Kanda Gebelik Testi
Rahim Nedir?
Bayanlarda bulunmakta olan rahim, karın boşluğu bölgesinde yer almakta olan ve doğum için bebeğin tutunması gereken organ olarak tanımlanıyor. Rahim, sağlıklı kadınlarda ön mesaneye yönelik olarak yer almaktadır. Bu fakat bazı kadınlarda ise durum tam olarak böyle değildir. Rahmin farklı şekilde oluşmasının sonucunda bazı problemler ortaya çıkabilir. İşte ortaya çıkan bu problemlere ise rahim dönmesi olarak tıpta isim verilmiştir. Bu konu hakkında yapılmakta olan araştırmalar ise her geçen gün aktif bir şekilde devam ediyor.
Bir kız bebek dünyaya geldiği andan itibaren vücudunda bulunmakta olan organların tamamı yerleşmiştir. Fakat bazen bu durum sağlıklı bir şekilde meydana gelmediği için organların pozisyonlarında değişiklikler olabilir. Doğumda meydana gelen organların farklı pozisyonlarda oluşması ise hayatı boyunca devam edecek problemleri beraberinde getirmektedir. Yapılan araştırmalara göre yaklaşık olarak kadınların %85’inde rahim, normal bir şekilde oluşur. Fakat geriye kalan %15’lik kısımda ise bazı problemler ortaya çıkabiliyor. Bu anatomik yapı bozukluğu hayat boyunca özellikle hamilelik ile ilgili olarak birçok problemi ortaya çıkarıyor. Bugünkü yazımızda bu problemlerden dolayı rahmin ters duruş pozisyonuna gelmesinin üzerinde duracağız. Bu konuda sizlere doğru bilgiler vermek istiyoruz.
Doğumdan Sonra Yaşanan Rahim Dönmesi
Bahsetmiş olduğumuz durum doğum sırasında olabileceği gibi aynı zamanda hamile bayanlarda doğumdan sonra gerçekleşebilmektedir. Genellikle bayanlarda menopoz döneminden sonra ortaya çıkan rahim dönmesi sonucunda çeşitli sorunlar ortaya çıkabiliyor. Pelvis kaslarının rahmin geriye doğru itmesinden dolayı oluşan duruş bozukluğu tıp dünyasında çeşitli ameliyatları ile tedavi edilebiliyor. Genellikle bu durumun ortaya çıkmasının altında yatan temel sebep ise bayanların kendini aşırı derecede zorlaması oluyor.
Belirtileri Nelerdir?
Rahim dönmesinin olup olmadığını anlamak için ise bazı belirtilere göz atmak oldukça faydalı olacaktır. Cinsel ilişki sırasında kadınlarda ağrı oluşursa ve bu ağrı her seferinde biraz daha şiddetlenmeye başlamışsa rahim dönmesi problemi ile karşı karşıya olabilirsiniz. Eğer siz de böyle durumlar ile karşı karşıya kalıyorsanız fazla vakit kaybetmeden bilgili bir doktordan destek almanızı tavsiye ediyoruz. Bununla beraber cinsel ilişki sırasında zaman zaman kadınlarda kısa süreli fakat oldukça şiddetli bel ağrıları ortaya çıkabilir. Bel ağ ağrısına sebep olan birçok etkenin olmasının yanında ise rahim dönmesi de bel ağrısı yapan sebepler arasında yer almaktadır. Bunların dışında ise günlük hayatta İdrar yolu enfeksiyonuna yakalanmış olan kişilerde de bazı ağrı ve enfeksiyonlar meydana gelebilir. Oluşmuş olan bu enfeksiyonlar zaman içerisinde iyileşmiyorsa ve uzun süredir bu ağrılar karşı karşıya kalıyorsanız, yine aynı sebeplerden dolayı doktorlardan tavsiye almanız gerekmektedir. Tüm bu belirtilerin dışında ise kimi zaman herhangi bir ağrı durum olmadan rahim dönmesi meydana gelebilir. Ağrı olmadığı zamanlarda ise bu durum ancak tesadüf eseri kontroller sırasında ortaya çıkabilir. Eğer sizin de bu konu ile alakalı olarak herhangi bir şüpheniz varsa mutlaka doktordan yardım almanız gerekmektedir.
Tıp Alanında Tedavisi
Tıp dünyasında genellikle bu durumu düzeltmek için çok fazla ameliyat veya tedavi etme yöntemlerine gerek duyulmamaktadır. Fakat kişiden kişiye değişmekle beraber rahim dönmesi şiddetli bir şekilde ağrı yapıyorsa ve mutlaka düzeltilmesi gerekiyorsa çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilir. Fakat günümüzde bu problem için uygulanan tedavi yöntemlerinin kesin bir sonuç vereceği belirtilmiyor. Cerrahi ameliyatların dışında ise fiziksel olarak bu durumu düzeltmek pek mümkün değil. Fakat tabi ki tip bildiğiniz gibi her geçen gün ilerlemeye devam ediyor. Bu konu üzerinde yapılan araştırmalarda doktorların uğraştıkları onlarca konu arasında yer alıyor.
Rahim Dönmesinin Zararları Var Mıdır?
Halk arasında bu durum genellikle çok büyük bir problem olarak görünmesine karşın aslında durum tam olarak böyle değildir. Rahim dönmesi sonucunda sadece bazı ağrılar ve cinsel ilişki sırasında problemler çıkarabilir. Eğer bu konuda sizi rahatsız edecek bir durum varsa doktorlara giderek tedavi için talepte bulunabilirsiniz. Ağrılı durumların yanında, rahim dönmesi problemi sizin hayatınızı etkileyecek şekilde problemler çıkarmıyorsa ve yakın zaman içinde bebek sahibi olmak istemiyorsanız da bu hastalık ile yaşamak mümkündür. Kimi insanlarda ağrı veya herhangi bir belirti ortaya çıkarmadığı için fark edilmesi bile zaman alabiliyor. Yani bu yüzden endişelenmenizi gerektirecek bir durum yoktur.
Rahim Dönmesi Gebelik Sırasında Problem Çıkartır Mı?
Rahim dönmesi konusunda insanların en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de bu durumun gebe kalmaya engel olup olmayacağı konusunda oluyor. Bu konuda yapılan çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor olsa da hala bu konu ile alakalı olarak net bir bilgi vermek mümkün değildir. Fakat tıp dünyasında yaşanan olaylara bakacak olursan ters rahme sahip olmasına rağmen doğal yöntemler ile hamile kalan ve başarılı doğum yapan birçok insanın olduğunu söyleyebiliriz. Tabi ki yine de kontrollerden geçmekte fayda var. Gebe kalmadan önce ters rahme sahip olup olmadığınız hakkında kontrollerden geçerek kısa süre içinde bu durumu açıklığa kavuşturabilirsiniz. İnternet üzerinde yer almakta olan rahim dönmesi yaşayan kişilerin yorumlarına da bakarak insanların tecrübelerinden kendinize yol çizebilirsiniz. Gebelik sırasında problem yaşama riskini en aza indirmek için ise bu sorunlar karşı karşıya kalan kişiler genellikle en kısa süre içinde cerrahi bazı operasyonlar sayesinde rahmi sağlıklı bir pozisyona getiriyor ve daha sonra gebe kalıyor. Siz de riskleri en aza indirmek ve çok daha sağlıklı doğum yapmak için bahsetmiş olduğumuz bu yolları deneyebilirsiniz. İnternet sitemizde yer almakta olan diğer içeriklere de göz atarak hamilelik sürecini çok daha sağlıklı ve bilinçli yaşayabilirsiniz.
Benzer Konular:
Rahim (Endometrium) Kanseri Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
1 Yorum
Mrb, benim ilk oglumda dogum esnasi da rahim dönmüs ve ben hamile kalmam saniyorken oglum 5 aylik iken yine hamile kaldim ? suanda rahim yine dönmüs dogum yapali 2,5 ay oldu iliski esnasinda sancilarim oluyor malesef, doktorumu degistirmek istiyorum cünki hic bir sorun olmaz diyor ve hic dinlemiyor sorunlarim kendisi türk bir doktor. Almanyada yasiyorum.