Bebeklerde Genital Bölge Muayenesi

Bebeklerde Genital Bölge Muayenesi Nasıl Yapılır?

Bir bebek dünyaya gelir gelmez, sağlık kontrolleri başlamak zorundadır. Doğumdan hemen sonra, hastane sürecinde bebeğinizin genital bölge muayenesinin de yapılması şarttır. İlerleyen zamanda da aylık muayeneler esnasında yine bu kontrollerin yapılması gerekmektedir. Bebeğin cinsiyeti muayenenin yapılış şeklini de değiştirir. Kız bebek ve erkek bebekte genital muayene farklı şekillerde yapılır.

Bebeklerde Genital Bölge Muayenesi

Erkek Bebekte Genital Bölge Muayenesi Nasıl Yapılır?

Erkek bebekler için penisin boyutları ve penis deliğinin yeri çok önemlidir. İlk kontrolde penisin büyüklüğüne bakılır. Normalden küçük olması hormonel bir sorun olduğunun habercisidir ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir problemdir. Buna ek olarak penis deliğinin de tam ortada olması gerekmektedir. Aşağı da yada yukarı da olması bir terslik olduğunu gösterir. Erkek bebeklerde ki genital muayene ilk bunlara bakılır.

Halk arasında sıkça duyulan peygamber sünneti adı verilen Hipospatiasta aslında çok önemli rahatsızlıkların habercisidir. Bu şekilde doğan bebeklerde ilerleyen zamanlarda; böbrek ve idrar yolu hastalıkları sıklıkla görülür. Hipospatiasta penis deliğinin normal olması gereken yerin altında olmasıdır. Penis deliği olması gereken yerden uzaklaştıkça ameliyatın zorluğu da o derece artacaktır. Bu tip bir rahatsızlıkta çocuğun tedavisi 6. ay ile 2 yaş arasında mutlaka yapılmalıdır. Eğer çocuk tedavi ettirilmezse, cinsel işlev bozuklukları, infertilite, böbrek ve idrar yolu rahatsızlıkları görülür.

Penis deliğinin olması gereken yerin altında olması Hipospatiasta adı verilen hastalık iken, olması gereken yerin üzerinde olması durumuna da Epispadias hastalığı denir. Bu rahatsızlıkta da süreç aynıdır. 6. Aydan sonra ameliyat yapılabilir. Bu hastalıkta tedavi edilemezse böbrek ve idrar yolu hastalıklarına yol açabilir.

Erkek bebeklerin penis torbasının rengi ve boyutu da çok önemlidir. Olması gerekenden daha koyu bir renkte olması, şiş olması bunların hepsi incelenmelidir. Bu tip bir durum söz konusu ise su fıtığı veya kasık fıtığı adı verilen hastalıkların biri bebekte olabilir. Bebekte bu tip bir bulgu mevcutsa doktor hemen tedaviye alacaktır.

Kız Bebekte Genital Bölge Muayenesi Nasıl Yapılır?

Kız bebeklerdeki en büyük sıkıntı, genelde dünyaya erken gelen prematüre kız bebeklerde görülen yapışıklık sorunudur. Labial Şinesi denilen bu rahatsızlık ostirajen eksikliğinden oluşur ve doktorun elle muayenesi sırasında rahatlıkla fark edilebilir. Ostrojen takviyeli kremlerle, iç dudakların kalınlaşması sağlanır ve yapışıklık sorunu kısa sürede çözülebilir. Doktorun küçük bir müdahale ile de bu yapışıklığı ayırması mümkündür. Fakat yeniden yapışmaması için mutlaka ostrojen takviyesi olan kremlerle bu bölgenin kalınlaştırılması gerekmektedir. Aksi taktir de yeniden yapışıklık oluşabilir. Yapışıklık olmasının da en tehlikeli sonucu idrar yolu enfeksiyonlarına yol açmasıdır. Bebek çiş yaparken zorlanır ve acı çeker. Bunların yaşanmaması için mutlaka aylık kontrollerde bu durum kontrol edilmeli ve gerek duyulduğu taktirde tedaviye başlanmalıdır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.