Hamilelikte Kilo Alımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Dış Gebelik Nedir?
Dış gebelik dünya genelinde ve aynı zamanda ülkemizde de birçok kişinin ölümüne yol açan ve doktorların araştırma yaptığı konular arasında yer alıyor. Dış gebelik yaşarken, normal bir döllenme olur ve sağlıklı hücreler oluşur. Fakat bu hücreler rahim duvarına tutunması gerekirken yumurta kanalı içinde bir bölüme tutunur da burada gelişmeye başlarsa, işte bu duruma dış gebelik adı veriliyor. Yumurta kanalı rahim duvarına göre çok daha dar olduğu için düşük olma ihtimali çok yüksektir.
Yumurta Kanalında Zigot Gelişimi
Zigot, yumurta ve sperm hücresinin sağlıklı bir şekilde döllenmesi sonucunda oluşur. Normal şartlarda oluşmuş olan bu hücreler yumurta kanalından ilerler ve daha sonra gelişmeye başlar. Fakat bazı annelerde durum bu şekilde olmuyor. Bunun sebebi ise genellikle hormonlara bağlı olarak ortaya çıkıyor. Yumurta kanalı içerisinde kalan ve burada gelişmeye başlayan hücreler ise ilk başlarda dışarıdan fark edilmez. Bu durumun ortaya çıkması için mutlaka hastanelerde teknolojik cihazlar ile kontroller yapılmalıdır. Durumlar anne tarafından fark edilmediği için yumurta kanalının tıkanması gibi olumsuz durumlar ortaya çıkabilir. Yumurta kanalının tıkanması sonucunda ise annelerin ölümlerine sebep olabiliyor. Bu durum dünya genelinde ve ülkemizde de sık sık ortaya çıkan bir durum olduğu için hamile bayanları doktorlar bu konuda uyarıyor. Böyle bir durum ortaya çıktığı zaman ise doktorların müdahale etmesi için yardım talep etmeniz, sizin açınızdan oldukça faydalı olacaktır.
Dış Gebeliğin Sebepleri Nelerdir?
Son zamanlarda eskiye oranla çok daha sık karşımıza çıkan dış gebeliğin sebeplerinin neler olduğu hala araştırmalar arasında yer alıyor. Fakat doktorların tahminlerine bakacak olursak bu durumun ortaya çıkmasına sebep olan en önemli unsurlardan bir tanesi genetik çeşitlilik olarak açıklanmış durumda. İnsanlarda değişiklik gösteren bu genetik karakterler sonucunda dış gebelik ihtimalinin kişiden kişiye göre değişiklik gösterdiği söyleniyor. Eğer siz de bu durumdan şüpheleniyorsanız ve riski en aza indirmek adına kontroller yaptırmak istiyorsanız doktorlardan tavsiye alabilir ve bu konuda herhangi bir risk taşıyıp taşımadığınız konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.
Dış Gebelikten Sonra Normal Gebelik Olabilir Mi?
Eğer başınıza daha önce dış gebelik ile alakalı bir durum geldiyse ve tekrar hamile kalmaya korkuyorsanız bu kısmı dikkatli bir şekilde okumanızı tavsiye ediyoruz. Bildiğiniz gibi dış gebeliğe sebep olan unsurlar arasında genetik çeşitlilik de rol oynuyor. Fakat yine tamamen genetik faktörlere bağlı olarak bir sonuç ortaya çıkarmak doğru bir yaklaşım türü olmayacaktır. Bu yüzden de dış gebelikten sonra normal bir şekilde hamile kalmanız için birkaç farklı unsuru göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Öncelikle genetik olmayan faktörlerden dolayı şans eseri olarak başınıza dış gebelik gibi bir durum gelmiş olabilir. Böyle durumlarda ise normal bir şekilde hamile kalmanız mümkün olacaktır. Fakat yine de bahsetmiş olduğumuz gibi riskleri en aza indirmek istiyorsanız doktor tavsiyesine bakarak hamile kalmanız çok daha doğru bir karar olacaktır. Fakat özetle durumu anlatmak gerekirse dış gebelik yaşadıktan sonra tekrardan normal gebelik yaşama ihtimaliniz ve sağlıklı bir şekilde doğum yapmanız da oldukça güçlü bir ihtimaldir. Bu ihtimalleri kesinleştirmek için de düzenli olarak doktora görünmeniz gerektiğiniz hatırlatmak isteriz.
Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Dış gebelik ne yazık ki çoğu zaman annenin vefat etmesine de sebep olduğu için bu konuda önlemler almak ve kontrollerden geçmek oldukça önemlidir. Dış gebelik genellikle insanların büyük bir bölümünde herhangi bir belirti ortaya koymaz ve bu yüzden de tespit edilmesi zaman zaman çok zor hallere gelebilir. Bu konuda kendinizi korumak için hamile kaldığınızı anladığınız ilk andan itibaren düzenli olarak doktor kontrolüne gitmeniz gerekiyor. Bunun dışında ise zaman zaman kişilerde dış gebelik ağrılı süreçler başlatabilir. Fakat bahsettiğimiz bu ağrılı süreç insanların %1 gibi az bir bölümünde çıktığı için ne yazık ki anlamak oldukça düşük bir ihtimaldir.
Dış Gebelik Riskini Arttıran Faktörler Nelerdir?
Daha önceden veya güncel olarak içki ve sigara gibi kötü alışkanlıklara sahip olan kişilerde dış gebelik gerçekleşme ihtimali daha fazladır. Bu yüzden mümkün olduğu kadar sigaradan uzak durarak hasta olma ihtimalinizi azaltabilir ve sağlıklı bir şekilde gebe kalabilirsiniz. Fallop tüplerinin anne vücudunda daha önceden zarar görmüş olması da bu durumu ortaya çıkaran temel sebepler arasında yer alıyor. Bu tüplerin tıkalı olması veya yumurtanın geçemeyeceği kadar daralmış olması, dış gebeliği tetikleyen unsurlar arasında gösteriliyor. Aynı zamanda bildiğiniz gibi doktorlar 35 yaşından sonra hamile kalmanın çeşitli olumsuz durumları ortaya çıkaracağı konusunda bizleri uyarıyor. 35 yaşından sonra yumurta tüplerinde hasarların meydana gelme ihtimali çok daha fazla olacaktır. Riskli durumları azaltmak için de yaşınızın uygun olduğu aralıklarda gebe kalmak çok daha sağlıklı olacaktır. Eğer daha önceden fallop tüplerinin etrafında bir hasar oluşmuşsa veya ameliyat gibi ciddi durumlar başınıza gelmişse dış gebelik riskiniz diğer insanlara göre daha fazla olabilir. Bu faktörü göz önünde bulundurarak hareket etmeniz sizin ve bebeğinizin sağlığı açısından büyük önem arz ediyor.
Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Gebe kalıp kalmadığınızı anlamak için test yapmadan önce vücutta bazı anormal durumlar meydana gelmeye başlar. Bunlardan en önemlisi ve en kolay anlaşılan yöntem, adet kanamalarının uzun süre boyunca gecikmesi olarak bilinir. Bu durum ortaya çıkıyorsa büyük ihtimalle yumurta hücresi döllenmiştir ve vücut bu yüzden yumurta hücresini dışarı atmak istemez. Bu gibi durumlarla karşı karşıya kaldığınız zaman hamile olma ihtimalinizi göz önünde bulundurmanızı tavsiye ediyoruz.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.