Kolik Nedir? Nasıl Giderilir?

Kolik

Daha çok bebeklerde üç haftadan fazla süre ile hafta içerisinde en az üç gün ve günde iki ile üç saat ortalama olarak ağlamaları huzursuz dönemleridir. Bebeklerin üç aylık süreçleri içerisinde oldukça meydana gelmektedir. Yeni doğan bebeklerin yüzde beş ve on beşi arasında gözlenen bir durumdur. Bir buçuk ve iki aylık olan bebeklerde bu durum artış gösterirken üçüncü aydan itibaren kendiliğinden geçmeye başlayacak olan hastalıktır.

Kolik Nedir? Nasıl Giderilir?

Bebeklerde kolik yeni doğandan itibaren üç, dört aylık süreçlerine kadar devam eden hastalıktır. Kolik hastalıkları için birçok farklı neden öne sürülüyor olsa bile asıl nedeni tam olarak bulunamamıştır. Bebeklerde normal ağlamaların üst ucu olarak tanımlanması normal olmaktadır. Bebeklerde ağlamanın toplam sürelerinden ve sık olmasından ziyade, geçirilen nöbetlerin uzunluklarının her defasında artması önemli olmaktadır. Bebeklerde meydana gelen bu ağlama biçimi normal sıradan ağlamalar ile bir değildir. Başka ağlama çeşitleri ile karıştırılmaması gerekir. Kolikler ile ağlama nedenleri daha çok iki faktöre bağlı olarak gelişmektedir. Bunlardan bir tanesi mide ve bağırsak sistemlerine bağlı olarak gerçekleşirken ikincisi de bunlardan bağımsız olarak gerçekleşen durumlar olmaktadır.

Mide Ve Bağırsak Sistemlerine Bağlı Gelişmeyen Kolik Nedenleri

Bu nedenler kendi aralarında da değişiklik göstermektedir. Bunlar bazen psikolojik olarak bazen de nörolojik olarak gelişenleri de dikkatleri çekmektedir. Normal ya da anormal gelişen fizyolojik nedenler dikkatleri çekerken farklı etmenler de yerini almaktadır. Bunların bebekler üzerinde nasıl etki ettikleri de önemli olmaktadır.

  • Nörolojik olarak gelişen etmenler ile bebeklerin ağlamalarının en üst düzeyleri gelişmektedir. Ağlama örtüsü her ne kadar bebekler ile aynı olsa bile kolaylık ile susturulamayıp sadece ağlamaları dikkatleri çeker.
  • Psikolojik olarak gelişen etmenlerde daha çok çevrede yer alan bağların eksiksiz olması dikkatleri çeker. Gebelik dönemlerinde annelerin stresli ve fiziksel yakınmalar geçirmesine ek aile içi sorunlar ve doğum sırasında meydana gelen durumlar da bir hayli etkili olmaktadır. Bu durumlar ile karşılaşmalara engel olmak için annelerin doğum öncesi ve doğum sırasında oldukça dikkatli olması gerekir.
  • Normal ya da anormal fizyoloji ile meydana gelmesi daha çok biyolojik faktörlerden ya da davranışlardan oluşur. Otonom sinir sistemlerinin dengesinin anormal olması ile de gözlenebilir. Fizyolojinin anormal olması ile de meydana gelirken her şeyin en ince ayrıntısına kadar araştırılması gerekir.
  • Diğer nedenler de bebeklerde bu konuda etkili olmaktadır. Erken doğumlar, bebeklere dış dünyadan gelen uyarıların engelleyici bir mekanizmada olması, birinci ay içerisinde bu mekanizmanın ortadan kaldırılmasına ek olarak bebeklerin dış uyarılara hem uyanık olması hem de daha duyarlı hale gelmesi ile gözlenir. Bebekler bu durum ile karşı karşıya oldukları anlarda akşam saatlerinde daha gergin hale gelmeleri dikkatleri çeker. Sadece nedensiz ağlamalar dikkatleri çeker.

Mide Ve Bağırsak Sistemlerine Bağlı Olarak Gelişmeyen Kolikler

Beşinci ayların son kısımlarında gözlenir. Bebekler artık bu uyaranlar ile baş edebilmeyi de başarmaktadır. Böylelik ile kolikler son bulur. Yapılan araştırmalara göre kolikli bebeklerde sinir sistemlerine ait olan aktivitelerin artıyor olduğu gözlenmektedir. Bu durumların nedenleri de tam olarak bilinemez. Koliklerin artması konusunda çevresel faktörlerin temelini de sigara oluşturmaktadır. Eğer evde sigara içen ya da bebeklerin yanında sigara içen bireyler var ise de bu durumun görülme oranları oldukça fazla olmaktadır.

Mide Bağırsak Sistemlerine Bağlı Olarak Gerçekleşen Kolik Nedenleri

Mide ve bağırsak sistemlerine bağlı olmadan gerçekleşen kolikler meydana gelebilirken bir yandan da bunlara bağlı olarak gerçekleşen kolikler gözler önünde olmaktadır. Bunlar da birçok farklı neden ile yerini almaktadır. Bağlı olarak gerçeklene koliklerin nedenleri incelenirse;

  • Beslenme bu durumlarda en belirgin etkidir. Eğer bebekler yatay pozisyon içerisinde beslenmelerinin sonrasında gaz çıkaramaması kolik nedeni olmaktadır.
  • Alerji beslenme kadar etkili olmaktadır. Eğer bebeklerde inek sütünde yer alan proteinlere karşı alerjisi varsa bebeklerin sancılı anlar geçirmesine neden olur.
  • Mide ve bağırsaklarda yer alan hormonlar bağlı gelişimlerden olmaktadır. Vazoaktif intestinal peptit ve motilin adında hormonların yükselmesi ile meydana gelmektedir.
  • Reflü de bebeklere sancı vermektedir.

Kolik Nasıl Giderilir?

Bebeklerde meydana gelen kolik nasıl giderilir diye de merak edilmektedir. Bu gaz sancılarının tedavilerinin eksiksiz olarak yapılması gerekir. Yorgunluk gibi durumlar da bebeklerde ağlamalara yol açan durumlardan olmaktadır. Bu yüzden bebeklerde farklı önlemlerin alınması gerekir. Aşırı ağlamaları azaltmak için gerekli yöntemler bu noktada dikkatleri çekmektedir. Bunlar;

  • Bebeklerde bazı davranışlarda değişikliklerin ve nöbetlerin de sıklığı azaltılamasa bile sürelerinin azaltılabilmesi dikkatleri çeker. Ebeveynler bu noktalarda bebekleri susturmak için ağlamakta olan bebekleri de ne zaman kucaklarına almalarını tam kestirmeleri gerekmektedir. Ağlamakta olan bebeklerde daha çok vertikal yapıda olan sallamalar da yararlı olabilir.
  • Bebeklerin hem gürültülerden hem de parlak ışıklardan korunması gerekir. Anneler bebekleri kucaklarına aldıkları an onları sadece sallamak yerine ne yöntemler ile susturmaları gerektiğini bilmesi gerekir. Bebekleri yatıştırmak önemli olmaktadır.

Kolik İçin İlaç Tedavisi

Bebeklerde meydana gelen kolikler için ilaç tedavisi de dikkatleri çekmektedir. Bazı bebekler sakinleştirme yolları ya da ilaçlar ile tedavisi sağlanırken bazılarının da ilaç tedavisi ile tedavi edilmesi gerekir. Her ne kadar bebekler için ilaç tedavisi uygulanması gerekiyor olsa bile bunların hepsinin doktor kontrolü altında olması gerekir. Şuan piyasada bu konu ile ilgili tedavi amaçlı birçok ilaç bulunmaktadır. Tabi ki bunların bazıları çocuklara iyi geliyor olsa bile her çocuğun beden yapıları ve genleri farklı olmasından dolayı her çocuğa ilaçlar uyum sağlayabilir. Çocuklara uygun ilaçların verilmesi için doktor kontrolü altında verilmesi gerekirken bir yandan da kan testleri yapılarak bu ilaçların uygulanması gerekir. Sadece ilaçlar ile de değil  farklı yollar ile de tedavilerin yapılması sağlanır. Bu tedavilerin de düzgün bir şekilde uygulanması ile sorunlar ortadan kalkacaktır.

Kolik İle Ağlayan Bebekleri Sakinleştirme Yolları

Her bebeğin yapısı farklı olmaktadır. Bundan dolayı kolik ile ağlayan bebeklerin sakinleştirme yolları da farklı olmaktadır. Davranışsal yapıda olan kolik tedavileri bu noktada önemli rollere sahip olmaktadır. Bazı anlarda bir bebeğin rahat bir şekilde ağlamasını susturan yöntem başka bir bebeğin daha çok ağlamasına neden olabilir. Bunun için bebeklere hangi yöntemin uygulanacak olduğuna düzgün bir şekilde karar vermek gerekir.

  • Bebeklere hafif ses tonlarında ninni ya da minik şarkıların mırıldanıyor olması
  • Bebeklere ait olan arabalarda bebekleri bir süre gezdirmek
  • Bebeklerin kangurularda ya da anne kucaklarında tutulması
  • Bebek yatakları, puset, kucak, hamak ya da otomatik salıncaklarda sallamak
  • Bebeklerin anne ya da bakıcı kucaklarında göğüs kısımlarına yaklaştırılarak tutulması
  • Ağrıları kesmek için karın kısımlarına sıcak su torbası ya da sıcak havlu koymak
  • Ağlayan bebekleri sakinleştirmek adına ılık bir duş aldırmak
  • Hafif ses tonu ile şarkı söylemek. Bu durum ile bebeklerin ne tarz müziklerden hoşlanıyor olduğunu bulmaya da işaret eder. Bebeklerin kulak zevklerine uygun şarkılar ya da melodiler tekrar olarak mırıldanılabilir.
  • Sakinleştirme yollarında ritmik durumlardan yararlanmak faydalıdır. Çoğu bebekler vantilatör ya da elektrik süpürgesi gibi seslerden etkilenirler. Bu sesleri rahim içerisinde duyduğu sesler ile orantılı tutarlar. Bebekler doğadaki sesler ya da babalarının seslerinden etkilenerek sakinleşmeleri de sağlanabilir.
  • Bebeklere hafif masajların yapılması hem onların bedenlerinde olan ağrıların azalmasını sağlar hem de dokunma de okşanmaktan mutluluk duyarlar.
  • Bebekleri annelerin sırt üstü uzanarak üzerilerine yatırması
  • Basınç uygulama teknikleri de önemli olmaktadır. Bebeklere bu anlarda sırt kısımlarını sıvazlama ya da hafif sırta vurma gibi işlemler uygulanabilir.

Kolik tedavisi üzerinde bu noktalar oldukça önemli olmaktadır. Bebekleri bu noktalarda aşırı uyarmak ya da onları bu durumlara alıştırmaktan kaçınılması gerekmektedir. Çünkü alışmaları durumunda böyle şeyler ile de artık sakinleştirmeleri engel olur. Bu yüzden her şeyi normal ve ölçülü bir şekilde yapmak bebekler için oldukça önemli olmaktadır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.