Stres Tüp Bebek Başarısını Etkiler Mi?
Tüp Bebek Nedir?
Tüp bebek normal yollardan gebelik ihtimali olmayan çiftler arasında uygulanmakta olan tıbbi bir müdahale olarak bilinmektedir. Tüp bebek yöntemi özellikle son yıllarda yaşanan gelişmeler sayesinde çok daha büyük başarılar ile uygulanmaya başladı. 1978 yılında dünya üzerindeki ilk tüp bebek İngiltere’de hayata gözlerini açmıştır. Kısaca anlatmak gerekirse tüp bebek annenin ve babanın gamet hücrelerinin alınarak vücudun dışında, laboratuvar ortamlarında birleştirilmesiyle oluşur ve dünyaya gelen bebek tamamen öz anne babasından genetik özelliklerini almış olur. Böylece toplum ahlakına aykırı olan herhangi bir durum ortaya çıkmaz.
Tüp bebek her ne kadar dünya genelinde birçok kişi tarafından kullanılmakta olan bir müdahale şekli olsa da bazı insanlar için uygun değildir. Tüp bebek tedavisinin uygulanabilmesi için öncelikle anne ve babanın gamet hücrelerinin sağlıklı bir şekilde oluşuyor olması gerekmektedir. Eğer yumurta ve sperm oluşumunda herhangi bir aksilik olursa tüp bebek uygulaması ne yazık ki mümkün olmayacaktır. Böyle durumda kalan çiftler ise Öncelikle sağlıklı gametler oluşturabilmek için farklı tedavi yöntemlerini uygulamaları gerekmektedir. Eğer anne yumurta oluşturabiliyor ve baba sağlıklı bir şekilde sperm sağlayabiliyorsa tüp bebek tedavisi uygulanabilir. Tüp bebek, laboratuvar koşullarında oluşturulduktan sonra tekrar anne rahmine yerleştirilmektedir. Eğer anne doğuştan rahimsiz olarak dünyaya gelmişse veya herhangi bir ameliyat yüzünden rahmini kaybetmişse, ne yazık ki tüp bebek ile çocuk sahibi olması mümkün değildir. Çünkü laboratuvar koşulları oluşturulan zigot hücresinin anne rahmine yetiştirilmesi gerekmektedir. Tüp bebek tedavisinde mutlaka sağlıklı bir anne rahmine ihtiyaç vardır. Bu durumda ise taşıyıcı anneler, eşler için bir çıkış kapısı olarak görülmektedir. Tamamen öz anne ve babadan gelmekte olan hücreler başka bir annenin rahminde gelişerek bebek haline gelebilir. Fakat bahsetmiş olduğumuz bu durum ülkemizde çok fazla tercih edilen bir seçenek değildir.
Doğurganlık Oranının Düşmesi.
Günümüzde yapılan geç evliliklerden dolayı zaman zaman çocuk sahibi olmak isteyen kişiler doğurganlık dönemi ne geçmiş olabiliyor. 40 veya 45 yaşın üzerindeki bayanlar çocuk sahibi olmak istedikleri zaman ne yazık ki bazı sağlık problemleri ile karşı karşıya kalıyorlar. Vücudunda yumurta üretilmeyen veya yumurtalıkları alınmış olan kişiler için de tüp bebek uygulanması mümkün olmayan bir tedavi yöntemidir. Çünkü bayanlarda bulunmakta olan yumurtalık hücreleri düzenli olarak yumurta üretir ve bu yumurtalar düzenli olarak vücuttan atılır. Yumurtalığı alınmış olan bayanlarda ise bahsetmiş olduğumuz bu üretim tamamen durur ve bir daha meydana gelmesi mümkün değildir. Aynı durum 45 yaşın üzerindeki bayanların büyük bir bölümü için de geçerlidir. İleri yaşlarda kadınların doğurganlık özelliği azalacak hatta tamamen ortadan kalkacağı için yumurta üretilmesi mümkün olamayabiliyor. Bahsetmiş olduğumuz bu durumlar ile beraber babanın da sağlıklı bir şekilde sperm üretip üretemediği önemli unsurlar arasında yer alıyor. Erkek bireylerde görülmekte olan sperm üretebilme problemleri de tüp bebek tedavisinin uygulanması için büyük bir engel olacaktır. Sağlıklı bir şekilde sperm üretimi yoksa ne yazık ki tüp bebek ile çocuk sahibi olmak mümkün olmayabilir. Fakat bu durumda bazı tıbbi müdahaleler sayesinde sperm verimliliği zaman içerisinde arttırılabilir. Eğer sizin de böyle bir probleminiz varsa, mutlaka tüp bebek tedavisine başlamadan önce spermlerin verimli olup olmadığı konusunda gerekli olan araştırmaları yaptırınız.
Hormon Desteği ile Tüp Bebek
Tüp bebek tedavisi uygulandıktan sonra oluşturulan zigot hücresi annenin rahmi içerisine yerleştirilir ve burada gelişmeye bırakılır. Bebeğin sağlıklı bir gelişmesi için rahim duvarına tutunması gerekmektedir. Rahim duvarının ince olması, zigotun buraya tutunmasına engel olacaktır. Eğer zigot tutunamazsa da halk arasında “düşük” olarak da bilinmekte olan sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Tüp bebek tedavisinin başarılı olması için aynı zamanda annenin beslenmesine de dikkat etmesi gerekmektedir. Kadınlarda bulunmakta olan östrojen hormonunu artırıcı gıdalar tüketmek, rahim duvarının kalınlaşması için yardımcı olacaktır. Bu duvarlarının kalınlaşması ile zigotun tutunma oranı ciddi anlamda artış gösterecektir.
Hormon bakımından eksiklik yaşayan kişilerde gelişmiş tıp sayesinde hormon testi ise analizler yapılıyor. Çeşitli ilaçlar ve kimyasal maddeler sayesinde kısa süre içerisinde vücuttaki hormon seviyesini arttırılarak ihtiyacınız olan şartlara kısa süre içerisinde ulaşabilirsiniz. Fakat tabii ki hormon takviyesi mutlaka doktor gözetimi altında yapılması gereken bir işlemdir. Çünkü hormonlar vücudumuzda birçok değişikliğe sebep olabileceği için yanlış uygulanacak bir tedavi yüzünden birçok olumsuz durum meydana gelebilir. Böyle durumları yaşamak istemiyorsanız mutlaka tecrübeli doktorlar tarafından muayene edildiğinizden emin olun ve bu şekilde tedavilerinize devam edin. Hormon takviyesinden sonra gerekli olan şartları sağladığınızdan emin olduktan sonra tüp bebek tedavisini tekrar deneyebilirsiniz.
Tüp Bebek Hakkında Yanlış Bilinenler.
Tüp bebek tedavisi ne yazık ki ülkemizde birçok kişi tarafından yanlış yorumlanıyor. Halk arasındaki genel görüş tüp bebeğin öz anne babaya sahip olmadığıdır. Fakat yazımızda da belirtmiş olduğumuz gibi tüp bebek anne ve babanın tamamen kendi genetik özellikleri taşıyan gametler tarafından oluşturulmakta ve bu şekilde gelişmeye bırakılmaktadır. Yani doğal yöntemler ile hayata gelmiş olan bir bebekten hiçbir farkı yoktur. Tek fark, sperm ve yumurtaların anne vücudu dışında bir ortam içerisinde birleştirilmesidir. Eğer siz de uygun şartlara sahipseniz fakat doğal yöntemler ile çocuğunuzu olmuyorsa tüp bebek tedavisine başvurarak bu işlemleri çok daha kolay bir hale getirebilirsiniz..
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.