Erken Su Gelmesi (Erken Membran Rüptürü)

Annelerden Erken Su Gelmesi

Hamilelik süreçleri içerisinde yer alan kişilerin bedenlerinde birçok farklı değişiklik dikkatleri çekmektedir. EMR yani hamilelik keselerinin oluşmasını sağlayan zarlar doğum işlemi daha gerçekleşmeden önce yırtılması ve su gelmesi şeklinde tanımlanması sağlanmaktadır. Membran rüptürü hamilelik süreçlerinde 37. haftalık anlarında önce ortaya çıkması söz konusu olur ise prematür erken membran rüptürü olarak adlandırılması da sağlanır.

Erken Su Gelmesi (Erken Membran Rüptürü)

Erken Su Gelmesini Sağlayan Faktörler

Anne adaylarının bazılarında istemsiz bir şekilde erken su gelmesi gibi durumlar karşılanabilir. Bunun araştırmaları her ne kadar yapılmış olsa bile şuan tam olarak bilinmiyor. Bu suların gelmesinde etkin olan birçok farklı faktör de dikkatleri çekmektedir. Bazen anne adaylarının daha önceden geçirmiş olduğu rahim yolları iltihapları dikkatleri çekerken bazen de genital organlarda oluşan iltihaplar dikkatleri çekmektedir. İlk sırayı alan enfeksiyonlar rahimin iç kısımlarının enfekte olmasına neden olarak amniyon sıvısına ek bebeklerin iç kısmında yer aldığı zarların, yırtılması gereken zamandan önce yırtılmasıdır. Bu suların da erkenden gelmesine sebebiyet vermektedir.
İlla tek çocuk doğrulacak diye bir şey yoktur. Bazen çoğul çocuk doğumları da gerçekleşebilir. Çoğul gebeliklerde normale oran ile anne karınlarında daha fazla sıvı bulunmaktadır. Fazla olması zarların yırtılarak suyun daha erkenden gelmesine neden olabilir. Söylenen bu her iki sebepten dolayı da anne karınlarında olan sıvıların erkenden gelmesi söz konusu olacaktır. Sıvıların fazla olması anne karınlarında olan basıncın artarak suyun erken gelmesine katkı sunacaktır.

Anne adayları ilk değil ikinci ya da daha sonraki doğumlarını da yapıyor olabilir. Eğer anne adayı daha önceki doğumlarında da böyle durumlar ile karşılaştılar ise yine aynı şey ile karşılaşmaları oldukça muhtemel olan bir durumdur. Sadece bu kadarı ile de sınırlı kalmayarak bir yandan da rahim ağzı yetmezliği, beslenmede meydana gelen yetersizlik, karın bölgesinde istemsiz gelen şiddetli ağrılar, sigara ya da alkol kullanımı gibi etkenlerin olması da bu durumdan sorumlu olarak tutulan sebeplerin içerisinde yer alması dikkatleri çekiyor.

Bebeğe Yapılması Uygun Olan Müdahaleler

Bazı anlarda bebek normal zamanları gelmeden önce doğumları meydana gelebilir. Suyu erken gelen bebeklerin normalden önce doğması prematüre olması anlamına gelmiyor. Eğer anne adaylarının bu anlarda kendi ağrıları gelmez ise doktorların yardımı ile suni sancı verilerek ağrıların gelmesi sağlanır. Doktorlar tarafından başlatılması da mümkün olan durumlardır. Hamilelik için zamanın olması halinde doktor bu durumu uygun görür ise gelişim süreçlerini tamamlamak için bebeklerin akciğerleri için uygun olan iğnenin yapılması gerekebilir.

Erken Su Gelmesinin Tehlikesi

Anneler hamilelik süreçleri içerisinde erken su gelmesi durumu ile karşılaşabilir. Amnios kesesinin bütünlüğünün istemsiz bir şekilde bozulduğu an oldukça önemli olan iki aylık devreye girer. Bu olaylar;

  1. Vajina ve rahim ağzı kısımlarında yer alan mikro organizmalar
  2. Hızlı ve keskin bir şekilde açılan bölgelerden bebeğin bulunduğu rahim bölgesine girmesi olmaktadır. Amniyon sıvısı, iç kısmında yer alan içerik bakımından mikro organizmaların daha hızlı bir şekilde üremesi için uygun olan bir ortamı da hazırlamaya başlar. Bu sebeplerin dikkatleri çekmesinden dolayı mikro organizmalar amniyon için gerekli sıvının da içinde yer alarak hızlı bir şekilde üremesini tamamlamayı sağlar.

En Önemli Olarak Gerçekleşen Komplikasyon Erken Doğum

Anne karınlarında bebeklerinin yaşaması için yer alan suların erken bir dönem içerisinde gelmesi ve bu teşhisin yapılması gerekir. Bunun ardından hamilelik süresinin haftası, genel fizik muayene için uygun olan bulgular, kan analizleri ve bebeklerin sağlık açısından genel durumlarının da değerlendirilmesi uygun bir şekilde yapılır. Böyle durumların sonuçlarında meydana gelen komplikasyon, erken doğum olarak dikkatleri çekmektedir. Anne karınlarında olan suların tamamen boşalması halinde annelerin de yaşları bu durum için uygun ise sadece yirmi dört saat kadar bir süre beklemesi yapılır. Bebek daha hamilelik sürecinin 34 ya da 36 haftalık süreçleri ortasında ise bebeklerin akciğerleri tam olarak gelişmemiştir. Bu gelişimleri iğne yardımları ile tamamlamak sağlanır. Böylece çeşitli tedavi yöntemleri uygulanarak uygun olan zaman dilimleri kazanılmaya çalışılır.

Bu gibi durumların yanı sıra bebeklerin ilk otuz dördüncü haftayı tamamlamış olmaları ve yapılması sağlanmış ultrason muayenesi sonucunda da bebeklerin yeterli bir şekilde olgunlaşmış olması saptanmalıdır. Saptanma tamamlandığı an uygun olan doğum gerçekleştirilmeye başlanır. Tabi ki doğumun başlaması için de gerekli olan sancıların başlaması gerekir. Doğum sancıları gelene kadar da farklı riskler meydana gelebilecek olmasından dolayı, hastane ortamı içerisinde tam anlamı ile önlemlerin alınması gerekir. Eğer bu kadar beklendi ve sancılar toplam yirmi dört saatlik süre içerisinde gelmedi ise de o anlarda anne ve bebeklerin hayatı riske atılmamak için doktorların yardımı ile suni sancı verilmesi sağlanır. Suni sancının ardından da artık uygun olan doğum başlatılması da sağlanmaktadır.

Suyun Erken Geldiğini Nasıl Anlarsınız?

Hamilelik süreçleri içerisinde annelerin başlarında her an bir şey gelmesi söz konusu olabilir. Bunlardan bir tanesi de erken su gelmesi olmaktadır. Erken su gelmesi hamilelik süreci içerisinde herkesin başına gelmesi mümkün olan bir durum olurken annelerin de bunu tam olarak anlaması mümkün olmayabilir. Her ne kadar bu durum tam olarak anlaşılmıyor gibi olsa bile asıl nedeni her kadından kadına değişiklik göstermesi söz konusu olmaktadır. Beklenmesi normal olan bu durum bazı kadınlarda idrar kaçırma hissi gibi gelebilirken, bazıları da hafif bir akıntı gibi hissedebilir. Tabi ki birden bire bir hayli su geldiğini de hisseden kişiler olabilir. Bu durum sadece kişilerin bedensel yapılarına göre de değişiklik göstermektedir. Değişiklik göstermesinin ana nedeni ise kişilerde bulunan zarların yırtılış şekilleri olmaktadır. Rahim kısımlarının üst tarafından yırtılır ise sıvı az ve yavaş miktarda olur. Hatta bu kadarı ile de değil birçok anne adayları vajinal salgı ya da idrar gelmesi veya da kaçırma gibi durumların olduğunu gözlemler. Bunlar gibi durumlardan şüphe ederek doktor kontrollerine giden anne adayları hem çok iyi bir şekilde kontrol atında tutulması gerekirken hem de dinlenilmesi sağlanmaktadır.

Bu durumun meydana gelmesi için hamileliğin belirli bir haftası olmasına gerek yoktur. Her an olması söz konusu olmaktadır. Daha doğum başlamadan önce doğuma ait olan kasılmaların gelmesi ile dikkatleri çekerken vajinadan sıvı gelmesi gerekir. Sarı renkli olarak yerini alan kokusuz sıvıların miktarları da bazen damla şeklinde olabileceği gibi bazen de hızlı bir şekilde akması söz konusu olabilir. Tabi ki sadece sarı renkli olması değil bazen de beyaz renkli olması dikkatleri çekebilir. Bu beyaz olan renkli sıvılara vernix caseosa adı da verilmektedir.

Sıvı gelmesi durumlarında anne adaylarında farklı değişiklikler de meydana gelmektedir. Meydana gelen bu değişiklikler;

  • Nabızda hızlanma
  • Ateş yükselmesi
  • Halsizlik
  • Akıntı
  • Karınlarda meydana gelen ağrı

Kötü kokunun hissedilmesi gibi durumlar meydana gelmesi ile anne adayları bu durumu hissedebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.