Beta HCG Değerleri Ne Olmalıdır, Örnekler Nasıldır
Hormonlar Ne İşe Yarar?
Vücutta bulunmakta olan hormonların birbirinden farklı olarak çeşitli özellikleri bulunuyor. Vücutta bulunmakta olan dengenin bozulmadan uzun süre boyunca işlemesi için hormonlar kullanılır. Kan yolu ile taşınmakta olan hormonlar, hızlı bir şekilde kasları ve hayati organları etkileme özelliği sayesinde vücuttaki görevleri düzenlemekle görevlidir. Vücudumuz, otomatik olarak ihtiyacımız olan hormon miktarını hesaplar ve buna bağlı olarak da hormon üretimi yapar.
Uyarıcı Hormon Nedir?
Hormonların vücuttaki birçok farklı nokta üzerinde etkisi olduğundan bahsettik. Bu etkiler aynı zamanda cinsel istek anlamında da büyük önem taşıyor. Erkeklerde ve kadınlarda cinsel isteğin miktarını belirleyen en önemli unsurlardan bir tanesi de hormonlar olarak karşımıza çıkıyor. Bahsetmiş olduğumuz bu hormonlar cinsiyete göre değişiklik gösterdiği için farklı adlar ile tıp dünyasında yer alıyor. Erkeklerde bulunmakta olan ve testiste üretilen testosteron hormonu, kan yolu ile tüm vücuda taşınır ve özellikle erkeklik özelliklerinin ortaya çıkmasına sebep olur. Anne karnında iken testosteron miktarı fazla olan hücreler bebeğin erkek olacağını kanıtlamaktadır. Bahsetmiş olduğumuz bu hormonun miktarının fazla olması sakal ve bıyık çıkmasını teşvik eder ve aynı zamanda kadınlara oranla daha kalın bir sese sahip olunması için vücudu uyarır. Buna benzer çeşitli etkileri sayesinde testosteron hormonu erkek karakterini ortaya çıkmasına sebep olan en etkili biyolojik unsurdur. Kadınlarda ise bu hormon östrojen olarak bilinir ve tamamen zıt etkileri ortaya koyarak kadın karakterinin oluşması için vücudu etkiler. Testosteron hormonu erkeklerde özellikle ergenlik döneminden sonra çok daha fazla salgılanmaya başlanır. Bu salgılanmanın artması ile beraber ergenlik döneminde ses, birdenbire kalınlaşır ve vücutta bulunmakta olan sakal, bıyık gibi kıl kökleri oluşmaya başlar. Aynı zamanda testosteron hormonu sadece vücut gelişimine katkı sağlamanın yanı sıra, cinsel isteği arttırıcı veya azaltıcı yönde büyük etkiler ortaya koyar. Erkeklerde zaman içerisinde testosteron hormonunun azalması veya gereğinden fazla üretilmesi durumunda ise çeşitli hormon hastalıkları ortaya çıkabilir. Böyle durumlarda ise dışarıdan çok fazla müdahalede bulunmadan önce mutlaka uzman bir doktordan tavsiye almak gerekiyor. Alacağınız tavsiyeler doğrultusunda yapacağınız hormon tedavileri, çok daha kolay bir şekilde tedavi olmanız için size yardımcı olacaktır. Bunun yanında ise yanlış yöntemler ile uygulanmış olan hormon tedavileri sonucunda istenmeyen durumlar meydana gelebilir. Vücutta bulunmakta olan hormonların tamamı neredeyse hayati olayları kontrol ettiği için herhangi bir dengesizlik durumunda geri dönüşü mümkün olmayan sonuçlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Mümkün olduğu kadar bu sonuçlardan kaçınmak için de düzenli olarak hormon testleri yaptırabilirsiniz. Donanımlı hastaneler tarafından uygulanmakta olan hormon testleri, kan yolu ile değerlendirilebilir. Günümüz teknolojileri sayesinde oldukça basit bir uygulama haline gelen hormon testlerini siz de yaptırarak vücudunuzda bulunan hormonların miktarı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Uyarılma Hormonu Nedir?
Bir önceki başlıkta da belirtmiş olduğumuz gibi erkeklerde bulunmakta olan testosteron hormonu cinsel isteği kontrol edebilmektedir. Bu yüzden de bazı kesimler tarafından uyarılma hormonu olarak da tanımlanmaktadır. Erkeklerde bulunan testislerin içerisinde üretilmekte olan sperm hücrelerinin artışı ile beraber uyarılma hormonunun miktarında da artış görülür. Hormonlar kan yolu ile taşındığı için çok kısa süre içerisinde vücuda etkisini gösterebilir veya göstermiş olduğu etkiyi aniden ortadan kaldırabilir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki evlilik sırasında cinsel isteğin azalması ile alakalı olarak meydana gelen şikayetlerin büyük bir bölümü erkeklerdeki hormon seviyesinin azalmasından dolayı ortaya çıkmaktadır. Böyle durumlarda ise hastaneler tarafından uygulanmakta olan hormon tedavileri sayesinde cinsel isteği arttırmak mümkün olacaktır. Eğer tıp alanında tedavi görmek istemiyor ve doğal yöntemler ile hormon seviyesini arttırmak istiyorsanız, çeşitli tedavi yöntemlerini kendiniz uygulamanız da mümkün olacaktır. Hormon miktarını arttırmak için kendiniz yapabileceğiniz en önemli tedavi yöntemlerinden bir tanesi beslenme tarzınız değiştirmek olacaktır.
Beslenme ile Hormon Miktarının Ayarlanması
Günlük hayatta tüketmiş olduğumuz besinler vücutta farklı etkilerinin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki tüketmiş olduğumuz besinler aynı zamanda vücudumuzdaki hormon seviyesinin artıp azalmasında da ciddi anlamda etkiler göstermektedir. İnternet üzerinde yer almakta olan testosteron seviyesini arttıran yiyecekleri siz de inceleyerek bu besinlerle ağırlıklı olarak beslenmeyi tercih edebilirsiniz. Dengeli ve düzenli beslenme sonucunda ise vücutta oluşmuş olan hormon dengesizliği kısa süre içerisinde eski haline dönecektir. Tüketmiş olduğunuz besinlerin miktarını ve dengesini ayarlamak istiyorsanız, yine diyetisyenler tarafından size verilecek olan beslenme listelerini takip ederek bu işlemleri çok daha profesyonel bir şekilde yapmanız de mümkün olacaktır. Eğer beslenme listeniz yoksa ve dengeli olarak beslenmek istiyorsanız, en yakın zamanda herhangi bir hastaneyi ziyaret ederek diyetisyenlerden fikir ve beslenme listesi temin edebilirsiniz.
Uyarılma Hormonu Vücudu Nasıl Etkiler?
Vücudumuzdaki hormonların seviyesinin değişmesi için kimyasal ve bazı dışarıdan gelen etkiler yeterli olacaktır. Kimyasal olarak etkilere örnek vermek gerekirse, kan akışının hızlanması ve kan yolu ile taşımakta olan hormonların ilgili organlara gitmesi, hormonların etkilerini göstermesi açısından oldukça önemlidir. Bunun yanında ise fiziksel olarak dışarıdan gelebilecek herhangi bir uyarı da hormon seviyesinin ani bir şekilde değişmesine sebep olabilir. Dışarıdan gözünüz ile gördüğünüz herhangi bir obje bile hormon seviyesinde dalgalanmalar meydana gelmesi için yeterli olacaktır.
Hormonlar Nasıl Çalışır?
Hormonların vücutta çalışması için gerekli olan bazı şartlar vardır. Bu şartlar arasında öncelikle hormon üretmekte olan hormonların tam olarak çalışıyor olması gerekmektedir. Ayrıca da bildiğiniz gibi vücudumuzun ¾ kadarı sudur ve su da hormonların çalışması için oldukça gereklidir. Eğer vücuttaki su seviyesi hormonlar için %15’ten daha az olursa hormonların vücutta dolaşması mümkün olmayacaktır. Bu yüzden de öncelikle sağlıklı bir şekilde hormonların çalışması için bol miktarda su tüketmek gerekiyor. Eğer vücuttaki hormon seviyesinde yetersizlik varsa bunun altında yatan en önemli sebeplerinden bir tanesinin su seviyesinin yetersiz olması olabilir. Hormonların düzgün çalışması için siz de vücuda gerekli olan su miktarını alarak büyük oranda yaşamış olduğunuz sıkıntıları giderebilirsiniz. Hormonların nasıl çalıştığı konusuna gelirsek ilk olarak bilmemiz gereken unsur hormonların kan ile taşınıyor olmasıdır. Kan ile taşınma yapıldığı için de kısa süre içinde tüm vücuda kısa süre içinde etki edebilir ve taşınma sırasında dış etkilerden uzak olur. Vücudumuzda bulunmakta olan bazı bezler sayesinde üretilmekte olan hormonların dengesi, yine vücuttaki hormonların birbirini etkilemesi sonucunda oluşur. Örnek vermek gerekirse vücutta bulunması gereken bir hormon aşırı derecede artarsa, diğer hormon ve bezler bu durumu düzeltmek için geri bildirim mekanizması olarak bilinen durum uygulanır. Bu mekanizma sayesinde vücutta aşırı derecede hormon seviyesinin birikmesi engellenmiş olur.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.