Ertesi Günü Haplarının Yan Etkileri

Ertesi günü hapları gebelikten korur mu?

Ertesi günü hapları cinsel ilişkinin ardından ne kadar erken alınırsa, gebelikten koruma etkisi fazla olur. Ancak bu hapların gebelikten tam bir koruma sağladığını söylemek mümkün değildir. Doğru zamanda alınsa bile her 100 kadından 1-2 tanesinde gebelik önlenemez. Bu hapların acil durumlar için kullanılan bir yöntem olduğu unutulmamalı, mutlaka etkin bir doğum kontrol yöntemi tercih edilmelidir.

Ertesi Günü Haplarının Yan Etkileri

Ertesi gün hapları yoğun hormon içeren ilaçlardır. Bazı hapların içeriğinde progesteron, bazılarında östrojen hormonu bulunurken, bir kısım haplarda ise her iki hormonda vardır. Hormonların vücutta yaptığı tepkiler farklı olduğu için, her birinin yan etkileri de değişkendir. Fakat ertesi günü haplarının yan etkileri kalıcı olmaz. En fazla görülen yan etkiler arasında mide bulantısı ve kusma gelir. Progesteron hormonu içeren hapların daha az yan etkiye neden olduğu da bilinmektedir.

Ertesi gün hapları korunmasız cinsel ilişki sonrası, doğum kontrol hapını içmeyi unutma, prezervatif yırtılması gibi gebelik riskinin yüksek olduğu acil durumlarda kullanılabilir. Hapların genellikle ilişkiden sonraki 72 saat içinde içilmesi önerilir. Eğer hapı içtikten sonra 3-5 saat içinde kusma olursa, hapın yeniden alınması gerekir. Ertesi günü haplarının karaciğer ve böbrek yetmezliği bulunan hastalar tarafından kullanılmaması önerilir. Bu haplar korunmasız cinsel ilişki sonrası kullanılabilecek etkili bir yoldur. Ancak sürekli olarak doğum kontrol yöntemi şeklinde kullanıma uygun değildir.

Ertesi günü haplarının yan etkileri nelerdir?

  • Mide bulantısı ve kusma en sık görülen yan etkilerdir.
  • Baş dönmesi, baş ağrısı ve yorgunluk hissi
  • Göğüslerde adet dönemi öncesi gibi hassasiyet oluşması
  • Adet kanamasının şiddetli gelmesi ya da ara kanamaların olması
  • İshal ve karın ağrısı
  • Pelvik ağrı ya da kramp tarzında ağrıların olması

Ertesi günü haplarının bu yan etkileri birkaç gün içinde etkisi yitirir. Hapları kullanan kadınların adet kanaması bir hafta kadar gecikebilir. Bundan uzun süren adet gecikmelerinde ise mutlaka hamilelik testi yaptırılması önerilir. Hapın kullanımından sonra bir haftayı aşan kanama ya da lekelenme olması durumunda, 3-5 hafta devam eden pelvik ağrıda doktora danışılması gerekir. Bu tür ertesi günü hapları yan etkileri dış gebelik ya da düşük belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Ertesi günü hapları kullanımından sonra adet gecikmeleri olabilir. Bunun yanı sıra adetin erken gelme sorunu da yaşanabilir.

Ertesi günü haplarının yan etkileri arasında duygusal bozukluklar, idrar yolu rahatsızlıkları, iştah problemleri, akne, vajinit gibi rahatsızlıklarda ortaya çıkabilir. Bu hapların bütün ilaçlar gibi, doktor tavsiyesi dışında kullanılmaması gerekir.

Ertesi günü haplarının ilişkiden sonra hızlı bir şekilde alınması etkisini arttırır. Zaman geçtikçe hapların gebelikten koruma etkisi de azalır. Fakat hapı zamanında bile alsanız koruma oranı % 100 olmaz. Hapların aç karnına ya da tok karnına alınması önemli değildir. Adet döneminde bile ertesi günü hapları kullanılabilir.

Ertesi günü hapları bir doğum kontrol yöntemi olmadığı için, sık kullanılmamalıdır. Özellikle sık kullanımda daha fazla yan etkiye neden olabilirler. İçeriğinde hormon bulunan bu haplar vücudunuza hormon yüklemesi yapmaktadır. Bu nedenle vücudun hormon dengesi ciddi şekilde etkilenir. Dolayısıyla hormon dengesinin bozulmasına ve bununda çeşitli rahatsızlıklara neden olması söz konusudur.

Ertesi günü haplarının yan etkileri ne zaman geçer?
En sık görülen yan etkileri arasındaki karın ağrısı, baş dönmesi, adet gecikmesi, iştahsızlık, akne ve ruhsal sorunlar gibi problemlerin geçmesi bazen bir ayı bulabilir. Bu haplar hormon içerdiği için, diğer hormon ilaçları gibi yan etkilere sahiptir. Ancak hapların yan etkileri çoğunlukla hapın kullanıldığı dönemle sınırlı kalır. Çoğu hap kullanımının ardından kendiliğinden geçer. Ancak ciddi yan etkilerin olması halinde, mutlaka bir doktora gidilmelidir. Ertesi günü hapları doktora danışılmadan kullanılacak bir ilaç değildir. Bu yüzden bilinçsizce bu hapları kullanmaktan kaçınmalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.