Gebelik Döneminde Balık Tüketimi Nasıl Olmalı?
Aşırı Adet Kanaması
Kadınların birçoğu aşırı adet kanaması olayını yaşamaktadır. Tıpta bu durum ikiye ayrılır. Eğer kanamalar fazla veya uzun sürüyor ise bu Menorajidir. Hipermenoredi ise kanamalar hem uzun hem de fazla sürer. Her kadının adet düzenleri farklıdır. Bir kadın ortalama olarak 20 ila 35 gün arası adet görmektedir. 4 ila 5 gün süren adet zamanında kadınlar 30-40 cc kan kaybeder ve bu gayet normal bir olaydır. Tabi ki bu durum her kadında bir değildir. Bu zamanlar ve miktarlar farklılık gösterebilir. Fakat bir kadın adet döneminde 80 cc nin üzerinde kan kaybediyor ise bu durum anormaldir ve menorajiden bahsedilebilir. Fakat menopoz öncesi dönemlerde kadınlarda aşırı kan kaybı görülmesi de normal bir durumdur.
Menoraji Belirtileri
Myomlar: Aşırı kanamalara neden olan rahimde sıkça görülen iyi huylu tümörlerdir.
Hormonal Dengesizlik: Östrojen ve progesteron hormonlarının, normal adet düzeninde dengeli olarak artarak ve azalarak rahmin iç tabakasının kalınlaşarak dökülmesini kontrol ederler. Hormonal dengesizlik söz konusu olduğunda rahmin iç tabakası aşırı derecede kalınlaşır ve adet kanaması aşırı düzeyde görülür. Tiroit bezine ait hormonal bozukluklar da aşırı adet kanamasına sebep olabilir.
Yumurtalıkların Fonksiyon Bozuklukları: Yumurtlamanın olmaması durumunda hormon dengesizlikleri gerçekleşir ve sonucunda aşırı kanamalara neden olur.
Polipler: Rahmin iç kısmında oluşan küçük ve iyi huylu çıkıntılardır. Genelde üreme çağında olan kadınlarda yüksek hormon seviyesinin olması durumunda aşırı kanamalar gerçekleşir.
Adenomiyosis: Doğum yapmış orta yaşlı kadınlarda sıkça görülen bir durumdur. Rahmin iç kısmının bazı bölgelerinde rahmin kas dokusuna gömülmesi ile oluşmaktadır.
Rahim İçi Araç: Aşırı adet kanamalarında en sık nedenlerden bir tanesi de rahim iç araçlarıdır ve bazı durumlarda tedaviye rahim iç araçlar alınarak devam edilir.
Gebelik: Gebelik sırasında görülen adet kanaması eğer kişinin adet gününe uyuyor ise bu normal bir olaydır. Fakat adet zamanı dışında ise kişinin düşük yapma olma ihtimali çok fazladır. Ayrıca dış gebelikte de aşırı kanama görülebilir.
İlaçlar: Antiinflamatuar veya antikoagülan gibi ilaçlar (kanı sulandıran) kullanıldığı zamanlarda anormal ve uzun süreli kanamalar da görülebilmektedir.
Kanser: Bu durum nadir de olsa rahim ağzı, rahim veya yumurtalık kanserine bağlı bir şekilde aşırı kanamalar olabilmektedir.
Diğer Tıbbi Problemler: Karaciğer ve böbrek hastalıkları, endometriosis, tiroit hastalıkları, yumurtalık iltihapları gibi hastalıklar da aşırı adet kanamalarına neden olabilmektedir.
Üreme çağında olan her kadın aşırı adet kanamasını yaşamaktadır. Özellikle adet görmeye yeni başlayan kız çocuklarında ve menopoza yaklaşmış kadınlarda bu daha fazla görülmektedir. Kalıtsal kanama problemi yaşayan kadınlarda ise bu risk daha fazladır.
Normal şartlarda adet gören her kadının senede bir kez jinekoloğa giderek muayene olması ve smear yaptırması gerekmektedir. Bunların haricinde neredeyse her kadın kendi adet döngüsünü bilir. Adet döngüsü dışına çıkan ve normalden daha fazla görülen kanamalarda bu durum göz ardı edilmemelidir ve doktora gidilmelidir.
Kan Testleri: Aşırı adet kanaması olan kadınlarda anemi olup olmadığını anlamak amacıyla yapılan testtir. Aynı zamanda tiroit bezlerinin fonksiyonları da ölçülmektedir.
Endometrial Biyopsi: Rahmin iç tabakasından örnek alınarak patoloji laboratuarında incelenmektedir.
Pap Testi (Smear): Rahim ağzı kanser incelemesi için rahim ağzından örnek alınır.
Ultrason İncelemesi: Yumurtalıklar ve rahim yüksek frekanslı ses dalgaları ile incelenmektedir.
Sonohisterogram: Endometrial, polip, myom gibi oluşumların teşhis edilmesi için kullanılmaktadır. Rahmin içine verilen sıvı ile rahim içindeki boşluk daha iyi ve net görülebilir hale getirilir.
Histeroskopi: Işıklı bir cihaz yardımı ve optik sistem yardımıyla rahmin iç kısmındaki boşluk doktor tarafından iyice direkt olarak incelenir ve gerekirse ardından biyopsi alınır.
Dilatasyon ve Küretaj: Bu durumda rahim ağzı tıbbi aletler ile açılarak genişletilir ve küret denilen özel bir alet ile rahmin iç tabakası kazınır. Alınan dokular ise patolojik incelemeye alınır.
Anormalden çok daha fazla aşırı ve uzun süreli kanamalar birçok probleme yol açabilmektedir.
Demir Eksikliğine Bağlı Kansızlık: Aşırı adet kanamalarına bağlı olarak kandaki hemoglobin seviyesi de düşer. Kişinin ten renginde solukluk, aşırı halsizlik ve yorgunluk gibi belirtiler de ortaya çıkabilmektedir. Kansızlığın daha ilerlemesi durumunda ise nefes darlığı, baş dönmeleri, kalp çarpıntısı ve baş ağrıları da ortaya çıkabilmektedir.
Şiddetli Ağrılar: Aşırı adet kanamaları genelde rahimde krampların da oluşmasına neden olmaktadır. Bu şiddetli ağrılarda ilaç kullanımı başlatılır. Hatta ilerleyen durumlarda ise cerrahi girişimler de (kürtaj) gerekli olabilir.
Aşırı adet kanamalarında tedavi için bazı faktörlere bakılır:
Menoraji Tedavisinde Kullanılabilecek İlaçlar
Demir İçeren İlaçlar: Aşırı adet kanaması sonucu olarak kişinin kan seviyelerinde düşme görülür ve buna bağlı olarak doktorlar hastaya bir takım kan ilaçları önerebilir.
Nonsteroid Anti İnflamatuar İlaçlar: Bu tür ilaçlar ibuprofen kan kaybını azaltmak veya ağrıları en aza indirmek için kullanılmaktadır.
Doğum Kontrol Hapları: Gebeliği önlemek amacı ile, yumurtlama sistemini de kontrol ederek aşırı derecede uzun süreli adet kanamaları da kontrol edilir.
Progesteron: Aynı zamanda hormonal dengesizlikleri de düzenleyerek kanamaları durdurup kontrol altına almak amacıyla kullanılan ilaçlardır. Bu tedavi, özel bir rahim içi araç vasıtası ile de verilebilir. Eğer bu tedavi tercih edilir ve kişinin kanaması kontrol altına alınabilir ise beş yıl boyunca kişinin bir daha ilaç kullanmasına gerek kalmaz.
Operatif Histeroskopi: Işıklı bir sistem yardımıyla rahim içerisine girilerek oradaki boşluk incelenir ve kanamaya neden olabilecek polip gibi oluşumlar kesilerek alınır.
Dilatasyon ve Küretaj: Rahim ağzı genişletilerek, rahim içinin tabakası küret ile kazınır. Bu tedavi yöntemi genelde kanamayı kontrol altına alır. Ancak bazı durumlarda kişiye tekrar uygulanması gerekebilmektedir.
Endometrial Ablasyon: Rahmin iç kısmı tahrip edilir ve kanayan yüzey azaltıldığı için buna bağlı olarak kanama miktarı da azalmış olur. Fakat bu yöntem gebe kalmayı azaltabilmektedir.
Bunların her zaman dikkate alınarak ilerlenmesi önemli etkilerden olacaktır. Hem sorunların oluşmalarına engel olabilirken olursa da kökten dikkatli bir şekilde ortadan kaldırılması da sağlanması olacaktır.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.