Tampon Kullanımı
Özellikle yaz aylarında, aşırıya kaçmadan hamilelerin dondurma tüketmesinde bir sakınca bulunmamaktadır.
Dondurma yaz aylarında serinleten ve severek tüketilen bir sütlü tatlıdır. Özellikle hamileliğin son aylarının yaz aylarına denk gelmesi anne adaylarının hararetini bastırması açısından tercih edilmektedir. Ancak her şeyde olduğu gibi dondurmayı da aşırı ve kontrolsüz tüketmenin zararlı olacağı unutulmamalıdır.
Hamile olan anne adayları sıcak yaz günlerinde dondurma yemeyi daha çok arzu ederler çünkü dondurma yemek serinlik ve ferahlık verir. Özellikle hamileliğin son ayları anne adaylarının ağırlaştığı, hararet bastığı, terleyerek içinin yandığı dönemlerdir. Bu yüzden dondurma, özellikle yaz aylarında hamileler için ideal bir sütlü tatlıdır. Yani, abartmadan tüketildiği sürece zararı değil faydası bile vardır denebilir.
Dondurma sütlü bir tatlıdır ve buz gibi soğuk tüketilir. Ancak kalorisi ve besleyici değeri yüksek bir tatlıdır. Dolayısı ile gereğinden fazla tüketmek fazla kilo almaya neden olacağından aşırı tüketilmesi kesinlikle önerilmez.
Hamilelikte Dondurma Yemek Bebeğe Zarar Verir mi?
Hamilelik döneminde anne adayının yiyeceği dondurmanın bebeğe zarar verip vermeyeceği de merak edilen bir konudur. Dondurma bir süt ürünüdür, temiz ve güvenilir olduktan sonra anneye de bebeğe de bir zararı dokunmamaktadır. Annenin tükettiği her besin maddesi, annenin sindirim sisteminden geçerek kana karışması ile bebeğin eşi yani beslendiği hortum şeklindeki plasentaya geçerek bebeğe ulaştığından dondurmanın soğuk olması endişe yaratmamalıdır.
Hamilelikte dondurma yerken nelere dikkat edilmelidir?
Dondurma Tüketmek, Küçük Detaylarla Birlikte Özen İster.
Dondurma içeriğinde süt, vanilya ve salep gibi faydalı besinler barındıran, enerji veren ve besleyici özelliklere sahip soğuk bir yiyecektir. Dondurmanın ana maddesi sütün protein içermesi, bebeğe gelişimi açısından faydalı olup anne için de yararlı olsa da kilo aldırma riskinden dolayı küçük detaylar gözden kaçırılmamalı, tüketim miktarına özen gösterilmelidir.
Fabrikasyon Dondurmada Bulunan Katkı Maddeleri ve Hamileliğe Etkileri;
Katkı maddesi olan her tür ilave anne adayı ve bebek için son derece risklidir.
Fabrikasyon üretimde kullanılan stabilizeler;
Emülgatörler, dondurma yapımında bir araya getirilerek kolay yenmesini sağlayan katkı maddeleridir. Dondurmanın orijinal emülgatörü yumurta sarısıdır. Ancak bu gün yumurta yerine iki farklı madde kullanılmaktadır.
Mono ve di – gliseritler E471; hayvan ve bitki kökenli katı yağ, hayvansal kökeni belirtilmediği için Müslümanların tüketmeden önce içeriğini okuması gerekmektedir. Bu katkı maddesi var ise tüketilmemesi tavsiye edilir.
Polisorbat 80 E433; Bir yağ asidinde bir glikoz alkol (sorbitol) bağından oluşan bir sorbitan esterdir. Kıvam artırıcı özellikli bitkisel ve hayvansal yağ asitlerinden elde edilir. Sentetik tatlandırıcı olarak kullanılır.
Aroma ve boya katkı maddeleri, hayvan kökenli olabildikleri gibi yapay aroma esanslarında alkol bulgusuna da rastlanabilmektedir. Bu da alkol kullanmayan kişiler ve özellikle de hamile olan anne adayları için bilinmesi gereken önemli bir husustur.
Tüm bu katkı maddeleri ile yapılan sanayi tipi dondurmaların tüketimi özellikle hamile olan anne adaylarına önerilmemektedir. Çünkü plasenta aracılığı ile kandan bebeğe geçen yapay tatlandırıcılar ya da bitkisel ve hayvansal (içeriği bilinmeyen) katı yağların bulunduğu dondurmaların tüketilmesi hem anne karnındaki bebek hem de anne adayı için risk teşkil etmektedir.
Pastörize süt, salep, vanilya, yumurta, meyve çeşitliliği ile içeriği bilinen yağlarla yapılan ev yapımı ya da yöresel üretilen gerçek dondurmalar tercih edilmelidir. Katkısız üretilen dondurmalar ise son derece besleyici ve vitamin değeri yüksek bir gıda maddesi olmanın yanında, serinleten, ferahlatan özellikle yaz aylarında aranan bir sütlü tatlı olarak tahtını korumaktadır.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.