Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar ve İlk 3 Hamilelik Belirtisi Nedir?

Gebelik isteyen kişiler için oldukça önem taşıyan hamilelik belirtileri öncelikle kişinin vücudunu tanımasıyla netleşir.

Hamilelik belirtileri, her kadında farklı şekilde ortaya çıkabilen belirtiler olsa da çoğu kadın bu belirtileri yaşamaktadır. Öncelikle unutulmamalıdır ki her gebelik kendine has özellikler taşır ve diğer gebeliklerle kıyaslanmamalıdır. Buna rağmen birtakım gebelik belirtileri çoğu kadın tarafından hissedilen belirtilerdir. İşte ilk ortaya çıkan 3 hamilelik belirtisi ve zamanı!

Hamilelik belirtileri çoğunlukla rutin adet belirtileriyle benzeşen belirtilerdir. Çoğu kadın bu iki farklı belirtiyi birbirinden ayırt etmekte zorlanabilir. Ancak bazı kadınlarda hamilelik belirtileri daha yoğun ve şiddetli ortaya çıkabilmektedir.

Peki, hamilelik belirtileri ne zaman başlar?

Hamileliğin gerçekleşebilmesi için öncelikle yumurta hücresi ile sperm hücresinin döllenmesi gerekir. Eğer döllenme gerçekleşmişse 7 ila 10 gün sonra bu döllenmiş yumurta hücresi anne rahmine doğru yol olarak yerleşmeye başlar. Bu yerleşme yumurtlamadan ortalama 12 – 15 gün sonra gerçekleşir. Bu tarih normal şartlarda adet kanamasının başlayacağı tarihtir. Döllenmiş yumurtanın yerleşmesi esnasında ise bazen hafif bir kanama görülebilir. Bu kanama embriyonun rahim duvarına tutunması sonucu ortaya çıkar. Bazı kadınlarda hiç görülmeyen bu kanama çoğu zaman adet kanamasıyla karıştırılabilir. Ancak yerleşme (implantasyon) kanamasını adet kanamasından ayıran en büyük özellik az miktarda olması ve kısa sürmesidir. Hamilelik belirtileri beklenen adet tarihinde yavaş yavaş ortaya çıkabilmektedir. Bu belirtiler başlarda hafif olarak seyreder. Özellikle adet öncesi belirtilere çok benzeyen belirtilerdir. Adet tarihinin geçmesiyle birlikte belirtilerin güçlenmesi söz konusu olur.

İlk 3 Hamilelik Belirtisi Nedir?

Hamile olup olmadığınızı anlamak için öncelikle kendi vücudunuzu tanımanız gerekir. Vücudun salgıladığı salgılar, beklenen adet başlangıç tarihi, vücudun adet başlangıcında verdiği tepkiler, kişinin duygusallık durumu gibi konular hakkında bilgi sahibi olarak hamilelik belirtilerini ayırt etmek mümkün olabilmektedir.
Adet gecikmesi: Hamileliğin en güçlü belirtilerinden biri adet gecikmesidir. Adet gecikmesinden önce yaşanan belirtilerin çoğu adet öncesi belirtilerle oldukça büyük benzerlikler gösterir. Bu sebeple bu belirtiler ayırt edici özellikte olmayabilir. Bazı kadınlar şiddeti ve süresi itibariyle bu belirtileri adet gecikmesinden önce de fark edebilmektedirler. Ancak çoğunlukla fark edilmeleri güçtür.
İmplantasyon (yerleşme) kanaması: Bu kanama her gebelikte ortaya çıkmaz. Kanamanın olması da olmaması da normal olarak kabul edilir. Döllenmiş yumurta rahim içerisine yerleştiği sırada ufak bir kanama gerçekleşebilir. Bu kanamanın miktarı adet kanamasına göre daha azdır.
Gebelik testi: Olası gebelik belirtileri sonrasında emin olabilmek için mutlaka gebelik testi yapılması gerekir. Öncelikle evde idrar örneğiyle uygulanabilen gebelik testleri yapılır. Eğer sonuç negatifse ve beklenen adet tarihi birkaç gün gecikmişse kan tahlili yaptırarak sonuçtan emin olmak gerekir. Çünkü hamileliğin tespit edilmesinde rol oynayan Beta HCG hormonu önce kanda sonra idrarda yükselmektedir.

2 yorum

  • Hatice T. dedi ki:

    Adet geçikmesinin fazla olduğu teşhisiyle doktora gitmiştim..Fakat yumurtalıklarla alakalı bi sorun olduğunu söyledi doktor.Daha sonralar stresten kaynaklı olduğunu söylesede test olumlu çıktı ve sonradan hamile olduğumu öğrendim.Kanama fazla yaşamadım fakat ağrılarım vardı açıkcası.Testleri gerçekten dikkatli bir şekilde yaptırmamız gerekli diye düşünüyorum.

  • Seneh dedi ki:

    Benimde adetim gecikti ara ara hafif kanamam oldu en son kanama biraz uzun surdu bizde uzun zamandir bebek bekliyoruz ama sanirim adet oluyorum kanamam azalmadi leke halinde gelmeye devam ediyor bende cok umutlanmistim hamileyim diye sanirim degilim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.