Hamilelikte Dondurma Yemek Zararlı Mı?

Özellikle yaz aylarında, aşırıya kaçmadan hamilelerin dondurma tüketmesinde bir sakınca bulunmamaktadır.

Dondurma yaz aylarında serinleten ve severek tüketilen bir sütlü tatlıdır. Özellikle hamileliğin son aylarının yaz aylarına denk gelmesi anne adaylarının hararetini bastırması açısından tercih edilmektedir. Ancak her şeyde olduğu gibi dondurmayı da aşırı ve kontrolsüz tüketmenin zararlı olacağı unutulmamalıdır.

Hamilelikte Dondurma Yemek Zararlı Mı?

Hamile olan anne adayları sıcak yaz günlerinde dondurma yemeyi daha çok arzu ederler çünkü dondurma yemek serinlik ve ferahlık verir. Özellikle hamileliğin son ayları anne adaylarının ağırlaştığı, hararet bastığı, terleyerek içinin yandığı dönemlerdir. Bu yüzden dondurma, özellikle yaz aylarında hamileler için ideal bir sütlü tatlıdır. Yani, abartmadan tüketildiği sürece zararı değil faydası bile vardır denebilir.

Dondurma sütlü bir tatlıdır ve buz gibi soğuk tüketilir. Ancak kalorisi ve besleyici değeri yüksek bir tatlıdır. Dolayısı ile gereğinden fazla tüketmek fazla kilo almaya neden olacağından aşırı tüketilmesi kesinlikle önerilmez.

Hamilelikte Dondurma Yemek Bebeğe Zarar Verir mi?
Hamilelik döneminde anne adayının yiyeceği dondurmanın bebeğe zarar verip vermeyeceği de merak edilen bir konudur. Dondurma bir süt ürünüdür, temiz ve güvenilir olduktan sonra anneye de bebeğe de bir zararı dokunmamaktadır. Annenin tükettiği her besin maddesi, annenin sindirim sisteminden geçerek kana karışması ile bebeğin eşi yani beslendiği hortum şeklindeki plasentaya geçerek bebeğe ulaştığından dondurmanın soğuk olması endişe yaratmamalıdır.

Hamilelikte dondurma yerken nelere dikkat edilmelidir?

  • Hamilelikte dondurma tüketimi haftada iki günü geçmemesi önerilmektedir.
  • Haftada iki kez dondurma yenildiği halde her seferinde dolu porsiyonlar tüketilmemeli, sadece serinlemek amaçlı 2-3 dondurma kaşığını ( topu) geçmeyecek ölçülerde tüketilmelidir.
  • Dondurma yemeği sadece serinlemek ferahlamak amaçlı tüketmek gerekmektedir. Süt ürünü olduğu için ve kalsiyum içeriyor diye, yani kalsiyum ihtiyacını karşılamak amacı için kullanılmamalı, kalsiyum ihtiyacını süt ve yoğurt, peynir, ayran gibi ürünlerden karşılamayı tercih etmeleri gerekmektedir.
  • Dondurmanın pastörize sütten yapılmasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde Listeria enfeksiyonu riski söz konusu olabileceği bilinmelidir.
  • Dondurma dolaptan çıkarıldıktan sonra bir miktar tüketip tekrar dondurucuya konulması ve sonra tekrar çıkartıp tüketilmesi önerilmemektedir. Çünkü dondurucudan çıkarılıp tekrar dondurucuya geri koymak bazı bakteriler üretmesine sebep olacağından bu konuda titiz davranılması gerekmektedir.

Dondurma Tüketmek, Küçük Detaylarla Birlikte Özen İster.
Dondurma içeriğinde süt, vanilya ve salep gibi faydalı besinler barındıran, enerji veren ve besleyici özelliklere sahip soğuk bir yiyecektir. Dondurmanın ana maddesi sütün protein içermesi, bebeğe gelişimi açısından faydalı olup anne için de yararlı olsa da kilo aldırma riskinden dolayı küçük detaylar gözden kaçırılmamalı, tüketim miktarına özen gösterilmelidir.

  • Hamile olan anne adayının kan şekeri dengesizliğini önlemek amacı ile yemeklerden hemen sonra tüketmek yerine, ara öğün gibi yani yemekten iki saat kadar sonra tüketilmesi önerilmektedir.
  • Hamileler derin dondurucudan çıkartılan dondurmaları hemen tüketmemeli birkaç dakika beklettikten sonra yemeye özen göstermelidir.
  • Boğaz ve solunum yolları enfeksiyonlarına meydan vermemek için dondurmanın yanında bol su içilmesi tavsiye edilmektedir.
  • Dondurmanın hem yapılış aşaması, hem de muhafaza edilme süreci hijyen ve sağlıklı olmalıdır.
  • Fabrikasyon üretimlerde katkı maddeleri kullanıldığından, ev yapımı dondurma ile özel imal edilen yöresel dondurmalar tercih edilmelidir.

Fabrikasyon Dondurmada Bulunan Katkı Maddeleri ve Hamileliğe Etkileri;

  • Süt yağı (krema) % 10 – %16
  • Yağsız süt katı kitlesi (sütte bulunan kazein, peynir altı suyu proteinleri ve karbonhidrat olarak laktoz içerir) % 9- % 12
  • Tatlandırıcılar (şeker ve glikoz karışımı) % 14- % 19
  • Stabilizer ve emülgatörler % 0,2- 0,6
  • Su %55- %64
  • Çeşitli aroma ve boya maddeler.

Katkı maddesi olan her tür ilave anne adayı ve bebek için son derece risklidir.

Fabrikasyon üretimde kullanılan stabilizeler;

  • Keçiboynuzu zamkı veya sakızı,
  • Guar zamkı veya sakızı E412,
  • Ksantan zamkı veya sakızı E415,
  • Sodyum alginat E401
  • Karagenan E 407,
  • Agar agar E406,
  • Jelatin (gelatin) E 441

Emülgatörler, dondurma yapımında bir araya getirilerek kolay yenmesini sağlayan katkı maddeleridir. Dondurmanın orijinal emülgatörü yumurta sarısıdır. Ancak bu gün yumurta yerine iki farklı madde kullanılmaktadır.

Mono ve di – gliseritler E471; hayvan ve bitki kökenli katı yağ, hayvansal kökeni belirtilmediği için Müslümanların tüketmeden önce içeriğini okuması gerekmektedir. Bu katkı maddesi var ise tüketilmemesi tavsiye edilir.

Polisorbat 80 E433; Bir yağ asidinde bir glikoz alkol (sorbitol) bağından oluşan bir sorbitan esterdir. Kıvam artırıcı özellikli bitkisel ve hayvansal yağ asitlerinden elde edilir. Sentetik tatlandırıcı olarak kullanılır.

Aroma ve boya katkı maddeleri, hayvan kökenli olabildikleri gibi yapay aroma esanslarında alkol bulgusuna da rastlanabilmektedir. Bu da alkol kullanmayan kişiler ve özellikle de hamile olan anne adayları için bilinmesi gereken önemli bir husustur.

Tüm bu katkı maddeleri ile yapılan sanayi tipi dondurmaların tüketimi özellikle hamile olan anne adaylarına önerilmemektedir. Çünkü plasenta aracılığı ile kandan bebeğe geçen yapay tatlandırıcılar ya da bitkisel ve hayvansal (içeriği bilinmeyen) katı yağların bulunduğu dondurmaların tüketilmesi hem anne karnındaki bebek hem de anne adayı için risk teşkil etmektedir.

Pastörize süt, salep, vanilya, yumurta, meyve çeşitliliği ile içeriği bilinen yağlarla yapılan ev yapımı ya da yöresel üretilen gerçek dondurmalar tercih edilmelidir. Katkısız üretilen dondurmalar ise son derece besleyici ve vitamin değeri yüksek bir gıda maddesi olmanın yanında, serinleten, ferahlatan özellikle yaz aylarında aranan bir sütlü tatlı olarak tahtını korumaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.