Doğum Sonrası Doktor Kontrolleri

Doğum Sonrasında İlk Doktor Muayenesi

Doğum sonrasında ilk doktor muayenesi, doğum yapıldıktan sonraki 2 ile 6 hafta arasındaki süreçte gerçekleşmektedir. Amaç anne ve bebeğinin doğum sonrasındaki iyileşmesini ve annenin duygusal olarak davranışlarının nasıl olduğunun gözlemlenmesidir. İyi bir iyileşmenin gerçekleştiğinden emin olmak için, muayenede pelvik muayene yöntemi uygulanır. Emzirme sırasında kurulan ilişki ve annenin ruh sağlığının nasıl olduğunu öğrenmek amacıyla yapılan doğum sonrasındaki ilk muayenenin önemi de çok büyüktür.

Doğum Sonrası Doktor Kontrolleri

Muayene Sırasında Doktora Sorulacak Sorular
Doğumdan sonra yaptırılacak ilk muayenede, hem daha bilinçli bir anne olmak hem de doğum sonrası dönemi daha kontrollü ve sağlıklı bir biçimde geçirmek için anne tarafından doktora birtakım soruların yöneltilmesinde fayda vardır. Soru sorulabilecek konular ise;

  • Göğüslerde oluşabilecek ağrılar,
  • Adet dönemin ne zaman başlaması gerektiği,
  • Doğum sonra uygulanacak ve kişiye uygun olan doğum kontrol yöntemleri,
  • Gebelik esnasında alınan kilolar ve sonuçları,
  • Gebelikten sonra yapılabilecek egzersizler,
  • Emzirmede herhangi bir sıkıntı yaşanmıyorsa, emzirme için en yararlı yiyecek ve içeceklerin hangileri olduğu,
  • Anne sütü verimliliği ve de beslenme şekilleri,
  • Hangi dönemde cinselliğe başlanabileceği,
  • Varsa üzüntü ya da huzursuzluk duygu durumlarının paylaşımı,

şeklindedir.

Fiziksel Muayenede Yapılacaklar
Doğum sonrasında doktor ve anne karşılıklı fikir ve bilgi alışverişinde bulunduktan sonra, bir diğer önemli kısım olan fiziksel muayene aşamasına geçilir. Bu aşamada da annenin fiziksel olarak herhangi bir sorununun olup olmadığına bakılarak, sağlıklı bir annelik dönemi geçirmesi için gerekli önlemler alınır. Yapılacak fiziksel muayenede;

  • Annenin kilosu ve tansiyonu kontrol edilir.
  • Anne karnı kontrol edilir. Karında herhangi bir hassasiyet olmadığından emin olmak için bu muayene yapılır. Eğer doğumda sezaryen yöntemi kullanıldıysa, karında bulunan kesik yerlere bakılır.
  • Göğüs durumları kontrol edilir. Göğüste oluşabilecek topaklanma, hassasiyet, kızarma ve meme uçlarının kırılması ile anormal biçimde görülen akıntı durumları için araştırma yapılır. Sonuçlara göre uygun tedavi yöntemi önerilir.
  • Dış genital bölge ve de perineum bölgesinin kontrolü sağlanır. Eğer epizyotomi yaptırıldıysa, epizyotominin iyileşip iyileşmedeği de konrol edilir.
  • Spekulum meuayenesi de doğumdan sonra yapılacak en önemli muayenedir. Bu aşamada annenin vajinası ile serviksine bakılır ve kontrol edilir. Amaç, vajina bölgesinde oluşabilecek çatlak, çizik ya da yaraların iyileştiğinden emin olmaktır.
  • Annenin uterusunu hissettiğinden emin olmak ve uygun biçimde daraldığını görmek için de iç pelvik muayenesi yapılmaktadır. Bu muayene esnasında, annenin rahim ağzında ve de yumurtalıklarında herhangi bir problem olmadığından emin olunur. Aynı zamanda annenin vajinal kas tonunun kontrolü sağlanır.
  • Anne, hamilelikte anemi durumu ile karşılaştıysa ya da doğum esnasında fazla miktarda kan kaybettiyse, tekrardan anemi için laboratuvardan kan testleri, doktor tarafından istenebilir. Yine gebelik sırasında gebelik diyabeti durumu yaşandıysa, glukoz durumunu öğrenmek için de tolerans testleri istenebilmektedir.
  • Annelerin sağlık durumları için bazı durumlarda; tetanoz, difteri ve de boğmaca aşıları yapılabilir. Yine anne sağlığında önlem almak amacıyla, grip, kızamıkçık ya da su çiçeği aşısı uygulamalarına da gidilebilir. Bu uygulamada ise annenin hamilelikten önce kızamıkçık ya da su çiçeği hastalığına yakalanmamış olması ve de hamilelikten önce aşı yaptırmış olması önemlidir. Hamilelikten önce aşı yaptırılmadıysa, hamilelikten sonra kesinlikle su çiçeği aşısı yaptırılmalıdır. İki doz olarak uygulanan su çiçeği aşısının ilk dozu doğumdan sonra, ikinci dozu da doğumdan sonraki ilk muayenede verilmelidir.
  • Hamilelikten sonraki ilk doktor muayenesini çok önemlidir. Bununla birlikte düzenli olarak jinekolojik muayene ve bakım, annelerin ve kadınların düzenli olarak yaptırması gereken bir uygulamadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.