Gebelikte Kullanılan İlaçlar ve Vitaminler Nelerdir?
Beslenme düzeninizi değiştirerek bebeğiniz için süt miktarınızı arttırmak sizin elinizde!
Bebek için en faydalı ve besin değerleri en yüksek gıdanın anne sütü olduğunu biliyoruz. Özellikle ilk 6 aylık dönemde bebeğin yalnızca anne sütüyle beslenmesi bağışıklık sisteminin güçlenmesinde rol oynuyor. Bebeğin anne sütüyle beslendiği bu dönemde sütün yetmemesi durumunu ortadan kaldırmak için anne sütünü arttıracak yiyecekler tüketmeye özen göstermek gerekir.
Anne sütü, bebeğin ilk 6 aylık döneminde oldukça önemli bir yer tutar. Besin değeri bakımından zengin olan anne sütü bebeğin bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de etkin rol oynar. Bu süreçte bebeğin yalnızca anne sütüyle beslenebilmesi için annenin süt miktarının yeterli seviyede olması gerekmektedir. Bunun için doğru bir beslenme düzeni oluşturarak süt miktarını arttırmak mümkün olmaktadır.
Günlük su tüketimine mutlaka özen göstermek gerekir. Bir erişkinin günde tüketmesi gereken su miktarı ortalama 2 – 2,5 litredir. Emzirme dönemindeki kadınların ise bu miktardan daha fazla su tüketmeleri önerilmektedir. Bu su tüketimi saf şekilde olmalıdır. Yani çay, şekerli meyve suları gibi içecekler günlük su ihtiyacını karşılamak için yeterli olmaz. Şekerli içecek tüketmek halk arasında bilinenin aksine süt artmasına neden olmaz. Bu sebeple doğal şeker ihtiva eden gıdalar tüketmek daha doğru olacaktır.
Dereotu sindirime yardımcı olan bir besindir. Sütü arttırdığı da bilinmektedir. Ancak dereotunun idrar söktürücü özelliği vardır. Bu nedenle çok fazla tüketilmemesine dikkat edilmelidir. Dereotu salatalarda ve yemeklerde kullanılarak tüketilebilir. Bunun dışında sıcak suda bekletip çayını yapmak da mümkündür.
Bezelye, kabak, kuşkonmaz, ıspanak, pırasa gibi sebzelerin hem sindirime yardımcı oldukları hem de süt arttırıcı yiyecekler oldukları bilinmektedir. Sütün salgılanmasında etkili olan prolaktin hormonu yeşil sebze tüketimiyle harekete geçmektedir. Böylece daha fazla süt üretimi yapılmaktadır.
Karoten zengini olan havuç, pancar, tatlı patates gibi yiyecekler süt üretiminin artmasında etkilidir.
Lif bakımından oldukça zengin olan yulaf anne sütünü arttırmada oldukça etkilidir. Emziren annelerin yulaf tüketmeye özen göstermeleri gerekir.
Kırmızı ve yeşil mercimek, kuru fasulye, nohut, barbunya gibi yiyecekler anne sütünün artmasında etkili rol oynarlar. Lif açısından da zengin olan bu yiyecekler emzirme döneminde tüketilmelidir.
Ceviz, fındık, badem, fıstık, kaju gibi kuru yemişlerin anne sütünü arttırıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Gün içerisinde ara öğün olarak kuruyemiş ve kuru meyve tüketilebilirler.
Tereyağı ve zeytinyağı tüketimi vücut için faydalıdır. Bu yağlar süt üretiminin artmasında etkili olur. Tereyağını gün içerisinde az miktarda tüketmek doğru olacaktır.
Sarımsak hem bağışıklık sistemini güçlendiren hem de anne sütünü artırmada rol oynayan bir besindir. Yoğurtlu salatalarda çiğ olarak tüketilebileceği gibi pişirilerek yemeklerin içerisine de konabilir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
2 yorum
İsimleri aklıma gelmiyordu fakat görsel olarak anlattığınız için hatırlayabildim.Gerçektende söylediğiniz gibi önemli gebelik döneminde tüketilmesi gereken yiyecekelerin başında geliyor.Özellikle kuruyemiş ve bakliyatlar hem kendimizin , hemde çocuğumuzun besin miktarını fazlasıyla karşılıyor.
Gerçekten bir çok anne için bebeğinin doğal beslenmesi kadar güzel bir şey yok. Bazı bebeklerde yetersiz süt nedeniyle emme sorunu yaşanıyor. 6 aya kadar bebeğin ek gıda almasıda çok doğru olmadığı için, anneler bu hususta oldukça özenli davranmalı ve süt yapıcı besinleri bol bol tüketmelidir.