvimetri uygulama yöntemleri uzman tarafından seçilir.

– Klinik Pelvimetri Uygulaması

Klinik pelvimetri uygulamasında, pelvisin yapısındaki farklı uzunluklar ve açılar el muayenesi ile araştırılır. Klinik pelvimetri araştırılan yapılar arasında sakral konkavite, pubis altı açı, conjugara diagonalis gibi yapılar bulunur.

– X-Ray Pelvimetri Uygulaması

Pelvis kemikleri, X-Ray pelvimetri uygulamasında röntgen ışınları ile doğrudan görüntülenir ve yorumlanır. Böylelikle kemikler arasındaki mesafe açıları tespit edilir. Fakat günümüzde X-Ray pelvimetri uygulaması, bebeğe zarar verebilme riskinden dolayı uygulanmaz.

– Ultrasonografik Pelvimetri Uygulaması

Ultrasonografik pelvimetri uygulamasından yararlanılarak yapılan ölçümlerde röntgen ışınları yer almaz. Uygulamalar pratik ve avantajlıdır. Ultrasonografik abdominal, transvajinal ya da transperineal olarak bu uygulama yapılır. Fetus başının mevcut çapı ve pelvik kemikleri arasında mesafe bu yöntem ile karşılaştırılır.

– Bilgisayarlı Tomografi (BT, CT) Pelvimetri Uygulaması

Tarihte ilk kez 1982 yılında uygulanan bilgisayarlı tomografi (BT, CT) pelvimetri uygulaması kaldırılmıştır.

– MR Pelvimetri Uygulaması

MR pelvimetri, anne adayı ve bebeğin kemik ve yumuşak dokularının değerlendirilmesini sağlar. Bu uygulama iyonize radyasyon barındırmaz.

Baş Pelvis Uygunsuzluğu Nedir?

Anne karnında yer alan bebeğin baş bölgesi ile annenin doğum kanaını meydana getiren pelvik yapıları arasındaki uyumsuzluğa baş pelvis adı verilir. Pelvik yapısı, anne adayının kalça kemiğini ve doğum kanalını çevreleyen kemik bölgesini kapsar.

Doğum kanalı sadece kemik yapılar ile çevrili bir şekilde değildir. Bu bölgede yer alan yumuşak doku ve kas yapıları da mevcuttur. Bu faktörler doğum kanalının şeklini ve yapısını da olumlu ve olumsuz yönde etkileyecek etkiye sahiptir.

Buradaki uygunsuzluk kelimesinin ifade ettiği, boyutsal ve pozisyonel olarak uygunsuzluktur. Anne adayının pelvik yapısı bazı zamanlarda yapı olarak normal olmaz. Bu tür durumlarda etkenler doğumun ilerlemesini engeller. Doğumun zorlaşması ya da gerçekleşmemesi durumu söz konusudur.

Baş Pelvis Uygunsuzluğu Durumunda Sezaryen Uygulanır mı?

Baş pelvis uygunsuzuğu söz konusu olduğu zaman normal doğum gerçekleşmez. Bu yüzden sezaryen ile doğum yapılması gerekir. Genç yaşlarda gebe kalmak baş ve pelvis uygunsuzluğunun meydana gelmesi CPD riskini artırır. Adetlerin başlamasından sonra 3-4 yıl içerisinde gebe kalındığı zaman risk daha da fazla artmaya başlar. Erken yaşlarda pelvik kemikleri gelişimlerini sürdürür. Bu sebeple, bu yaşlardaki kadınlarda kemikler henüz olgun duruma gelmez.

Baş pelvis uygunsuzluğu sebebinden dolayı ‘’ilerleyen doğum eylemi’’ dünya genelindeki tüm anne adaylarının %8’lik kısmının hayatlarını kaybetmesine sebep olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.